Sedmorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije osuđeni su 17. aprila 2019. godine na osmomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere na tri godine, jer su na Paradi ponosa 2014. pretukli braću tadašnjeg premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog.

Žandarmi su proglašeni krivim za napad na vojno lice u vršenju vojne službe u saizvršilaštvu u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, takođe u saizvršilaštvu.

To je epilog ponovljenog sudskog postupka pred Višim sudom u Beogradu, čiju je prvu presudu iz decembra 2017, ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

Apelacioni sud imao je tada čitav niz primedbi na prvostepenu odluku Višeg suda.

Apelacija je, između ostalog ocenila da je prvostepena presuda doneta samo na osnovu iskaza jedne strane u postupku – oštećenih, a da pritom nisu izvedeni dokazi koji bi potvrdili njihovu verziju događaja.

BIRN je prošle godine objavio odluku Apelacionog suda u kojoj su detaljno obrazloženi razlozi zbog kojih je taj sud ukinuo prvobitnu presudu Višeg suda, koja je inače bila blaža od novoizrečene.

Šestorica žandarma tada je osuđena na šestomesečne uslovne kazne zatvora sa rokom provere na dve godine, dok je samo jedan žandarm dobio 8 meseci na tri godine uslovno.

Jedan žandarm je bio oslobođen optužbi, što je inače jedini deo presude iz prvog postupka, koji je Apelacioni sud potvrdio.

Detalje obrazloženja Apelacionog suda u Beogradu koje je naložilo Višem sudu da ispravi greške napravljene u prvom postupku i da donese presudu baziranu na činjenicama, a ne samo na tvrdnjama strane koju je zastupao javni tužilac, možete pročitati na linku.

Tokom prvostepenog postupka čiju je presudu Apelacioni sud ukinuo, najviše kontroverzi izazvalo je svedočenje ključnog svedoka tužilaštva, Đorđa Gačanovića, koji sebe inače naziva saradnikom aktuelne vlasti. Ključni svedok oštećenih, kojem je sud poklonio poverenje, rekao je na ročištu održanom 19. oktobra 2017. da su pripadnici Žandarmerije legitimisali civile i njihovu pratnju, ali da su žandarmi uprkos tome intervenisali. Detalje tog svedočenja, kao i izjavu koju je taj svedok dao za BIRN, možete čitati ovde.

BIRN je u vezi sa ovim događajem iz 2014. godine objavio i policijski dokument koji do tada nije bio dostupan javnosti, a reč je o Bezbednosnoj proceni u vezi sa Paradom ponosa.

Prema navodima iz tog dokumenta, čije detalje možete pročitati na linku, policija je očekivala i dolazak više od 2.000 osoba koje pripadaju takozvanim navijačkim grupama i ekstremističkim organizacijama radi izazivanja organizovanih incidenata na različitim lokacijama. Posebno su istaknute navijačke grupe Crvene zvezde, Partizana, FK Voždovca, OFK Beograda i Rada.

Ovaj dokument poseban značaj dobija u svetlu nedavnog svedočenja penzionisanog žandarma Senada Koštića koji je u ponovljenom postupku pred Višim sudom tvrdio da je, pored navijača FK Rad koji su pravili incidente, bio prisutan i Danilo Vučić, sin aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića.

Na osnovu ovog svedočenja, advokati odbrane su spekulisali da je zadatak Vučića, Malog i dvojice pripadnika „Kobri“ toga dana zapravo bio da izvuku Danila Vučića iz grupe koja je planirala napad na Paradu ponosa.

Advokati su tvrdili i da se to dokazuje snimkom načinjenim u haustoru nakon incidenta, na kojem se čuje i vidi Andrej Vučić koji jednom od povređenih vojnih policajaca kaže: „Sve je OK, sve je OK, samo da nađemo Danila“.

Preuzeto sa YouTube kanala Blic

Za odbranu je to bio dokaz kojim se opovrgava optužba tužilaštva o napadu na vojno lice, jer snimci pokazuju da vojni policajci nisu bili na zadataku, već da su bili u privatnoj pratnji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na TV Pink 14. januara 2019. godine, rekao da je informacija o legitimisanju njegovog sina želja političkih protivnika da mu napakoste, ali ju je i potvrdio: „Legitimisali su ga, jer je išao na kontraskup i vikao je protiv tih ljudi na Paradi.“

Preuzeto sa YouTube kanala RTV Pink Official