Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je povodom situacije u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji o kojoj je BIRN pisao, da je „najodgovornija osoba u celoj priči direktor“ i da je najverovatniji epilog te priče njegova smena.

Slučaj škole u Ćupriji nije usamljen, naglasio je ministar, a kao razlog najavljenog umrežavanja visokih škola u akademije, u koje će ući i ova škola, navodi njihove samovolje.

„Samovolja – da vi imate direktora na vrhu takve ustanove, koji nema odgovornost ni prema kome. Njegova struktura Saveta, koji bi trebalo da mu bude kontrolni, takav je da on imenuje 85 posto. O čemu dalje da pričamo“, rekao je za BIRN ministar Šarčević.

Nakon svakodnevnih prijava koje ministarstvo i ostali organi vlasti dobijaju o nepravilnostima u VMŠ u Ćupriji, inspekcija je otišla da proveri da li je upisano više studenata nego što dozvoljava akreditacija.

„U toj školi smo otkrili, uz tu priču, da su napravljeni ugovori sa raznim licima koja ne mogu to zakonski da izvode“, izjavio je ministar i ukazao da je „to promašaj same Visoke škole, koja ima svog sekretara pravnika, koji ima direktora. Oni ubuduće, ako ne znaju zakon po tom osnovu, izgubiće licencu za rad.“

Ugovori za koje je prosvetna inspekcija utvrdila da su nezakoniti, „raskinuti su“, kaže ministar, „jer ne mogu da funkcionišu na taj način.“

Na pitanje BIRN-a kako su raskinuti ako su narodni poslanici Martinović i Laketić na spisku predavača u novoj školskoj godini i prijavili su platu od 1. oktobra, o čemu je BIRN pisao, Šarčević navodi da „ne veruje, ali će proveriti“.

„To je jasno inspekcija konstatovala i dala mere VMŠ,“ izjavio je Šarčević i dodao da „Martinović ima pravo da radi jer on radi na Pravnom fakultetu Novosadskog univerziteta, znači on taj kriterijum ispunjava, ali nisu urađene procedure – nije vam dao poslodavac papir i saglasnost.“

Međutim, „samo zbog toga što je direktor upisivao studente iznad dozvoljenih kvota imamo razlog da je teže povredio dužnost“, kaže ministar.

A šta će biti sa ženama koje su ostale bez posla nakon što im nisu produženi ugovori sa ovom školom, nadležnost je inspekcije rada, odgovor je ministra prosvete. U vezi sa tim, dodaje i da će napraviti komisiju „za ispravljanje nepravdi“ koja će se baviti analizom takvih događaja.