Pre nego što je objavljeno saopštenje iz kancelarije Antena grupe u Beogradu vlasnik preduzeća Kopernikus, koje objedinjuje mnogobrojne kompanije, potvrdio je za BIRN da je samostalno kupio čitavu medijsku grupaciju koja u svom vlasništvu ima brojne TV stanice, radio stanice i internet portale.

Milovanović je platio 180 miliona evra za vlasništvo u ovoj kompaniji koja je bila u vlasništvu grčkog tajkuna Tea Kirjakua od 2009. godine.

On je rekao za BIRN da se čekaju odluke Komisije za zaštitu konkurentnosti i REM-a, ali da tu ne bi trebalo da bude problema jer TV Prva i TV O2 ne prelaze 40 odsto tržista u Srbiji.

Milovanović je na službenom putu u Ujedinjenim arapskim Emiratima i najavio je više detalja o celom procesu po povratku u Beograd.

Na ovaj način okončana je višemesečna dilema ko će kupiti medijski paket grčkog poslovnog giganta o čemu se dosta govorilo.

Kupovina je usledila nakon što je Milovanović prodao državnoj kompaniji Telekom Srbija svoju kompaniju iz oblasti telekomunikacija Kopernikus tehnolodži za oko 195 miliona evra, što je ranije potvrđeno iz Telekoma Srbija.

Telekom Srbija je u posebnom saopštenju obavestio javnost da ne stoji iza kupovine Antena grupe, ali je kontroveza ostala jer se kupovina jednog dela Kopernikus sistema poklopila sa Kopernikusovom kupovinom Antena grupe i to za gotovo isti iznos.

Milovanović je preduzetnik iz Niša i njegove direktne veze sa vladajućom strankom SNS nisu nepoznate javnosti. Njegov brat Zvezdan poverenik je SNS-a za Niš i visoki funkcioner stranke.

Kopernikus poslovni sistem je naročito napredovao od trenutka kada je SNS došla na vlast i od lokalnog kablovskog operatera koji „na kablu“ emituje folk i dens muziku, narastao je u kompaniju koja posluje i u oblasti građevine, hotelijerstva i ugostiteljstva.

U njegovom hotelu Prag u Beogradu se dogodio pokušaj ubistva Predraga Rankovića Peconija, preduzetnika iz Zemuna i vlasnika TV Hepi.

Kopernikus je u postupku privatizacije medija bio aktivan, kupili su nekoliko regionalnih TV stanica i bili su „miljenici“ komisija koje su odlučivale o dodeli javnog novca medijima.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Javni novac za javni interes“, koji sprovode BIRN, NUNS i SĆF, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove EU.