Članovi Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona smatraju da bi škole u Srbiji trebalo da budu zatvorene do 31. maja i da je na Ministarstvu prosvete da osmisli načine na koji će obrazovne institucije raditi posle tog datuma.

Ministar prosvete Mladen Šarčević u razgovoru za BIRN kaže da će držanje predavanja na daljinu biti završeno do kraja maja i da je njegovo ministarstvo razvilo desetak mogućih scenarija o daljem radu škola koji čekaju da budu odobreni. Ministar će sutra obavestiti javnost o detaljima plana.

Zbog uvođenja vanrednog stanja, škole u Srbiji ne rade od 17. marta od kada se nastava organizuje onlajn i putem javnog servisa.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare, član Kriznog štaba dr Predrag Kon objasnio je da je 31. maj adekvatan termin za prekid obustave nastave na daljinu “jer se tada najmanje očekuje da će biti prisutan virus”.

“U nadležnosti Ministarstva prosvete je da odredi kada će i kako škole raditi, kako će se završavati školska godina, ispitivanje, ocenjivanje i tako dalje”, objašnjava dr Kon. On naglašava da je najvažnije da u školu dolaze samo zdrava deca, dok bi ona koja imaju bilo kakve tegobe trebalo da ostanu kod kuće.

Ministar Šarčević u razgovoru za BIRN ističe da ministarstvo pravi protokole za sve situacije.

“Nastava na daljinu će biti završena do kraja maja, a od prvog juna pokrećemo neke druge procese, jer škola nije samo nastava. Neko mora da zaključi ocene, a neko završne ispite”, kaže Šarčević.

On kaže da se neće cela odeljenja vraćati odjednom u škole, tako da u razredima neće biti velikih grupa od 20 ili 30 učenika. Ministar objašnjava da su se maturanti u pojedinim evropskim zemljama vratili u škole zbog završnih ispita i ocenjivanja, ali napominje da će se kod nas školska godina završiti drugačije, odnosno bezbednije.

Sa konkretnim procedurama ministar prosvete trebalo bi da izađe već sutra, ali kako kaže ne zavisi sve samo od Ministarstva prosvete.

“Recimo, sa Fakultetom organizacionih nauka radimo na softveru za proveru završnog ispita i taj softver mora da se sinhronizuje. Zato nije tako lako da vam odgovorim odmah koje ćemo sve mere da preduzmemo, ali su svi scenariji spremni”, objašnjava Šarčević.

Na pitanje BIRN-a da li će nastava i ispitivanje učenika biti online ili uživo po grupama, ministar Šarčević kaže da će to zavisiti od situacije do situacije.

“Ako dete ima jedinicu, logično je da će doći da odgovora uživo. Ako je to priprema za prijemni, a mi ponudimo onlajn i uživo u manjim grupama, onda će roditelj ili đaci moći da biraju šta je njima bolje”, kaže ministar.

Ministar objašnjava da nastava za apsolvente i studente na fakultetima gde je praktična nastava sastavni deo studija počinje od 18. maja uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Aprilski rok, koji je odložen zbog virusa, visokoškolske ustanove će moći da organizuju kako njima odgovara.

“U aprilskom roku nema puno studenata, ispod 30 odsto, tako da će profesori na fakultetima ispite najverovatnije zakazivati pojedinačno sa studentima”, objašnjava ministar.