Kada je novembra 2016. godine usvojen novi zakon, zakonodavac je ostavio dug period za početak njegove primene – 1. mart 2018. 

„Znajući da će svi predmeti čije procesuiranje nije započeto preći u novoosnovana odeljenja, kolege iz redovnih tužilaštava su jednostavno čekale trenutak da se oslobode balasta velikog broja predmeta predajući ih drugima u nadležnost“, objašnjava za BIRN Borivoj Pap, rukovodilac Posebnog odeljenja Višeg suda u Novom Sadu. 

Radi se o ukupno 9.000 osoba protiv kojih su podnete krivične prijave, a protiv kojih do 1. marta nisu započeti postupci, dok ih nisu preuzela novoformirana odeljenja.

„Taj broj zaista nije mali“, kaže za BIRN Vidak Daković, rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Novom Sadu, kojem su od šest viših i 14 osnovnih tužilaštava sa područja apelacije u Novom Sadu, pristigle 1.642 takve krivične prijave.

U tužilaštvima kažu da je prevashodni zadatak da se, što je moguće pre, raščisti situacija sa starim predmetima. 

„Sada je zauzet neki stav da pošto se tu uglavnom radi o starim predmetima iz 2008. i 2009, da te predmete rešavamo kako znamo i umemo – odbačaj, sporazum o priznanju krivičnih dela i neki drugi način da rasteretimo tužilaštvo“, kaže za BIRN Ivan Simonović, rukovodilac posebnog odeljenja Višeg tužilaštva u Nišu dodajući da je za prvih šest meseci rešeno 45 odsto tih predmeta.

Isto je i u Kraljevu, gde je od redovnih tužilaštava nasleđeno 1.437 predmeta, a još 247 krivičnih prijava je primljeno od početka rada posebnih odeljenja.

Najveći broj starih predmeta nasledilo je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje ima i najveću teritorijalnu nadležnost, jer obuhvata blizu tri miliona stanovnika. 

To tužilaštvo je od redovnih tužilaštava nasledilo krivične prijave protiv 4.549 osoba. U pisanom odgovoru iz posebnog odeljenja tužilaštva u Beogradu ne navode da li im je rešavanje tih predmeta prioritet kao u ostalim tužilaštvima, ali kažu da su tokom prvih šest meseci rada doneta rešenja o odbačaju krivičnih prijava u odnosu na 766 prijavljenih osoba, uz napomenu da se ta rešenja u najvećem procentu odnose upravo na stare predmete. 

To bi značilo da ovom tužilaštvu ostaje bar još 4.000 starih predmeta koje treba rešiti, uz neprekidan priliv novih krivičnih prijava. 

Tom tužilaštvu je za prvih šest meseci podneto novih krivičnih prijava protiv 341 osobe.  

U Ministarstvu pravde kažu da je potrebno imati u vidu činjenicu da su nova odeljenja, u skladu sa zakonskim odredbama, preuzela one predmete koji spadaju u njihovu nadležnost. 

Povratak na glavni tekst

Nastavak: Poreska utaja i banalni slučajevi

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji finansira fondacija National Endowment for Democracy (NED). Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove donatora.