Pred Višim sudom u Beogradu danas je još jednom odložen početak suđenja osamnaestorici optuženih koji se terete da su falsifikovanim ličnim ispravama više osoba, među kojima i ličnom kartom brata Aleksandra Vučića, osnivali fantomske firme preko kojih su navodno prali novac, kao i da su počinili i krivično delo prevara i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Do odlaganja početka glavnog pretresa došlo je jer u sudnicu renovirane Palate pravde nisu došli svi okrivljeni.

Viši sud je odnedavno premešten u Palatu pravde iz Katanićeve ulice, u kojoj su do sada bila sazivana ročišta, što je bilo i objašnjenje pojedinica za nedolazak na današnji glavni pretres.

To je bio slučaj sa Aleksandrom Jovićem koji je po tvrdnji drugog okrivljenog Jefte Jovanovića otišao u Katanićevu. Kako se na suđenju nije pojavila ni Jovićeva advokatica Tatjana Mirković, jedan od njenih kolega je sutkinji Vesni Božović Milošević preneo da je ona na putu van Beograda i da je rekla da se ni ona ni njen branjenik neće pojaviti na suđenju.

Na suđenje je zakasnio i okrivljeni Živodrag Živanović, ali se nešto docnije ipak pojavio u sudnici Palate pravde.

Na ročištu nije bio ni prvookrivljeni Dragoslav Joksimović, za kojeg je njegov branilac Dragoslav Otašević sutkinji predao lekarski izveštaj o sprečenosti dolaska. Zbog istog razloga na suđenju se nije pojavio ni optuženi Milan Mašić.

Okrivljeni Safet Feković nije došao zbog smrtnog slučaja u porodici, dok Dimitrije Filaktov ne samo da se nije pojavio u sudnici, već su sa njim kontakt izgubili i advokati kancelarije koja ga zastupa u ovom sudskom postupku.

Naime, kako je rekao jedan od njegovih advokata, kancelarija nema kontakt sa njim i ne znaju gde se on nalazi. Advokati su pokušali sa njim da stupe u kontakt pre nekoliko dana, ali nisu uspeli.

Novo ročište zakazano je za 27. i 28. januar 2020. godine, a za ta dva dana glavnog pretresa predviđeno je iznošenje odbrane.

Optužnica koja je potvrđena još u maju 2017. godine opisuje niz transakcija iz 2010. godine između fantomskih firmi (navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta) i 10 preduzeća koja stvarno posluju na tržištu.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću na teret se stavlja i krivično delo prevara, jer su, kako se navodi,  osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata. Među njima je i Asomakum koji je osnovan na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je te 2010. bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

BIRN od početka prati slučaj Asomakom, a sve tekstove koje smo objavili u vezi sa tim, možete pročitati ovde.