Zbog nastupanja apsolutne zastare obustavljen je krivični postupak protiv četvorice optuženih, koji se zajedno sa još 13 osoba terete da su falsifikovanim ličnim ispravama više lica, među kojima i navodno falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, osnivali fantomske firme preko kojih su navodno prali novac i počinili krivično delo prevara i zloupotreba položaja odgovornog lica. 

Odluku o obustavi postupka sutkinja Vesna Božović Milošević saopštila je pre nego što je još jednom odložila ročište, pošto na njemu nisu prisustvovali svi okrivljeni.

Krivični postupak je obustavljen protiv Vladimira Matića, Matije Vujnovića, Dragoša Puzovića i Mladena Jankovića. Svu četvoricu okrivljenih optužnica iz 2017. godine, teretila je za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. 

Vladimir Matić bio je optužen da je kao odgovorno lice preduzeća Best Pneumatics iz Beograda, u periodu od septembra 2009. do kraja 2010. godine pribavio sebi i firmama Svitac light i Asomakum, koja su osnovana navodno falsifikovanim ličnim kartama, imovinsku korist u iznosu od preko 450.000 dinara. 

Protivpravnu imovinsku korist, navodno, je sebi i firmama Asomakum, Ares i Namarkodrvo, sva osnovana navodno falsifikovanim ličnim kartama, pribavio i Matija Vujnović i to kao odgovorno lice preduzeća VB Koterm.

Dragoš Puzović bio je optužen da je kao odgovorno lice firme Hematit sebi i firmi Asomakum, koja je osnovana navodno falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića, pribavio protivpravnu imovinsku korist. Navodi se da je Hematit Asomakumu izdao nekoliko faktura i to za isporuku dva bazena, pene za brijanje, ukrasnih kesa i igračaka. Asomakum je uplate izvršio, ali promet robe nije ostvaren, navodi se u optužnici. 

I Mladen Janković, protiv kojeg je danas takođe obustavljen krivični postupak zbog zastraelosti, bio je optužen za pribavljanje materijalne koristi u simulovanim poslovima sa firmom Asomakum u ukupnoj vrednosti od preko milion dinara. 

Današnjem ročištu nije prisustvovao prvookrivljeni Dragoslav Joksimović, koji se oporavlja od posledica Kovida-19, a zbog zdravstvenih problema, bio je odsutan i Milan Mašić. Takođe, zbog obavezne izolacije, suđenju nisu prisustvovala i dva advokata, pa je sutkinja Božović Milošević odložila pretres i sledeći zakazala za 6. i 7. april ove godine.

Zbog pandemije virusa korona, kao i nedolaska svih optuženih, poslednje ročište u ovom predmetu održano je još krajem januara prošle godine. Na dva ročišta održana krajem januara, svoju odbranu iznela je većina optuženih i svi su negirali da se međusobno poznaju, kao i da su učestvovali u simulovanim poslovima.

Najviše pažnje privuklo je svedočenje optužene Snežane Đurđić, koja je na pitanje sutkinje kako je izgledao predstavnik firme Asomakum, opisala svoj susret sa izvesnim, kako je rekla, Andrijom.

„Pa kako da opišem čoveka, koji je javna ličnost, svi znaju kako on izgleda“, rekla je tada Đurđić.

Na narednom ročištu u aprilu, svoju odbranu trebalo bi da iznesu i ostali optuženi, a planirano je da budu saslušani i svedoci.

Optužnica iz maja 2017. godine opisuje niz transakcija s kraja 2009. i tokom 2010. godine između fantomskih firmi (navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta) i 10 preduzeća, koja stvarno posluju na tržištu.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću na teret se stavlja i krivično delo prevara, jer su, kako se navodi, osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata. Među njima je i Asomakum, koji je osnovan na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je te 2010. godine bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

BIRN od početka prati slučaj Asomakom, a sve tekstove koje smo objavili u vezi sa tim, možete pročitati ovde.