BIRN objavljuje dokument „Bezbednosna procena u vezi sa Paradom ponosa“, koji je dobio od MUP-a Srbije.

MUP je prosledio samo deo koji se tiče analize rizika, ali ne i deo koji se odnosi na postupanje snaga bezbednosti na dan održavanja Parade ponosa 2014. godine.

U dokumentu stoji da je taj događaj ocenjen kao javni skup visokog bezbednosnog rizika, tokom kojeg je policija očekivala „teže oblike narušavanja javnog reda“. Policija je u svojoj proceni kao nosioce ugrožavanja bezbednosti na toj manifestaciji navela takozvane navijačke grupe Crvene zvezde, Partizana, Rada, Vojvodine, Voždovca, kao i ultradesničarske organizacije SNP Naši, SNP 1389, Obraz i Dveri.

U dokumentu policije navodi se da bi na oba skupa koja su bila prijavljena za taj dan, na Paradi ponosa i na protestnom skupu desničarskog pokreta Obraz protiv pomenute manifestacije, moglo da se okupi oko 5.000 osoba različitih grupacija, socijalnih kategorija i starosti, a da bezbednosni rizik predstavljaju osobe sklone konzumiranju alkohola i narkotika, te sklonih činjenju krivičnih dela i prekršaja.

Osim toga, policija je očekivala i dolazak više od 2.000 osoba koje pripadaju takozvanim navijačkim grupama i ekstremističkim organizacijama radi izazivanja organizovanih incidenata na različitim lokacijama.

Policija je procenila dolazak oko 1.000 ljudi iz navijačkih grupa Crvene zvezde, oko 500 Partizana, oko 200 Radovaca i oko 300 ekstremnih navijača FK Voždovac i OFK Beograd.

Policija je imala saznanja da je među navijačkim grupama FK Rad i FK Voždovac vladalo veliko interesovanje za odluku o tome da li će ta manifestacija biti odobrena.

Policija navodi u dokumentu i da navijači Rada okupljeni u grupi United Force, planiraju izvođenje nasilničkih akcija. Iste akcije planirali su i pripadnici navijačkih grupa FK Partizan.

Oni su se, prema podacima iz policijske procene, okupljali u kafiću Slon i sportskim kladionicama u naselju Miljakovac 2, a reč je o osobama koje su više puta procesuirane zbog nasilničkog ponašanja.

Policija je imala saznanja da su nasilničke akcije planirale i navijačke grupe FK Crvena zvezda sa područja novobeogradskih blokova. Delije sever i Crazy north su za te akcije pripremili boksere, metalne štangle, noževe i kamenice, piše u bezbednosnoj proceni policije.

Navodi se i da su se sa područja novobeogradskog Savskog nasipa, mlađe osobe „naoružale“ većom količinom kamena i kaldrme.

Ovaj dokument, kao i predlog za angažovanje Žandarmerije, radi obezbeđenja Parade ponosa u septembru 2014, BIRN je zatražio od policije još 3. februara 2016. godine, a nakon što je naš zahtev odbijen, upućena je žalba Povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik je deo žalbe uvažio, pa je BIRN-u dostavljena bezbednosna procena u vezi sa održavanjem Parade ponosa 2014.

Drugi deo žalbe koji se odnosio na dostavljanje dokumenta u vezi sa aktivnošću i ovlašćenjima Žandarmerije na dan održavanja pomenute manifestacije, odbijen je uz obrazloženje da bi otkrivanje tih informacija moglo da ugrozi organizovanje budućih aktivnosti policije na obezbeđivanju javnih skupova.

Tokom Parade ponosa 28. septembra 2014. pripadnici niškog odreda Žandarmerije koji su obezbeđivali tu manifestaciju, upotrebili su silu protiv braće premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog i još dvojice pripadnika vojne jedinice Kobre.

Nakon izveštaja Zaštitnika građana o tom događaju, on je podneo dve krivične prijave, jednu protiv žandarma zbog prekoračenja ovlašćenja, i drugu protiv dvojice pripadnika Kobri zbog sumnje da su izvršili napad na službeno lice tokom vršenja službene dužnosti.

Tužilaštvo je krivičnu prijavu protiv pripadnika Kobri odbacilo, dok je protiv osmorice žandarma podignuta optužnica, a suđenje koje je započelo u aprilu 2015. traje i dalje. Više tužilaštvo u Beogradu tereti žandarme da su počinili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje.

Tokom suđenja žandarmi i pojedini svedoci su tvrdili da je sila upotrebljena nakon što su Vučić, Mali i dvojica pripadnika Kobri pokušali da probiju kordon, dok oštećeni tvrde da su se uredno legitimisali nakon čega su usledili udarci pripadnika Žandarmerije.