Iako je sudnica 13 Višeg suda u Beogradu, u kojoj se vodi postupak za predmet poznatiji kao Asomakum, i danas kao i prethodni put bila puna, suđenje je ponovo odloženo.

Ovoga puta razlog je odsustvo predsednice veća, sudije Vesne Božović Milošević, a novo ročište zakazano je za 14. novembar 2019. godine.

Na optuženičkoj klupi nalazi se 18 okrivljenih koji se terete da su osnivali fantomska preduzeća koja su služila za prebacivanje novca sa jednog računa na drugi.

Jedna od tih firmi je Asomakum koja je osnovana u martu 2010. godine da bi već juna iste godine bila u blokadi zbog duga od 22 miliona dinara.

Slučaj Asomakum bio je nepoznanica za javnost sve do oktobra 2014. godine kada poslanik Zoran Živković, na skupštinskom zasedanju, iznosi informaciju da je Andrej Vučić, brat tadašnjeg premijera, vlasnik pomenute firme. Aleksandar Vučić demantovao je tada Živkovićeve tvrdnje.

Neposredno nakon toga Andrej Vučić podnosi tužbu pred Privrednim sudom protiv Asomakuma tvrdeći da mu je falsifikovana lična karta. On je inspektorima poreske policije rekao da nije gubio ličnu kartu ali i da nije vlasnik ni osnivač firme Asomakum.

U aprilu 2015. godine, ministar policije saopštio je da je uhapšeno 16 osoba pod sumnjom da su počinile krivično delo pranja novca, zloupotrebe položaja odgovornog lica, ali i da su ukrale identitet Andreju Vučiću. Istraga je trajala dve godine.

Optužnica je potvrđena u maju 2017. godine, a među optuženima nema Andreja Vučića.

Početak suđenja za ovaj predmet koji BIRN prati od samog početka, odlagan je više puta. Pripremno ročište održano je u februaru ove godine, a glavni pretres još uvek nije počeo.

Iako je današnje ročište odloženo zbog nedolaska sudije, nije sigurno ni da bi se u suprotnom i održalo, pošto nisu ispunjeni ostali uslovi – nisu pristupili ni svi okrivljeni, ni njihovi branioci.

Jedan od okrivljenih sinoć je dobio sina, dok sa drugim branilac nije uspeo da stupi u kontakt.

Iako su na prethodnom ročištu 9. maja 2019. bili svi prisutni, tada je otkazano na zahtev branilaca jer okrivljeni nisu dobili transkript sa pripremnog ročišta, o čemu je BIRN pisao.

Sve o slučaju Asomakum možete pročitati ovde.