Ni posle 8 meseci Vlada Srbije nije omogućila dostavljanje podataka koje je BIRN po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražio od Ministarstva pravde i preduzeća „Elektromreža Srbija’’, „Telekom Srbija’’ i „Srbijagas’’.

Tačnije, Vlada nije ispunila zakonsku obavezu i obezbedila izvršenja rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja, kojima je prethodno naloženo ovim organima dostavljnje tražene dokumentacije.

Međutim, slučajevi BIRN-a nisu usamljeni. Prema saznanjima dnevnog lista „Danas’’, Vlada Srbije je 110 puta odbila da postupi po zahtevima Poverenika u periodu od 2012. do oktobra 2016. godine.

U svakom od ovih slučajeva Poverenik je iscrpeo sve pravne mehanizme kojima bi prinudio organ vlasti ili drugo pravno lice da poštuje Zakon.

To znači da je do sada pored naloga za dostavljanje informacija, Poverenik izrekao novčane kazne u ukupnom iznosu od 22 miliona dinara i obratio se Vladi sa zahtevima da obezbedi izvršenje svih rešenja, ali Vlada ni u jednom slučaju nije reagovala.

Kako piše „Danas’’, Poverenik je Vladi u 2012. godini uputio 9 zahteva, zatim 7 u 2013, po 22 zahteva 2014. i 2015, dok je do oktobra 2016. godine broj zahteva porastao na 59.

Najviše novčanih kazni zbog nepostupanja po Zakonu platili su „Air Serbia“ – 4,2 miliona dinara, „Telekom Srbija’’ – 3,6 miliona i „Srbijagas’’ -3,2 miliona dinara.

Samo zbog nedostavljanja informacija na osnovu zahteva BIRN-a „Telekom Srbija’’ i „Srbijagas’’ su platili ukupno 800.000 dinara.

Pored ovih preduzeća sa po 200.000 dinara, iz istog razloga, kažnjeni su Ministarstva pravde i javno preduzeće „Elektromreža Srbija’’ (EMS).

Od preduzeća „Telekom Srbija’’ i „Srbijagas’’ BIRN je tražio podatke o troškovima za donacije i sponzorstva, od Ministarstvo pravde zahtevana je dokumentacija o postupku ekstradicije Darka Šarića, dok je EMS odbio da dostavi dokumentaciju o svojim poslovima sa „Energotehnikom – Južna Bačka’’, poznatoj po pobedi na tenderu za ispumpavanje vode iz poplavljenog kopa Tamnava – Zapadno polje.

Nakon što je Poverenik izrekao novčane kazne i obratio se Vladi sa zahtevom da postupak izvršenja rešenja sprovede do kraja i naloži organima dostavljanje informacija, BIRN je u svim ovim slučajevima uputio i zahteve Vladi sa pitanjima da li je postupila po Zakonu i ukoliko nije – zbog čega nije.

Vlada je do danas ostala nema na ova pitanja.