Na današnji pretres u Višem sudu u Beogradu u predmetu Asomakum, nazvanom po firmi osnovanoj navodno falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića, nije došao optuženi Safet Feković i advokat Milan Zindović koji zastupa okrivljenog Gorana Boškovića. 

Advokat Zindović je obavestio sud da nije došao na ročište jer je u Specijalnom sudu morao da prisustvuje drugom suđenju za koje nije mogao da obezbedi zamenu.

Okrivljeni Feković, koji je trebalo da da iskaz na današnjem pretresu, ponovo se nije pojavio u sudnici, a ovoga puta razlog je, po rečima njegovog branioca, to što se on od 15. novembra nalazi na ispitivanjima u Beču.

„Trebalo je da dođe, ali nije, izgleda da se nešto iskomplikovalo, pošto je trebalo da ispitivanja traju par dana. To sam čuo od njegove porodice“, rekao je Fekovićev branilac. Na prošlo ročište Feković nije došao navodno zbog bolesti.

Sutkinja Vesna Božović Milošević ponovo je konstatovala da sud ne uspeva da uruči pozive Fekoviću na adresu koju je on ostavio sudu. 

„Ostaviću rok od 15 dana da mi se Feković ovde javi, a nakon toga ću odlučiti o načinu pozivanja“, rekla je sutkinja Fekovićevom advokatu.

Okrivljenog Fekovića koji se više puta nije pojavio na suđenju u predmetu Asomakum, optužnica tereti za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, jer je kao odgovorno lice firme Sanitary and heating systems pribavio protivpravnu imovinsku korist preduzećima navodno osnovanim lažnim ličnim kartama, među kojima je i Asomakum, koji je bio osnovan na ime Andreja Vučića.

Sutkinja Božović Milošević je zbog odsustva pomenutog okrivljenog i jednog advokata odlučila da današnje ročište odloži, jer bi, kako je rekla, izdvajanje odsutnih iz postupka, zahtevalo da suđenje krene iz početka, jer je u međuvremenu došlo do promene sastava sudskog veća.

Sa predlogom da se ročište odloži saglasili su se i advokati, pa je naredno zakazano za 28. januar sledeće godine. 

Suđenje u predmetu Asomakum traje još od decembra 2017. Do sada je desetoro okrivljenih dalo svoje iskaze, a za četvoro je postupak obustavljen jer je, u međuvremenu, nastupila apsolutna zastara.

Optužnica opisuje niz transakcija iz 2009. i 2010. godine između fantomskih firmi, navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta, i 10 preduzeća koja stvarno posluju na tržištu.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću na teret se stavlja i krivično delo prevara jer su, kako se navodi, osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata. Među njima je i firma Asomakum, koja je osnovana na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića.

Optužnicom je prvobitno bilo obuhvaćeno 18 osoba. Oni su uhapšeni 2015. godine i to nakon što je o firmi Asomakum na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio poslanik Zoran Živković koji je kazao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić. 

Ubrzo nakon toga, čak četiri i po godine od osnivanja, Andrej Vučić je podneo tužbu protiv Asomakuma tražeći proglašenje ništavosti osnivačkog akta pred Privrednim sudom u Beogradu. 

Odluka o ništavosti osnivačkog akta Asomakuma potvrđena je odlukom Privrednog apelacionog suda februara 2016, u momentu kada je već vođena i istraga protiv pomenutih 18 osoba uhapšenih 2015. 

Istraga je trajala dve godine. Prvo pripremno ročište bilo je zakazano za decembar 2017, a odlagano je čak pet puta. 

BIRN od početka prati slučaj Asomakom, a sve tekstove koje smo objavili u vezi sa tim, možete pročitati ovde.