Na današnje ročište u slučaju Asomakum pred Višim sudom u Beogradu nisu došli okrivljeni Vladimir Antić i Snežana Đurđić, zbog čega je ono otkazano. Sutkinja Vesna Božović Milošević zatražila je da okrivljena Đurđić sudu dostavi dokaz o razlozima današnjeg izostanka, što je po rečima njenog branioca, bio smrtni slučaj u porodici, dok je za okrivljenog Antića naložila privođenje na naredno ročište, jer nije opravdao izostanak.

Suđenje u predmetu Asomakum traje još od decembra 2017. U dosadašnjem toku postupka saslušani su svi okrivljeni, a suđenje je tokom prošle godine formalno bilo vraćeno na početak, jer je došlo do promene jednog člana sudskog veća. 

Odluci o otkazivanju ročišta, prethodila je rasprava zamenice tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Milene Božović, koja je tražila da se današnja rasprava održi, i advokata okrivljenih koji su smatrali da ga treba odložiti zbog odsustva dvoje okrivljenih.

Tokom današnjeg pretresa trebalo je da bude saslušano četvoro svedoka koji su u vreme izvšenja krivičnih dela koja se okrivljenima stavljaju na teret, bili zaposleni u Poreskoj upravi. 

Tužiteljka Božović zatražila je da se ročište ne otkazuje, već da se postupak izdvoji u odnosu na dvoje okrivljenih koji se nisu pojavili u sudnici i da se pomenuti svedoci saslušaju.

Ovome su se usprotivili advokati svih okrivljenih, uz obrazloženje da svedoke treba ispitati i na okolnosti koje se odnose i na Snežanu Đurđić i Vladimira Antića, dvoje okrivljenih koji danas nisu bili u sudnici, zbog čega bi se moglo doći u situaciju da na nekom od narednih ročišta ponovo moraju biti saslušavani isti svedoci. 

Advokati su sutkinji Božović Milošević zamerili i što nije obezbedila prisustvo državnog pravobranioca, koji ne dolazi na suđenja, rekavši da se na taj način gubi „ozbiljnost sudskog postupka“. Advokati su dodali i da Državno pravobranilaštvo nije preciziralo odštetni zahtev, odnosno da nije preciziralo visinu štete koju su okrivljeni pričinili, zbog čega optužnicu ocenjuju kao neurednu. 

Tužiteljka Božović je oštro replicirala advokatima kojima je rekla da su oni ti koji unose neozbiljnost u ovaj sudski postupak. Ona je rekla da svedoci – radnici Poreske uprave Novi Beograd, treba da se izjasne o određenim falsifikovanim rešenjima, koja se ne odnose direktno na firme u kojima su Snežana Đurđić i Vladimir Antić bili odgovorna lica. Ona je konstatovala da su i neka prethodna ročišta otkazivana zbog odsustva okrivljenih. 

„Mislim da ovaj postupak već predugo traje“, zaključila je tužiteljka Božović.

Ona je dodala i da je Državno pravobranilštvo uradilo odštetni zahtev, kao i da on može da se precizira do kraja sudskog postupka. 

Sutkinja Božović Milošević je, nakon ove rasprave, ipak odlučila da se ročište otkaže, a novo je zakazano tek za 10. april ove godine. 

Pet godina suđenja, kraj se ne nazire

Optužnicom za slučaj Asomakum je prvobitno bilo obuhvaćeno 18 osoba, koje su uhapšene u policijskoj akciji još 2015. godine. Postupak se danas vodi protiv njih trinaestoro, jer je jedan okrivljeni preminuo, dok za ostale postupak obustavljen, jer je u međuvremenu nastupila apsolutna zastara za četvoro optuženih

Optužnica opisuje niz transakcija iz 2009. i 2010. godine između fantomskih firmi, navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta, i 10 preduzeća koja stvarno posluju na tržištu.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću na teret se stavlja i krivično delo prevara jer su, kako se navodi, osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata. Među njima je i firma Asomakum, koja je osnovana na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića.

Do hapšenja 2015. godine došlo je nakon što je o firmi Asomakum na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio poslanik Zoran Živković koji je kazao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić. 

Ubrzo nakon toga, čak četiri i po godine od osnivanja, Andrej Vučić je podneo tužbu protiv Asomakuma tražeći proglašenje ništavosti osnivačkog akta pred Privrednim sudom u Beogradu. 

Odluka o ništavosti osnivačkog akta Asomakuma potvrđena je odlukom Privrednog apelacionog suda februara 2016, u momentu kada je već vođena i istraga protiv pomenutih 18 osoba uhapšenih 2015. 

Istraga je trajala dve godine. Prvo pripremno ročište bilo je zakazano za decembar 2017, a odlagano je čak pet puta. 

BIRN od početka prati ovo suđenje, a sve tekstove koje smo objavili u vezi sa tim, možete pročitati u posebnom odeljku  Slučaj Asomakum.