Bivša vršiteljka funkcije predsednice Prvog osnovnog suda u Beogradu, Natalija Bobot kaže za BIRN da nije dobila nikakvo obrazloženje za odluku da joj mandat za tu funkciju ne bude produžen.

Iz Višeg suda odgovaraju da je jedini razlog istek zakonskog roka na koji je Natalija Bobot postavljena na funkciju.

„Javila sam se u petak 3. marta 2017. godine telefonom predsedniku Višeg suda Aleksandru Stepanoviću, i samo mi je rečeno da obavim primopredaju koju sam danas i obavila, i evo, vraćam se na staro radno mesto”, kaže za BIRN Natalija Bobot.

Prvi osnovni sud nadležan je za 5 centralnih beogradskih opština. Taj sud je, između ostalog, nadležan za izvršenje krivičnih sankcija za teriotoriju celog Beograda.

S obzirom na to da nije imala informacije da postoji nezadovoljstvo njenim radom, ona kaže da osim nekih ličnih razloga, ne vidi šta bi drugo mogao biti razlog za takvu odluku predsednika Višeg suda.

„Ne znam zbog čega mi nije produžen mandat vršioca funkcije (v.f.) predsednika suda. Ja bih volela da od predsednika Višeg suda čujem razloge za to”, kaže Natalija Bobot.

Ona objašnjava za BIRN da joj niko nije uputio zamerke na to kako je obavljala povereni posao predsednice najvažnijeg suda u Beogradu.

Ona je na tu funkciju imenovana 4. marta 2016. godine, a u septembru joj je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović produžio mandat za još šest meseci do izbora novog predsednika suda, uz konstataciju, kako kaže Bobot, da bi to bilo jedino dobro za funkcionisanje Prvog osnovnog suda.

„Nakon toga mi dobijamo i nagradu za najbolji sud u Republici, postižemo još niz rezultata. Dakle, formalno, meni jeste isteklo novih šest meseci, ali to je isto kao što 2009. nije bio reizbor, nego opšti izbor, eto, to je zamena teze”.

Natalija Bobot kaže i da je odluka još čudnija utoliko što je njenu kandidaturu za funkciju predsednice Prvog osnovnog suda, kao jedinu, Visoki savet sudstva (VSS) još 25. oktobra 2016. godine prosledio Skupštini Srbije na usvajanje.

„VSS je mene predložio Skupštini kao izvanrednog kandidata, ali to nikako da dođe na dnevni red. Zato su i zaposleni u sudu pitali zbog čega Skupština nikako da glasa o tome i da li odluka predsednika Višeg suda ima veze sa tim”, kaže Bobot.

Na pitanje da li je imala problema i da li je doživljavala bilo kakvu vrstu pritisaka, profesionalnih ili političkih, Natalija Bobot kaže:

„Mislim da to predsednik Višeg suda može najbolje da odgovori“.

U Zapisniku sa pomenute sednice VSS-a, između ostalog, piše da je posebne pohvale za rad Natalije Bobot imala ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je rekla da se ne mogu osporiti rezultati rada koje je Prvi osnovni sud postigao u prvih šest meseci od kada je na čelu suda Natalija Bobot.

Pohvale na njen rad je, između ostalog, izneo i predsednik VSS i predsednik Vrhovnog kasacionog suda, Dragomir Milojević.

On je rekao da „o njenom radu dovoljno govori i činjenica da je Vrhovni kasacioni sud dodelio nagradu Prvom osnovnom sudu u Beogradu za ostvarene rezultate rada od njenog dolaska u sud znatno poboljšani“, kako piše u zapisniku sa sednice VSS-a.

Budući da je rad ove sutkinje toliko hvaljen, pitali smo predsednika Višeg suda šta je bio razlog za njegovu odluku da sutkinji ne produži mandat.

U pisanom odgovoru koji je BIRN dobio iz Višeg suda u Beogradu piše da stručnost sudije Bobot nije ni bio razlog prestanka njene funkcije, već da je prestanak funkcije nastupio zbog isteka zakonskog roka.

U odgovoru se objašnjava da je sutkinja Bobot na funkciju izabrana 5. septembra 2016. godine, a najduže na šest meseci, pa kako je rok istekao 5. marta 2017. godine, sutkinja je prestala da obavlja pomenutu funkciju.

Ipak, iz ovog odgovora ostaje nejasno zbog čega nakon isteka prvih 6 meseci ove privremene funkcije Natalije Bobot, nije bilo zakonske prepreke da se to v.f. stanje produži na još šest meseci (kako je i učinjeno u septembru prošle godine), dok je danas predsednik Višeg suda odlučio da tu zakonsku odredbu poštuje.

U sudu nam takođe nisu odgovorili zbog čega je doneta ovakva odluka s obzirom da se očekivala potvrda od strane Skupštine za imenovanje Natalije Bobot za predsednicu suda.

S druge strane, na pitanje o razlozima koji su predsednika Višeg suda opredelili da za novu v.f predsednice Prvog osnovnog suda imenuje Snežanu Stevović, iz suda odgovaraju da ta sutkinja ima preko 30 godina radnog iskustva i preko 25 godina sudijskog iskustva, kao i višegodišnje iskustvo na mestu zamenika predsednika Drugog opštinskog suda u Beogradu.

Sutkinja Stevović je u javnosti delimično poznata jer se pominje u slučaju Marije Mali protiv Siniše Malog koji je nedavno okončan prvostepenom presudom o čemu je BIRN pisao u posebnoj vesti.

Naime, sutkinja Stevović, nova vršiteljka funkcije predsednice suda, bila prvobitno određena da vodi postupak koji je pokrenula Marija Mali, ali je sutkinja Ljidija Alagić „bila agilnija“ i taj sučaj je objedinila sa tužbom Siniše  Malog i vodila na način o kome je BIRN izveštavao.

Posle objavljivanja ove vesti stigao je dopis iz Prvog osnovnog suda u Beogradu koji objavljujemo ovde.