Sve informacije o nabavkama medicinske opreme u vreme epidemije virusa korona označene su oznakom “strogo poverljivo” odlukom Vlade Srbije i ne mogu biti dostupne javnosti sve do završetka epidemije.

Sa tim obrazloženjem Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO) doneo je rešenje kojim se odbija zahtev BIRN-a od 12. avgusta 2020. godine da nam se dostave informacije o količini kupljenih zaštitnih maski, zaštitnih odela, rukavica, kapa i testova za COVID-19.

Stepen tajnosti prestaće da važi prestankom epidemije, piše u odluci. Do tada, javnost neće imati informacije o stanju i kapacitetima zdravstvenog sistema Srbije, načinu nabavljanja opreme i količini novca kojim tu opremu plaćamo.

BIRN je tražio i podatke o iznosu koji je utrošen za ovu kupovinu, cenama po kojima je oprema zatim prodavana apotekama, kao i spisak dobavljača. Zahtevom smo tražili informacije o registraciji medicinske opreme u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, koja je neophodna radi uvoza i stavljanja u promet te robe na srpsko tržište.

“Podaci o medicinskim sredstvima, medicinskoj opremi, ličnoj i zaštitnoj opremi, sanitetskom i medicinskom potrošnom materijalu koja su u Srbiji nabavljena za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2, kao i dokumentacija o tome, su označeni oznakom stepena tajnosti ‘strogo poverljivo’”, navodi se u rešenju RFZO.

Ova odluka je doneta Zaključkom Vlade Republike Srbije od 15. marta 2020. godine, kao i odlukom Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije od 11. marta 2020.

“Svi podaci o humanitarnoj pomoći upućenoj Republici Srbiji, u cilju borbe protiv zarazne bolesti COVID-19, o svim nabavkama lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih”, u toku epidemije imaće oznaku “strogo poverljivo”, navodi se.

BIRN je tražio informaciju od RFZO koliko je do sada ukupno sredstava utrošeno od 9,5 milijardi dinara koje je Vlada Republike Srbije 31. marta 2020. prebacila iz budžetskih rezervi RFZO-u “radi ublažavanja posledica bolesti COVID-19”, ali je i ova stavka ostala bez odgovora.