„Valjevu preti izolacija ili karantin”, to su juče nagovestili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pulmolog dr Branimir Nestorović.

Javnost je bila veoma iznenađena da grad, koji do tada nije bio spomenut ni na jednoj konferenciji za novinare ili u medijskim izveštajima, preko noći postaje najveće žarište korona virusa u Srbiji uz Beograd i Niš.

Ono što je za javnost u Srbiji bila nepoznanica, za stanovnike Valjeva nije bila nikakva novost – informacije o stanju u gradu su se danima već prenosile među građanima, bez zvaničnih potvrda.

Prvi slučaj korona virusa u Valjevu je zabeležen 14. marta, broj se uvećavao, čak za osam u toku jednog dana, da bi već juče (u sredu 25. marta), bilo 46 zaraženih.

Pulmolog dr Branimir Nestorović je rekao da će „zbog porodične svečanosti u Valjevu i neodgovorne grupe ljudi, zbog 20 inficiranih, ceo grad verovatno morati u izolaciju”.

„Porodična svečanost” koju dr Nestorović pominje, tačnije proslava jedne privatne firme, organizovana je 29. februara. Bilo je to tri dana nakon što je taj isti doktor Nestorović, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, o koroni govoro kao o “najsmešnijem virusu”, o “šopingu u Milanu“, o tome da “nema razloga za paniku, jer je korona virus dosta slabiji od običnog sezonskog gripa”.

Ispostavilo se da je na toj proslavi organizovanoj u etno restoranu u selu Lelić, gde je istoimeni manastir, bio jedan gost zaražen korona virusom, a da to nije znao.

On se samo nekoliko dana pre te proslave vratio iz Austrije sa službenog puta. Na granici ga niko nije pregledao niti uputio da ide u izolaciju ili da se javi zdravstvenoj ustanovi.

Desetak dana nakon proslave, nakon što su mu se pojavili simptomi, prvo se javio u lokalni Dom zdravlja, potom je prebačen na pulmologiju Valjevske bolnice, da bi 14. marta stigla potvrda da je pozitivan na korona virus.

Dva dana kasnije, 16. marta, u Valjevu je formiran Štab za vanredne situacije čiji je komandant gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

Dok su kafići i restorani u ostalom delu Srbije radili normalo, valjevski štab je među prvim merama uveo zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničavanje radnog vremena prodavnica, radnji, pekara… Radno vreme fabrika koje zapošljavaju nekoliko hiljada ljudi, poput Krušika, Gorenja, italijanske kompanije Valy, ostalo je isto.

Gradski štab se oglašavao saopštenjima, upozorenjima i savetima, ali komandant nije obavestio građane o tome da je u Valjevu potvrđen prvi slučaj korona virusa. Građani nisu bili upozoreni na to da je korona “krenula” sa proslave u Leliću, nisu pozvani da se jave “kontakti kontakta” kako bi se sprečilo širenje virusa.

Među zvanicama na proslavi je bio i jedan valjevski sveštenik koji je u međuvremenu oboleo, inače zet zaposlene u Zavodu za javno zdravlje u Valjevu, dok je supruga vlasnika firme doktorka u valjevskom Domu zdravlja.

Komandant štaba Slobodan Gvozdenović, inače lekar, je tek 20. marta, preko saopštenja za javnost, obavestio građane Valjeva da se “virus nalazi u našoj sredini i da na to ukazuju oboleli”.

Međutim ni tada nije saopštio koliko u Valjevu ima obolelih, koliko ih se nalazi u kućnoj izolaciji, niti je rekao kakva je epidemiološka situacija, naročito u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama. A tog 20. marta u Valjevu je već bilo 18 osoba obolelih od korona virusa.

Samo dva dana nakon toga, kada se broj obolelih popeo na 32, valjevski Dom zdravlja poziva lekare, sestre, tehničare, spremačice i vozače da se hitno jave za rad na određeno jer su medicina rada i još nekoliko timova valjevskog Doma zdravlja, uključujući i tri tima hitne službe, u izolaciji.

Sutradan, 23. marta kada u Valjevu ima 36 zaraženih, Zavod za javno zdravlje saopštava da se obustavlja rad laboratorija na dve nedelje jer je petoro zaposlenih pozitivno na korona virus. Navode da je “epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da je infekcija importovana iz porodičnog kontakta jednog zaposlenog”.

Ni nakon toga se ne oglašava komandant valjevskog Štaba za vanredne situacije. Nije organizovana ni jedna konferencija za novinare uprkos zahtevima nekoliko redakcija. O tome ne govore ni državni zvaničnici.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije 23. marta na pitanje novinara “kakva je situacija u Valjevu s obzirom na to da je virus ušao u Zavod za javno zdravlje, koliko su ugroženi zaposleni, a koliko građani”, dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” nije konkretno odgovorila. U njenom uopštenom odgovoru ni slovom nije pomenuto Valjevo.

Novinar BIRN-a je pitao “da li, kao što to rade druge zemlje, i Srbija može da objavi pol, starosnu strukturu i geografski raspored zaraženih na teritoriji Srbije, s obzirom na to da ti podaci ne ugrožavaju privatnost pacijenata”?

Doktorka Ivana Milošević sa Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije je izjavila da bi to bilo dodatno opterećenje, a dr Darija Kisić Tepavčević je objasnila da ne mogu na dnevnom nivou da se bave tom vrstom analize.

Da ovi podaci postoje i da mogu biti dostupni javnosti Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević su saopštili 25. marta na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ili samo dva dana nakon što su tvrdili da ne postoje i da bi bili “opterećujući”.

Na istoj konferenciji za novinare Darija Kisić Tepavčević je saopštila da je 38 obolelih u Valjevu, da je Valjevo u vrhu odmah posle Beograda i Niša.

Malo pre njih, prvi je o Valjevu progovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je „Beograd najveće žarište korona virusa, zatim Niš i Valjevo” i poručio da “uskoro slede nove mere za ta tri grada!”.

Nakon toga Valjevo je “osvanulo” u svim medijima, kao da se samo čekalo njegovo zeleno svetlo.

Pre toga, ovaj grad nije spomenut ni kada je saopšteno da je preminula treća osoba od korona virusa koja je bila iz Valjeva.

Prema nezvaničnim informacijama, juče je preminuo još jedan Valjevac od korona virusa, šezdesetjednogodišnji radnik “Krušika”.

Radio je u Kovačnici, koja je prema našim informacijama, prekinula proizvodnju do 6. aprila. Holding kompanija “Krušik” u kojoj je zaposleno oko 3200 radnika još uvek radi.

Skupovi, proslave

Iako je 6. marta u Srbiji zabeležen prvi zvanični slučaj korona virusa, u Valjevu su u to vreme organizovani brojni događaji na kojima je bilo nekoliko stotina pa i hiljadu ljudi.

Gradski odbor SNS organizovao je 7. marta prikupljanje potpisa za izbornu listu „Aleksandar Vučić – Za našu decu”. Pozvani su članovi da dođu u što većem broju do 17 časova kako bi potpisali listu. U dugim redovima ispred Gradskog odbora strpljivo su stajali valjevski naprednjaci, te je prikupljeno 1.723 potpisa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 9. marta posetio “Krušik”. Dočekali su ga radnici prve i druge smene, kažu da ih je bilo preko 1.500. Stajali su u krugu fabrike jedni uz druge puna dva časa čekajući predsednika.

Između ta dva datuma organizovane su i osmomartovske proslave, svečani ručak za Dan žena organizovala je i Gradska uprava Valjevo sa više od stotinu gostiju u jednom valjevskom restoranu.