„Zdravo Sonja, kupila sam ti srpski mobilni telefonski broj, sad ću da ga aktiviram, a ti idi na Internet i popuni obrazac”.

Jutro je 64-godišnjoj Sonji iz Skoplja donelo dozu nade. Njena drugarica Vera javila joj je radosnu vest – glavna prepreka za dobijanje vakcine u Srbiji je rešena. 

Pita me da joj pomognem da popuni formular. „Molim vas, pomozite mi, ne mogu, plačem od sreće. Samo želim da se vakcinišem i odem da vidim svoje unuke.“

Sonja objašnjava da je čula od prijatelja i onih koji su se već vakcinisali da je procedura za prijavu veoma jednostavna. Potrebno je imati samo srpski mobilni broj telefona na koji će stići poruka o zakazanom vakcinisanju. Mnogi prelaze granicu i u Srbiji kupuju kartice srpskih operatera, ali ima i onih koji su shvatili da se mogu prijaviti preko mobilnog broja prijatelja ili rođaka koji žive u Srbiji. 

Nakon što nabave srpski broj telefona, prijavljuju se na portalu E-uprave gde je omogućeno da se vakcinišu i stranici koji nemaju prebivališe u Srbiji. Potrebno je još samo upisati broj makedonskog ili bilo kog drugog važećeg pasoša. Oni koji su se vakcinisali, kažu da ih u Domovima zdravlja u Srbiji niko ništa nije pitao niti proveravao i da je procedura trajala svega par minuta.

Na portalu E-upravo omogućeno je prijavljivanje i strancima bez prijavljenog boravka u Srbiji. Potrebno je samo uneti broj srpskog mobilnog telefona (lični ili od prijatelja i rođaka), i broj pasoša / Foto: Printscreen

U prvi mah verovalo se da se za vakcinu mogu prijaviti samo oni državljani Severne Makedonije koji imaju i državljanstvo Srbije ili barem privremeni boravak u Srbiji, ali veoma brzo je neko shvatio da sistem omogućava prijavu i onima koji to nisu. 

Kao i za građane Srbije, ni građanima Severne Makedonije i drugim strancima, vakcina se ne naplaćuje. 

A od nadležnih samo muk

BIRN je poslao pitanja Vladi Srbije, Ministarstvu zdravlja i Institutu Batut, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Pitali smo ih da li ovo znači da Srbija ima višak vakcina? Ukoliko je tako, zbog čega nisu prvo vakcinisani svi prijavljeni građani Srbije i zbog čega strani državljani imaju prednost?

Pitali smo i da li se vodi evidencija o broju stranaca koji su dobili vakcinu i koliko ih je primilo do današnjeg dana? 

Interesovalo nas je da li su obavešteni o dolasku građana iz Severne Makedonije i ostalih zemalja iz regiona i njihovom prijavljivanju na portal E-uprave?

Tražili smo objašnjenje zbog čega u formularu za prijavu za vakcinaciju postoji mogućnost prijave i stranaca koji čak nemaju ni privremeni boravak u Srbiji?

I na kraju, pitali smo da li postoji još bilo koja druga zemlja u kojoj  postoji ova praksa, kao i zbog čega je vakcinacija stranaca besplatna, odnosno na račun građana Srbije?

Na sva naša pitanja odgovor je bio samo – muk.

“Ne želim više da čekam”

Sonja se nada da će zahvaljujući vakcinisanju biti konačno u mogućnosti da vidi dve unuke koje žive u Holandiji koje je proteklih meseci videla samo preko Skajpa. Očajna Skopljanka jedinu nadu vidi u vakcinama, a njih u Makedoniji još nema. 

Verovali se da će doći u februaru, ali izjava ministra zdravlja Venka Filipčea da će prve vakcine doći u martu došla je kao grom iz vedra neba. Zato je odlučila, da poput mnogih drugih u Severnoj Makedoniji, sreću potraži u Srbiji, tačnije u Nišu. Tu će se vakcinisati. „Ne želim da čekam još jedan dan“, kaže nam. 

„Moja prijateljica Vera mi kaže da se ovih dana u Nišu na svakom koraku čuje makedonski. Mnogi su iz Severne Makedoniji došli i vakcinisali se”.

Dnevni list „Blic” piše da je prema njihovim saznanjima u Srbiji od ukupnog broja vakcinisanih, njih oko jedan odsto čine stranci, što je brojka od oko 4.000.

Građani Severne Makedonije mahom se prijavljuju za vakcinisanje u mestima bliže granici – Nišu i Vranju. Prema nezvaničnim informacijama, u Vranju je prošle nedelje vakcinisano 70 građana Severne Makedonije. 

U Bujanovcu se juče vakcinisalo troje ljudi iz Severne Makedonije koji su imali dvojno državljanstvo. U tamošnjem domu zdravlja dobili su upustvo da mogu da vakcinišu samo one koji se prijave preko sajta E-uprave. 

Informacije o mogućnosti vakcinisanja u Srbiji brzo se proširila ulicama makedonskih gradova. Ima i onih koji igraju na sigurniju kartu – odlaze u Srbiju gde ih njihovi prijatelji i rođaci prijavljuju kao goste, pa se kao stranci sa prijavljenim boravkom registruju za vakcinu. 

Procedura je lakša za ljude koji imaju srpsko državljanstvo. Tako je Miroslav iz Kumanova prošlog utorka primio prvu dozu kineske vakcine „Sinofarm“.

„Registrovao sam se redovno na sajtu, zakazao sastanak i prošle nedelje bio pozvan u Beograd na vakcinisanje. Mislio sam da će to biti komplikovano, pa ću morati da objasnim ko sam i zašto se vakcinišem, ali me niko ništa nije pitao. Seo sam na stolicu, primio vakcinu i za pet minuta sam završio posao. Sada ću prijaviti suprugu i dvoje dece. Poreklom smo iz Srbije i prezime nam je srpsko, pa je sve lakše“, rekao je nam je ovaj 49-godišnji Kumanovčanin, koji nije želeo da iznosi previše detalja jer se plaši da bi zbog širenja vesti o masovnom vakcinisanju Makedonaca u Srbiji moglo dovesti do zaustavljanja procesa pa da on i njegova porodica ostanu bez revakcinacije.

Miroslav je dobio i dokument da je vakcinisan. Nada se da će mu ova kartica biti „pasoš“ za putovanja i normalniji život.

Zbog blizine granice, najviše vakcinisanih je iz Kumanova. Malo je onih koji su spremni da razgovaraju sa medijima, ali mnogi potvrđuju da čak i bolničko medicinsko osoblje odlazi na vakcinisanje.

„I ja sam bila, vakcinisan sam sa kineskom vakcinom, samo molim vas nemojte da objavljujete moje podatke, bojim se da bi mogla da dobijem otkaz“, kaže sestra iz kumanovskog doma zdravlja.

Predsednica Saveza udruženja medicinskih sestara Gordana Bešliovska kaže da nema organizovanog odlaska medicinskih radnika u Srbiju na vakcinisanje. 

„Niko ne organizuje grupne odlaske medicinskih sestara za odlazak na vakcinisanje u Srbiju, kao što niko nema obavezu da prijavi da je bio i vakcinisao se na sopstveni rizik“, rekla je Bešliovska. 

Dr Đerlek: „Izolovani slučajevi, bilo je i dovitljivih”

Nakon objavljivanja teksta, uspeli smo da dođemo do dr Mirsada Đerleka, državnog sekretara Ministarstva zdravlja. On je odgovorio na pitanja BIRN-a i pojasnio svoju današnju izjavu da u našoj zemlji mogu da se vakcinišu samo strani državljani koji imaju boravak, iako na sajtu e-Uprave, formular za iskazivanje zainteresovanosti za vakcinaciju nudi mogućnost za vakcinisanje i onima koji nemaju boravak u Srbiji.

Đerlek za BIRN kaže da je tačno da takva mogućnost postoji, ali da je iz IT kancelarije koja je izradila sajt e-Uprava dobio informaciju da je mogućnost da se za vakcinu prijave i strani državljani bez mesta boravka ostavljena kako bi se omogućilo da se vakcinišu i one osobe koje su trenutno u postupku dobijanja prebivališta u Srbiji. Te osobe, međutim, biće pozivane na kraju, nakon što budu vakcinisane sve prioritetne grupe, tvrdi Đerlek.

On je rekao i da je od IT sektora dobio obećanje da će u najkraćem roku naći način da se spreče zloupotrebe ove mogućnosti, jer niko ne želi da se naši resursi zloupotrebljavaju.

Prema informacijama koje je Đerlek dobio iz IT sektora, do sada je vakcinisano 0,8 odsto stranih državljana od ukupnog broja vakcinisanih u Srbiji. Ukoliko do danas imamo oko 500.000 vakcinisanih, to bi značilo da je od toga oko 4.000 stranih državljana. 

Đerlek za BIRN tvrdi da je reč o državljanima sa boravkom u Srbiji i da se prilikom njihove vakcinacije, kao i kod vakcinacije domaće populacije, vodi računa o prioritetima.

Na našu konstataciju da smo razgovarali sa stranim državljanima bez boravka koji su se u Srbiji vakcinisali bez ikakvih problema i provera, Đerlek je rekao da je reč o izolovanim slučajevima i da se uglavnom radi o starijim osobama iz pograničnih područja koje znaju srpski jezik.

„Niko ne poriče izolovane slučajeve i da je bilo dovitljivih, ali to je vrlo retko i IT sektor radi na tome da se ovakvim zloupotrebama stane na kraj“, zaključuje Đerlek.

Na e-Upravi i dalje postoji mogućnost prijave za vakcinisanje stranih državljana koji ne žive u Srbiji

* Dodatni izveštaj iz Vranja i Bujanovca, Nikola Lazić