Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao je četiri novčane kazne u ukupnom iznosu od 720 hiljada dinara preduzećima „Telekom Srbija’’ i „Srbijagas’’, jer nisu dostavili BIRN-u informacije o svojim troškovima za donacije i sponzorstva u periodu od 2011. do polovine 2014. godine.

Iako im je 18. avgusta 2016. godine pored novčanih kazni naloženo i obavezno dostavljanje informacija u roku od dva dana, oni to još uvek nisu učinili.

Na taj način ova dva preduzeća su nastavila nepoštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Takođe, oglušili su se o naloge Poverenika, s početka avgusta ove godine, za obavezno dostavljanje traženih informacija, kada su im izrečene po dve kazne od po 20 hiljada dinara.

BIRN je u dva navrata, 2013. i 2014. godine, zahtevao informacije o korisnicima, vrednostima i namenama svake pojedinačne donacije i sponzorstva, kao i datume zaključivanja ugovora i period njihovog trajanja u svrhu istraživanja koje je objavljeno u oktobru 2014. godine.

Već tri godine „Telekom Srbija’’ i „Srbijagas’’ su nemi na zahteve BIRN-a, dok je većina preduzeća, obuhvaćena ovim istraživanjem, dostavila tražene informacije.

„Telekom Srbija’’, preduzeće u državnom vlasništvu, tradicionalno odbija dostavljanje informacija sa obrazloženjem da se na to preduzeće ovaj Zakon ne odnosi i da je kao telekomunikacioni operator izložen tržišnoj konkurenciji, te bi javno objavljivanje ovih informacija narušilo načelo ravnopravnosti u poslovanju.

Nalozima za dostavljanje informacija i konačno novčanim kaznama Poverenik je poništio rešenja „Telekoma Srbija’’ kojim su odbijani zahtevi BIRN-a za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

JP „Srbijagas’’, inače dugogodišnji gubitaš, potpuno je ignorisao zahteve BIRN-a, kao i rešenja Poverenika kojima se nalaže dostavljanje informacija.

Upravni inspektor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora u JP „Srbijagas’’ u februaru 2015. godine takođe je utvrdio da tražena dokumentacija nije dostavljena BIRN-u.

Preduzeća su dužna da u roku od dva dana plate novčane kazne, u suprotnom će one biti naplaćene prinudnim putem. Takođe, dva dana je i rok za dostavljanje informacija, koji je uveliko istekao.

Nakon ovoga Poverenik će se obratiti Vladi Srbije, koja bi trebalo da obezbedi poštovanje Zakona i dostavljanje svih podataka BIRN-u. Time će sve zakonske mogućnosti Poverenika biti iscrpljene i na Vladi ostaje da sprovede postupak izvršenja Poverenikovih rešenja do kraja.