Miodrag Mirčetić je suvlasnik Tcom-a od 16. maja ove godine, nešto više od mesec dana pre nego će firma dobiti dodatnih 144 miliona dinara od Ministarstva za nadogradnju sistema gReact.

Mirčetić je „ušao“ u Tcom tako što je njegova firma I4-Invention postala vlasnik firme Perseus koja u Tcom-u ima 30% udela.

Ovaj biznismen, koji je dugi niz godina sarađivao sa Igorom Brnabićem, rođenim bratom premijerke Srbije Anom Brnabić, zvanično nije imao nikakve veze sa Tcom-om kada je ova firma dobila posao izrade gReact-a, ali je bio tu za nadogradnju sistema.

Mirčetić nije želeo da da izjavu za CINS i BIRN.

CINS je o Mirčetiću pisao još 2020. godine kada je ušao u posao sa malim hidroelektranama.

On je tada rekao da Brnabića zna veoma dobro godinama, još od vremena kad je ovaj kao mlad prodavac započeo karijeru u firmi Pexim koju je Mirčetić formirao. Objasnio nam je da je kao direktor firme Asseco, praktično zaposlio Igora Brnabića koji je kasnije imenovan za jednog od direktora njenog srpskog ogranka.

„Kada je Asseco pojačavao broj ljudi, (…) kad se Igor pojavio, Miša (Mihail Petreski prim.nov) i ja smo ga preporučili Asseco-u jer smo ga znali od ranije i bio je dobar prodavac”, rekao je Mirčetić i dodao: „Sticajem okolnosti, nakon toga je njegova sestra napravila taj, da tako kažem, otklon u politiku i našla se na ovom mestu gde je sada, što je, po meni, jedna verovatno otežavajuća okolnost za Asseco. Ali bože moj, šta da radimo.”

Inače Mihail Petreski je osnivač Fondacije Pexim koja se bavi stipendiranjem studenata na Univerzitetu u Kembridžu. U toj fondaciji je do 2016. godine bila i Ana Brnabić, prvo kao direktorka a kasnije kao članica Upravnog odbora. U avgustu te godine Brnabić je postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Pored firme I4-Invention, u rukama Miodraga Mirčetića je i kompanija Dehim Investments koja se bavi nekretninama. Sa Petreskim je poslovni partner u dve firme – iPay See, srpskoj verziji PayPal-a, i u firmi za nekretnine MHM d.o.o

Firma iPay See je inače prva 2016. godine od Narodne banke Srbije dobila dozvolu za izdavanje elektronskog novca. Dozvolu su izgubili u julu ove godine.

Podsetimo, posao izrade sistema preko kojeg građani prijavljuju eko probleme, vredan 165 miliona dinara dobila je firma Tcom na spornom tenderu, a samo četiri meseca od puštanja sistema u rad potpisala je još jedan ugovor sa Ministarstvom zaštite životne sredine – ovog puta za nadogradnju za dodatnih 144 miliona dinara.

Iako je Ministarstvo parama građana platilo taj sistem, on nije u rukama države, već u vlasništvu firme koja ga je i izradila. Ministarka Irena Vujović je ovo negirala, međutim,  sama dokumentacija Ministarstva ju je demantovala.