„Više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena mera“ zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta – ovako u najkraćem glasi odluka sudije Darinke Sćepanović iz Višeg suda u Beogradu koja je donela rešenje po kome je Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika, od danas ponovo slobodan čovek.

Aleksandar Obradović u izjavi za BIRN odmah po objavljivanju odluke kaže da je srećan.

„Srećan sam, ali i svestan da će borba za konačnu slobodu biti duga i mukotrpna“, kaže Obradović i dodaje da će o planovima za svoj budući angažman i aktivnosti razmišljati sutra kad prespava.  

Obradović je u trenutku kada smo sa njim razgovarali još uvek očekivao da mu se javi poverenica iz valjevskog Zavoda za izvršenje sankcija i dođe u njegov stan kako bi mu bila skinuta nanogica.

Obradovićev advokat Vladimir Gajić kratko je rekao za BIRN da je ovom odlukom okončan „sadizam prema Obradoviću“.

Odluku o ukidanju kućnog pritvora donete je nakon obaveze suda da na svaka tri meseca ispita da li je dalje trajanje kućnog pritvora opravdano. Pošto se javni tužilac nije izjasnio da li predlaže produženje ili ukidanje izrečene mere uz obrazloženje da odluku o tome ostavlja na ocenu sudu, sudija Darinka Šćepanović je ocenila da više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena ova mera.

Protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu.

Ovoj odluci suda prethodila su tri predloga Obradovićevog advokata za ukidanje te mere.

Advokat Vladimir Gajić je 29. novembra poslednji put Višem sudu podneo predlog za ukidanje mere kućnog pritvora, koja je Obradoviću određena 14. oktobra 2019.

Sud je predlog Obradovićevog advokata odmah po prijemu prosledio Aleksandru Momčiloviću, zameniku tužioca Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu, koji vodi istragu u ovom predmetu.

Kako je BIRN već pisao, Momčilović je imao „neutralan stav“, što znači da se nije protivio ukidanju mere i da je sudu prepustio da o tome odluči.

Međutim, iako tužilaštvo nije tražilo da se Obradović i dalje drži u kućnom pritvoru, sutkinja Šćepanović tada nije odlučivala o tom predlogu, uz obrazloženje da je na to ne obavezuje zakon.

Advokat Gajić je tada rekao da više ne postoji nijedan razlog da Obradović bude u kućnom pritvoru.

„Tužilaštvo ne može da se izjašnjava o predlogu tako što će ostaviti sudu na ocenu, već to znači da je tužilaštvo de facto odustalo od zahteva za pritvor i u tom slučaju se primenjuje princip in dubio pro reo. Prema tome, sudija Darinka Šćepanović prenemaganjem već 4-5 dana drži Obradovića u kućnom pritvoru duže nego što je trebalo“, rekao je tada Gajić za BIRN.

Hronologija uzbunjivanja i hapšenja

Aleksandar Obradović uhapšen je 18. septembra ove godine. Priveden je u spektakularnoj akciji samo tri dana nakon što je bugarski portal Arms Watch aktuelizovao priču o trgovini oružjem iz Krušika u kojoj učestvuje Branko Stefanović, otac ministra policije.  

Prve informacije o poslovanju starijeg Stefanovića pojavile su se još prošle godine. O njima je pisao nedeljnik NIN, a BIRN je još u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Nakon što je Krušik 16. septembra ove godine demantovao navode bugarskog portala koji je, između ostalog, objavio i da firma GIM po povlašćenim cenama nabavlja naoružanje od Krušika, BIRN je 19. septembra objavio tekst i ugovore koji su potvrdili da je preduzeće povezano sa ocem ministra policije, nabavljalo mine po nižim cenama od konkurencije.

Dva dana ranije, 17. septembra, BIRN je rukovodstvu valjevske firme poslao pitanja u vezi sa pomenutim ugovorima, koje je u svom demantiju rukovodstvo Krušika pokušalo da prikrije.

Obradović je uhapšen dan kasnije 18. septembra. Do 30. septembra je bio u kućnom pritvoru koji mu je bio određen nakon četrdesetosmočasovnog policijskog zadržavanja.

Na tu odluku, međutim, žalio se tužilac Višeg tužilaštva Aleksandar Momčilović. Žalbu je prihvatilo Vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu i odluku o kućnom pritvoru preinačilo u zatvorski. Obradović je prebačen u Centralni zatvor 30. septembra.

O njegovom hapšenju javnost nije znala sve do 10. oktobra kada je NIN objavio prvu nezvaničnu informaciju o tome, posle čega je, 13. oktobra BIRN objavio prve detalje o tom slučaju.

Nakon toga usledile su burne reakcije javnosti, pa su već sutradan, za svega par sati usledile dve sudske odluke, koje su Obradovića vratile u kućni pritvor. Apelacioni sud odlučio je da ukine odluku Vanraspravnog veća Višeg suda o zatvorskom pritvoru i naložio mu da o tome ponovo odluči. Svega par sati kasnije, to veće je postupilo po nalogu Apelacionog suda, odbilo žalbu višeg tužioca i time vratilo na snagu odluku o kućnom pritvoru.

Iste večeri Obradović je iz beogradskog Centralnog zatvora prevezen u Valjevo, a BIRN je sutradan objavio prvi intervju sa uzbunjivačem po njegovom povratku u kućni pritvor.

Od tada, advokat Gajić je dva puta Višem sudu podnosio predlog za ukidanje kućnog pritvora, ali sud o tim predlozima nije ni odlučivao. Treći pokušaj Obradovića je izveo iz pritvora, a toj odluci prethodilo je interesovanje stranih medija i organizacija za zaštitu uzbunjivača i ljudskih prava, ali i još jedan tekst BIRN-a koji je rešio misteriju o ulozi Branka Stefanovića u firmi GIM.

BIRN je, naime, objavio dokumenta koja pokazuju da je 2018. putovao u Saudijsku Arabiju kao pravni savetnik te firme.