Ministarstvo zdravlja nije kontaktiralo privatne laboratorije i bolnice da se uključe u borbu protiv koronavirusa. Osim jedne.

Prema saznanjima BIRN-a, Vlada Republike Srbije je 24. marta 2020, na predlog Ministarstva zdravlja, odlučila da uključi najveći privatni zdravstveni sistem MediGroup u aktivnu borbu protiv Covid-19.

Šta to tačno podrazumeva – iz klinike MediGroup nisu odgovorili, ali su napomenuli da čekaju dalje instrukcije Vlade Srbije. Prema nezvaničnim saznanjima BIRN-a, ideja je da ova klinika hospitalizuje obolele pacijente, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Iz MediGroup to za BIRN nisu ni potvrdili ni demantovali dodavši samo da su „svakako spremni da pruže potrebnu podršku“.

Deset dana pre odlukeVlade, 14. marta, predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da privatne klinike neće biti uključene u proces testiranja.

„Državne bolnice će da vrše testiranja, jer smo siti panike i ludosti svakog dana“, rekao je Vučić navodeći primer pacijenta koji je osam dan išao od jedne do druge privatne ordinacije, pa tek onda došao do državne bolnice.

„Ne mislimo na bilo koji način da uključujemo privatne klinike u to dokle god budemo mogli“, dodao je Vučić.

Međutim, u vreme kada su i iz kriznog štaba saopštavali da je došlo do zagušenja sa testovima, pojavili su se glasovi da bi možda bilo dobro u ceo proces uključiti i privatne laboratorije koje imaju kapacitete za to.

Takvu odluku donela je Vlada Španije koja je 16. marta sve privatne zdravstvene ustanove stavila u službu države u cilju daljeg sprečavanja epidemije.

Predstavnici pojedinih laboratorija u Srbiji u razgovoru za BIRN navode da su bili „obeshrabreni na samom početku ove krize“, kada je neke od njihovih kolega posetila inspekcija nakon što se saznalo da su uzorke pacijenata za koje se sumnjalo da su oboleli od korone slali u partnerske laboratorije u inostranstvu.

Drugi navode da imaju kapacitete i da bi se rado uključili, ali da iako su neki od njih kontaktirali dobavljače, ne mogu tako lako da nabave testove jer nema transporta.

Masovno testiranje a laboratorija nigde

Iz Konzilijuma, najvećeg sistema laboratorija u Srbiji, kažu da ih niko iz države nije kontaktirao, ali da se ni oni nisu „nudili“  već čekaju reakciju nadležnih državnih organa.

„To zaista treba da se radi veoma ozbiljno. Moguće je da se nadležni boje da kada bi jednoj privatnoj laboratoriji dali dozvolu onda bi i sve druge imale pravo da testiraju, a pitanje je da li bi poštovali sve principe dobre laboratorijske prakse i kakvi bi tu rezultati izlazili“, rekli su predstavnici Konzilijuma za BIRN.

Oni smatraju da bi uključivanje privatnih laboratorija pomoglo da se rasterete državne laboratorije koje su sada u problemu.

„Ukoliko budu odobrili, mi smo spremni“, kažu.

Mirjana Sarkić, vlasnica laboratorije BioMedica, navodi da ne postoji zvanična, pisana zabrana da privatne laboratorije ne mogu da rade testiranje na koronavirus, ali da je stav državnih organa na početku krize bio jasan i da zato čekaju da ih neko od nadležnih kontaktira.

„Ja sam na početku epidemije htela da počnem testiranja, ali mi je bilo rečeno da postoji nacionalna strategija da se privatne laboratorije i ustanove ne uključuju“, objašnjava Sarkić.

Kaže da planira da se obrati nadležnima i da im predloži da pacijenti koji dolaze u privatne bolnice sa temperaturom i drugim simptomima, mogu laboratorijske testove takođe da urade u privatnoj laboratoriji.

„Sada se takvi pacijenti nakon pregleda u privatnoj bolnici šalju dalje u državnu bolnicu. Treba omogućiti onima pacijentima koji žele da skrate proceduru, da plate i da imaju to na najjednostavniji način, kao i ostale usluge koje plaćaju na privatnim klinikama”,  objašnjava Sarkić.

Milan Ubavić, vlasnik privatne laboratorije Medlab, kaže da bi na pitanje da li bi njegova laboratorija mogla da se uključi u ovaj posao mogao da odgovori tek kada bi se znalo koja metodologija i koji testovi bi bili korišćeni.

„Problem je u tome što je ovo jako brzo nastalo i nismo se pripremili za nabavku testova. Mislim da ne bismo u ovom momentu mogli da nabavimo testove jer nema transporta pa samim tim ni distribucije“, objašnjava.

Ipak, Ubavić kaže i da ukoliko bi dobili testove koje može da radi i njihova laboratorija, vrlo rado bi se priključili akciji, ali da to treba država da odredi.

„U momentu kada je sve pod kontrolom države, najbolje je da država predlaže da li će to neko raditi ili neće, zato što tu postoji velika mogućnost lažnog broja pozitivnih ili negativnih testova“, smatra Ubavić.