„Čitam kaže gonićemo Srpsku naprednu stranku jer je neka žena uplatila 9 hiljada dinara ili 19 hiljada dinara. Zamislite, zbog donacije od 19 hiljada dinara. Pojma nemam ni o čemu se tačno radi, nije ni važno. Devetnaest hiljada dinara, 150, 160 evra.“

Ovako je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke prokomentarisao danas u Vlasotincu, gde je otvarao proizvodni pogon tamošnje fabrike, istraživanje BIRN-a o finansiranju njegove stranke koje je pokazalo da su uz pomoć podmetnutih donatora prikrivali pravi izvor novca korišćenog za kampanju, što je nelegalno po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti.

Vučić je i opisao SNS kao jedinu koja je „kao suza čista“.

„SNS je jedina čista stranka, kao suza čista […] SNS ima čiste pare sa računa koje dobija od države. SNS-u tajkuni nisu potrebni,“ rekao je Vučić.

Podsetimo, istraživanje koje je BIRN objavio u utorak nije se bavilo novcem koji Srpska napredna stranka dobija iz budžeta već individualnim donacijama, njih skoro 7.000, koje su uplaćivane ovoj stranci za vreme kampanje za predsedničke izbore 2017. godine. Tom prilikom 98 odsto individualnih donatora SNS-a uplatilo je identičan iznos: 40,000 dinara.

U zbiru, vojska donatora koja je SNS-u uplatila identičnu sumu novca, donirala je Vučićevoj kampanji više od dva miliona evra – iznos koji prelazi trećinu njegovog ukupnog budžeta od 6,5 miliona evra.

Vučić takođe nije komentarisao naše otkriće da je Uprava za sprečavanje pranja novca nakon izbora 2014. godine, pronašla 135 bankovnih transakcija u kojima su ljudi na svoje račune uplaćivali 40,000 dinara i odmah zatim prenosili isti iznos SNS-u kao donaciju.

I dok je bilo nemoguće utvrditi poreklo novca koji su zvanični donatori dobijali od stranke, dokazi prikupljeni tokom istraživanja ukazuju na sistematične povrede zakona od strane SNS-a na ovim i prethodnim izborima.

U martu ove godine, Agencija za borbu protiv korupcije je podnela izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu tražeći da protiv SNS-a pokrene krivični postupak zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014. godine.

Kako je i navedeno u istraživanju, u odgovoru BIRN-u, tužilaštvo je saopštilo da je izveštaj vratilo Agenciji na dodatnu proveru i odbilo da dalje komentariše. Do trenutka pisanja teksta krivični postupak nije pokrenut.