Advokatska kancelarija Aleksić iz Novog Sada navodno je podnela krivične prijave protiv naših novinarki Natalije Jovanović i Jelene Veljković, kao i urednika Milorada Ivanovića, zbog navodnog objavljivanja tajnih, poslovnih podataka i neovlašćenog snimanja razgovora sa advokatom Nemanjom Aleksićem.

BIRN još uvek nije upoznat sa sadržajem krivične prijave koja je podneta Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, a za nju je BIRN saznao iz vesti agencije Tanjug, koji je u tu prijavu “imala uvid”.

Imajući u vidu neosnovanost tvrdnji iznetih u vesti koja se poziva na krivičnu prijavu, BIRN ovu tužbu, ali i objavljenu Tanjugovu vest, smatra pritiskom na svoj rad i nezavisnu uređivačku politiku.

Advokatska kancelarija Aleksić u krivičnoj prijavi, kako prenosi Tanjug, navodi da su novinarke i urednik BIRN-a širenjem lažnih vesti i manipulisanjem podacima izazvali paniku među zaposlenima, saradnicima i klijentima Advokatske kancelarije Aleksić, nanoseći štetu ugledu kancelarije.

Međutim, tekst “Doktor za falsifikate: Zoran Gojković zloupotrebio pečat svog kolege” objavljen na našem portal javno.rs nastao je u potpunosti na osnovu podataka dobijenih po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

U tekstu, pozivajući se na zvanične dokumente, BIRN navodi da je dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, dajući iskaz u policiji u svojstvu osumnjičenog, rekao da ga je 2011. godine pozvao neko iz advokatske kancelarije Aleksić, da mu je rečeno da je njihova advokatica Marina Džepina povredila zglob i da im treba lekarski izveštaj da bi opravdali izostanak sa jednog suđenja. Gojković je, ne pregledajući pacijenta, sačinio izveštaj koji je overio potpisom i pečatom drugog lekara bez njegovog znanja. Gojković je rekao da je „verovao svom prijatelju i da nije slutio da će izveštaj biti zloupotrebljen“. Policija je kasnije utvrdila da Marina Džepina nije povredila nogu, što je ona i sama priznala.

Zvanični podaci izneti u tekstu su citirani na osnovu policijskih zapisnika, krivične prijave i rešenja o oportunitetu, koji su dobijeni od Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i u tom smislu BIRN je postupio u skladu sa zakonom.

Što se tiče optužbe za neovlašćeno snimanje i objavljivanje razgovora, iz samog razgovora čiji je transkript objavljen na našem sajtu, a audio snimak na Youtube, jasno je da je Nemanja Aleksić svestan da daje izjavu novinarki i da je takođe svestan da će je novinarka koristiti u izradi teksta.

On novinarku više puta poziva da objavi njegove reči bez menjanja značenja: “Slobodno to napišite”.

Tokom razgovora, on optužuje novinarku da će iskriviti njegove reči: “Ja vam kažem šta je istina, a vi ćete izgleda da napišete šta se vama sviđa. Kao što ćete i ovu moju izjavu da iskasapite i napišete kako vama odgovara“.

Takođe Aleksić navodi da će BIRN objaviti lažni iskaz: “Čovek kada kaže da je ovo Srbija, vi napišete da je Finska. I to mi je sve jasno.”

Upravo zbog toga urednička procena je bila da je najbolje objaviti integralnu izjavu da bi se predupredile moguće spekulacije oko toga da li je izjava verodostojno preneta.

U samom razgovoru Nemanja Aleksić vrši pritisak na novinarku u pretećem tonu i pokušava da je zastraši rekavši: “Pošto očigledno Bata Gašić (šef BIA, prim. aut) neće da se bavi vama jer ne sme, od vaših svinjarija koje pišete, ja ću da se bavim.”

Objavljivanjem integralnog razgovora posegnulo se za javnošću kao zaštitom od mogućih daljih pritisaka i uznemiravanja novinara od strane Aleksića, koji je iskazao nameru da nastavi sa pritiscima, što je uostalom i ova neosnovana tužba pokazala.

U tom smislu BIRN stoji iza svih činjenica koje smo objavili, dok ova tužba zasnovana na neosnovanim tvrdnjama, svedoči o karakteru Nemanje Aleksića i pritisku koji pokušava da vrši na rad nezavisnih medija.

BIRN je Aleksićeve pretnje prijavio Nezavisnom udruženju novinara NUNS koje će postupiti u skladu sa procedurom.