“Nema mesta za krivično gonjenje bilo kog lica niti za bilo koje delo koje se goni po službenoj dužnosti”, zaključio je, kako saopštava Više javno tužilaštvo,  u martu 2021. godine rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije (POSK) tog tužilaštva nakon što je je  primilo zapisnik o saslušanju nekadašnjeg policajca i šef smene beogradske policije Gorana Stamenkovića u kome je on naveo detalje o rušenju u noći između 24. i 25. aprila 2016. i pritiscma i koje je trpeo pre i nakon toga.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu navode da su tokom februara 2021. godine dobili zapisnik o saslušanju Gorana Stamenkovića pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom 10.12.2020 godine zbog sumnje da je izvršio krivično delo građenje bez građevinske dozvole. 

Stamenković je u iskazu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu izneo i niz detalja o rušenju u Savamali, ali i o pritiscima koje je trpeo da preuzme krivicu za nepostupanje policije u noći rušenja 24. i 25. aprila 2016. godine. 

Za BIRN su juče iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva rekli kako su zapisnik sa delom iskaza o rušenju u Savamali prosledili Višem javnom tužilaštvu u Beogradu istog meseca, tačnije u decembru 2020. godine. Iz Višeg javnog tužilaštva kažu da su zapisnik o saslušanju Stamenkovića primili dva meseca kasnije, u februaru 2021. godine. 

Međutim, ceo slučaj zaključen je već narednog meseca, u martu 2021. godine, nakon što je Više javno tužilaštvo odbacilo navode Stamenkovića, saopšteno je danas iz tog tužilaštva koje je saopštenje izdalo zbog, kako je rečeno, interesovanja javnosti a radi tačnog informisanja u vezi postupanja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu povodom javno objavljene izjave bivšeg policajca Gorana Stamenkovića. 

Objašnjavaju da su navode Stamenkovića odbacili zato što ih je on dao u svojstvu osumnjičenog, odnosno izneo ih kao sastavni deo odbrane zbog nelegalne gradnje u Mirijevu. “Ceneći okolnosti koje je Goran Stamenković u svojstvu osumnjičenog izneo kao sastavni deo svoje odbrane u krivičnom postupku pred navedenim tužilaštvom, te s tim u vezi i njegovo zakonom propisano pravo da se brani na način koji smatra  najpovoljnijim za svoju odbranu”, objašnjavaju u u saopštenju iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. 

Iz ovog tužilaštva napominju da su svedoci dužni da iznose istinu, dok to ne mora da bude slučaj sa okrivljenim.  “Ako ne govori istinu ne snosi bilo kakve sankcije za izgovorenu neistinu, pa bi sa velikom dozom rezerve trebalo uzimati iskaze pojedinih okrivljenih koji se pojavljuju u pojedinim medijima”, zaključuje se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva. 

“Tužilaštvo bi moralo da sprovede niz tužilačnih radnji, poput prikupljanja dokaza, provera navoda, ispitivanja svedoka, a ne da po automatizmu izvodi zaključak da nema mesta krivičnom gonjenju po službenoj dužnosti”, komentariše advokat Ivan Ninić razloge Višeg javnog tužilaštva za odbacivanje Stamenkovićih navoda o događajima u Savamali.

“Proizvoljno tumačiti da je to odbrana sračunata u korist okrivljenog Stamenkovića jedan je potpuno paušalan i neproverljiv zaključak. Ovo je razlog da Republički javni tužilac izvrši nadzor nad radom Višeg javnog tužioca i da obavezne instrukcije kako da postupi u tom predmetu”, smatra Ninić i dodaje da je takvo postupanje tužilaštva gotovo obrazac ponašanja u slučajevima gde ima dnevne politike. 

“Kad god imamo predmet sa nekim političkim primesama ili da u predmetu ima dnevne politike, aktivnih nosilaca javnih funkcija, uvek imamo isti model ponašanja, a to je da nema elemenata krivičnog dela, a da prethodno nisu preduzete nikakve radnje koje se preduzimaju u drugim slučajevima”, zaključuje Ninić. 

Novinari BIRN-a do objavljivanja ovog teksta nisu uspeli da saznaju koje je sve tužilačke radnje preduzelo Više javno tužilaštvo u Beogradu pre nego što je odbacilo navode Stamenkovića, kao i ko je bio postupajući tužilac u ovom predmetu. 

U intervjuu koji je dao BIRN-u krajem februara, a koji je objavljen 7. marta ove godine nekadašnji policajac i šef smene beogradske policije Goran Stamenković rekao je da je bio izložen pritiscima koje su na njega vršili najviši državni funkcioneri da preuzme krivicu zbog nepostupanja policije u noći između 24. i 25. aprila 2016. kada su porušeni pojedini objekti u beogradskoj Savamali, ali nije želeo da ulazi u detalje. U intervjuu koji je nekoliko dana kasnije kao Kriku, a koji je objavljen takođe 7. marta Stamenković se predomislio i naveo imena pojedinaca koji su ga pritiskali, kao i detalje razgovora sa predsednikom Vučićem. . 

Intervju koji je Stamenković dao novinarima BIRN-a možete pronaći ovde, dok celokupnu hronologiju izgradnje nelegalnog objekta na Mirijevu, zbog koje se protiv njega vodi postupak pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu možete pronaći ovde