Predstavnici Vlade nisu izneli konkretne predloge kako izmeniti sporni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom na sastanku sa predstavnicima dečijih i roditeljskih udruženja u zgradi Vlade u utorak 4. juna 2019. godine.

Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović i ministar rada Zoran Đorđević.

Predstavnici desetak organizacija i udruženja koji se bave roditeljstvom i dečijim pravima izneli su primedbe na niz spornih mesta u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, ali i predloga kako ih treba rešiti.

Predstavnici ministarstva nisu predstavili izveštaj koji je sačinila radna grupa za praćenje primene ovog zakona, niti bilo koju drugu analizu u vezi sa ovom temom.

Ipak, prve izmene odnosiće se na roditelje dece sa invaliditetom, koji su aktuelnim zakonom dovedeni u situaciju da biraju između svoje plate i naknade za tuđu negu i pomoć, kao i na one žene koje imaju primanja iznad 3 prosečne plate, koliki je trenutni maksimum.

„S obzirom na to da se ne radi o velikom broju žena u ove dve kategorije, pretpostavlja se da će za njih biti dovoljno novca u budžetu“, kaže za BIRN Tatjana Macura, narodna poslanica i predstavnica inicijative Mame su zakon koja je prisustvovala današnjem sastanku.

Macura dodaje da je na sastanku utvrđeno da je više novca potrebno za izmene kojima bi za sve porodilje bila obezbeđena minimalna naknada, kao i za povratak na ranijih 12 meseci koji ulaze u obračun za visinu naknade, umesto trenutnih 18, pa je za njih potrebno uraditi finansijsku analizu.

Jasmina Mihnjak sa portala Bebac pozdravlja ovakav pristup – da svi sednu za sto i razgovaraju o problemima, ali upozorava da je dosta vremena već prošlo.

„Izrada zakona trajala je 4 godine, a sada godinu dana pričamo o tome šta treba da se menja”, rekla je Mihnjak u razgovoru za BIRN.  

Ipak, sagovornici BIRN-a dele isti utisak – da postoji volja premijerke da se ovi problemi reše.

Kako BIRN saznaje, dogovor je da se sledeći sastanak u istom sastavu održi za mesec dana, kada će biti predložene prve izmene zakona.

Podsetimo, BIRN je pisao o problemima sa kojima su suočene majke u Srbiji zbog ovog zakona, o ćutanju ministarstava i odbijanju Ministarstva za rad da dostavi podatke o porodiljskim naknadama.