„Pripremno ročište je odloženo, jer se nisu pojavila dva advokata, a iako su se docnije pojavili, branioci optuženih su bili saglasni sa predlogom da se ročište odloži“, kaže za BIRN Dragoslav Otašević branilac prvooptuženog Dragoslava Joksimovića.

Navode o kašnjenju pojedinih učesnika u postupku u izjavi za BIRN potvrđuje i advokat Miodrag Rašić, branilac jednog od optuženih, ali kaže da mu nije poznato zbog čega je ročište odloženo.

„Kasnilo je dvoje optuženih, docnije su se pojavili, ali je sutkinja donela odluku da se ročište odloži. Bili su branioci, bili su optuženi. Bila je i zamenica javnog tužioca, bio je punomoćnik državnog pravobranilaštva. Ne vidim razlog zašto se to desilo“, kaže Rašić.

Novo pripremno ročište sutkinja Vesna Božović Milošević zakazala je za 22. februar 2019. godine.

Optužnica koja je potvrđena još u maju 2017. godine tereti okrivljene za krivična dela prevare, pranja novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica.

U optužnici se opisuje niz transakcija iz 2010. godine između fantomskih firmi (navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta) i 10 preduzeća koja stvarno posluju na tržištu, o čemu je BIRN pisao.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca, a na teret im se stavlja i krivično delo prevara, jer su, kako se navodi, Dragoslav Joksimović, Nemanja Perić i Aleksandar Jović osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata.

Među njima je i Asomakum koji je osnovan na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je te 2010. bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke.