Sudnica 13 Višeg suda u Beogradu danas je bila prepuna, jer su na ročište došli svi branioci i okrivljeni u „slučaju Asomakum“. Uprkos masovnom prisustvu svih aktera ovog sudskog procesa, sutkinja Vesna Božović Milošević je na zahtev branilaca, početak suđenja odložila za 2. septembar. Sud je takođe predložio izdvajanje postupka za petoro okrivljenih.

Optužnica, koja je potvrđena još u maju 2017. godine, tereti 18 okrivljenih za krivična dela prevare, pranja novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica. Petorica su optužena da su navodno osnovali fantomska preduzeća preko kojih su prali pare na osnovu falsifikovanih ličnih karata, o čemu je BIRN pisao.

Među njima je i firma Asomakum koja je osnovana na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je te 2010. bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

Tražeći da se početak suđenja pomeri, braniocu su istakli da sem jednog od njih, ostali nisu dobili transkripte sa pripremnog ročišta održanog 22. februara ove godine.

Sud je odlučio da se do septembra braniocima osim transkripta, dostavi i pisani stav zamenika Višeg javnog tužilaštva o predlozima za izvođenje dokaza koje su na pripremnom ročištu izneli advokati okrivljenih.

Današnje izjašnjavanje tužioca Nebojše Obradovića o tim predlozima odloženo je jer je jedan od branilaca naknadno dostavio novu, obimnu dokumentaciju, pa je tužiocu dat rok od pet dana da svoj pisani predlog rediguje i dostavi ga sudu i advokatima.

Sutkinja Božović Milošević predložila je na današnjem ročištu da se petorici okrivljenih sudi u odvojenom postupku jer se oni terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja koje je u nadležnosti Osnovnog suda.

Većina branilaca bila je saglasna sa predlogom za izdvajanje postupka, o čemu će sud naknadno doneti konačnu odluku.

Vladimir Beljanski, advokat okrivljenog Milana Mašića, zatražio je od suda da se postupak protiv njegovog klijenta izdvoji jer je optuženom u interesu da se suđenje završi što pre, što u konkretnom slučaju, budući da je reč o postupku koji se vodi protiv čak 18 okrivljenih, nije moguće.

Kao razlog za ovakav zahtev, Beljanski je naveo da je njegovom klijentu privremeno oduzeta sva imovina još od 2016. kada je optužnica podignuta, i da on nema od čega da živi, niti da plaća troškove tako dugog sudskog postupka. Ovom predlogu usprotivio se zamenik Višeg javnog tužioca.

Sve o „slučaju Asomakum“ pročitajte OVDE