Kada je u proleće 2015. godine ministar unutrašnjih poslova objavio da je uhapšena grupa od 16 osoba osumnjičenih da su učestvovali u nizu krivičnih dela povezanih sa slučajem krađe identiteta Andreja Vučića, izgledalo je da će javnost brzo saznati šta se dogodilo u aferi „Asomakum“.

Međutim, ni danas nije jasno šta se ovoj grupi tačno stavlja na teret, odnosno kakva je konkretno njihova uloga u aferi „Asomakum“.

Istraga u vezi sa tim vođena je protiv 18 osoba (16 koji su odmah uhapšeni i dvoje koji su bili u bekstvu) i trajala je više od godinu dana, a završila se podizanjem optužnice.

Kako je za BIRN rečeno u pisanom odgovoru iz Višeg tužilaštva u Beogradu, to tužilaštvo je optužnicu podiglo 29. jula 2016. godine, ali ju je Viši sud u Beogradu, nakon preispitivanja, vratio tužilaštvu radi dopune istrage.

Nova, dopunjena optužnica upućena je Višem sudu 29. septembra 2016. godine i predmet se od tada nalazi u tom sudu i još uvek je u postupku preispitivanja, odnosno još nije stupila na pravnu snagu što je preduslov da se otpočne sa suđenjem.

U Višem sudu za BIRN objašnjavaju da postupak preispitivanja dugo traje, jer su advokati svih optuženih uložili prigovore na optužnicu.

„Kako je Krivično vanraspravno veće primilo 19 odgovora na optužnicu, a radi se o postupku protiv osamnaest lica, kojima se stavlja na teret krivično delo prevare, pranje novca i trinaest krivičnih dela zloupotreba odgovornog lica, sa obimnom pisanom dokumentacijom, to je postupak razmatranja osnovanosti optužnice od strane krvičnog veća kompleksan i iziskuje više vremena”, navodi se u odgovoru koji je BIRN dobio iz Višeg suda u Beogradu.  

U odgovoru se dodaje i da je optužnica podignuta protiv D.J, M.M, N.P, S.Đ, V.A, M.J, Ž.Ž, J.J, S.S, M.A, G.B, A.J, S.F, D.P, P.K, V.M, M.V i D.F. i da se od optuženih više niko ne nalazi u pritvoru.

Dragoslav Otašević, advokat prvooptuženog Dragoslava Joksimovića, koji je u istražnom pritvoru proveo maksimalnih 6 meseci, potvrđuje za BIRN da je njegov klijent obuhvaćen optužnicom koja ga tereti za krivično delo prevare i za krivično delo pranja novca.

Ostalim optuženima se, kaže Otašević, na teret stavlja krivično delo prevara u pomaganju ili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u privatnim preduzećima, koja su poslovala sa privrednim društvima koja počinju na „A“ (među kojima je i Asomakum, osnovan na ime premijerovog brata Andreja Vučića).

„Tvrdnja tužilaštva je da su to bila fantomska preduzeća, da nisu imala robu, da nije bilo plaćanja, međutim, prema dokumentaciji u koju sam ja imao uvid, bilo je čak i plaćanja, koliko se ja sećam, preko računa. Tokom istrage urađeno je i finansijsko veštačenje koje je utvrdilo postojanje poreske utaje za određena lica, pa samim tim ne može ni biti reči o fantomskim preduzećima. Vlasnici tih firmi nisu poznati, a dokumentacija od firmi koje su sa njima poslovale postoji i data je na veštačenje, i koliko sam ja upoznat, veštaci su je cenili tokom izrade svog nalaza i mišljenja. A kažem, ako već imate poresku utaju, odnosno neplaćeni porez na neku transakciju, onda ne može biti reči o fantomskom preduzeću, odnosno o fiktivnom poslovanju. Ali tužilaštvo se nije obaziralo na taj deo veštačenja, već je podiglo optužnicu ne obazirući se na to i to jesu te nelogičnosti”, ocenjuje advokat Otašević.

Kako optužnica još nije stupila na pravnu snagu, advokat Otašević ne želi da govori o detaljima, a ono što je saopšteno pre dve godine, nakon hapšenja pomenute grupe, jeste da su oni učestvovali u krađi identiteta Andreja Vučića.

Naime, ministar Stefanović je tada rekao „Andrej Vučić je jedna od osoba koja je oštećena, odnosno čija su dokumenta falsifikovana“, kao i da se boji „da postoji veliki broj građana Srbije čija su dokumenta falsifikovana“.

Zbog toga je BIRN još u septembru 2015. uputio Višem tužilaštvu dopis sa pitanjem o tome da li se istraga vodi samo zbog navodne krađe identiteta Andreja Vučića, da li je on jedini oštećeni u ovom slučaju, i da li je identitet kraden i drugim vlasnicima fantomskih firmi koje su umešane u krivična dela zbog kojih Tužilaštvo vodi istragu.

U odgovoru Tužilaštva, međutim, nismo dobili potvrdu pomenutih navoda ministra policije. Naime, rečeno nam je da „Andrej Vučić nije oštećeni u postupku obzirom da nema osnova po kom bi on i vlasnici firmi čija ste imena naveli kojima je identitet ukraden, bili oštećeni u postupku”.

U lancu prevare, prema informacijama koje su ranije preneli mediji, osim Asomakuma, učestvovalo je još nekoliko firmi čiji nazivi počinju na slovo „A”: Amur project, Atraban, Amagngas, Asrapnjeft, Atavar invest, Amur gas, Ares.

Hapšenje iz aprila 2015. godine koje još nije rezultiralo sudskim postupkom, poklopilo se sa parničnim postupkom za utvrđivanje ništavosti osnivačkog akta preduzeća Asomakum, koji je pred Privrednim sudom u Beogradu pokrenuo Andrej Vučić, uprkos tome što su za pokretanje tog postupka bili istekli zakonski rokovi, o čemu je BIRN pisao

Asomakum je osnovan 16. marta 2010. godine. Par meseci kasnije račun te firme dospeo je u blokadu. Ranije je saopšteno da je to preduzeće jedno od 8 fantomskih firmi koje su među sobom fiktivno poslovale, i na osnovu toga tražile povraćaj PDV-a i tako oštetile državni budžet.

Informacije o navodnoj upletenosti Andreja Vučića u ovu zloupotrebu, dospele su u javnost u oktobru 2014. godine, kada je Zoran Živković o tome govorio u Skupštini Srbije, nakon čega je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Asomakum zapravo ne pripada Andreju, već da je otvoren uz pomoć njegove falsifikovane lične karte.

U trenutku kada se u oktobru 2014. godine pročulo za aferu „Asomakum”, vlasništvo nad tom firmom je u APR-u bilo registrovano na ime Andreja Vučića već četiri i po godine.

Iako je znao za postojanje preduzeća za koje tvrdi da nije njegovo, on do tada pred Privrednim sudom nije pokretao postupak kojim bi osporio vlasništvo nad firmom Asomakum, već je to učinio tek nakon što je javnost saznala za to preduzeće.

Taj parnični postupak okončan je prošle godine pravosnažnom presudom kojom je utvđena apsolutna ništavost osnivačkog akta preduzeća Asomakum.

Krivični postupak protiv 18 osoba koji se vodi pred Višim sudom, trebalo bi da utvrdi ko zaista stoji iza firmi na slovo „A“, ko je tačno ukrao identitet Andreja Vučića i na koji način. Takođe, ovaj postupak bi trebalo da rasvetli i ko je ukrao identitet drugim osobama koje se u APR-u vode kao vlasnici firmi na „A“.

Advokat Vladimir Kezić, koji u ovom krivičnom postupku zastupa optuženog Mladena Akovića objašnjava  da krivično vanraspravno veće koje preispituje optužnicu, može ili da je potvrdi, ili da prihvati prigovore i ponovo je vrati Tužilaštvu na doradu.

Ukoliko Krivično vanraspravno veće ne prihvati prigovore, onda optuženi imaju pravo žalbe Apelacionom sudu i on odlučuje da li je optužnica ispravna, da li predmet može da dobije postupajućeg sudiju, koji bi zakazao početak suđenja.