„Da li mislim da BIRN nije govorio istinu – mislim da nije govorio istinu“, ostao je pri svom stavu iz januara 2015. godine premijer Srbije nakon što je BIRN objavio istraživanje „Ispumpavanje kopa i budžeta“. Takođe, on je u razgovoru sa novinarkom portala Insajder.net Irenom Stević rekao da „pretpostavlja da nije trebalo da upotrebi reč lažovi“ i da „njemu kao predsedniku vlade ne priliči takva reč“. Bez obzira na ovo, Vučić je ipak ostao pri stavu da BIRN nije pisao istinu.

„Da li sam suštinski izrekao neistinu u tom trenutku – nisam“, rekao je premijer. Prema njegovim rečima, razgovarao je sa Svetskom bankom, holandskim ambasadorom, da bi došao do cifre od 1.3 do 1.5 miliona evra gubitka Južne Bačke u tom poslu. Međutim, novinari BIRN-a više od godinu dana bezuspešno pokušavaju od EPS-a da dobiju informaciju koliko je zaista koštalo ispumpavanje kopa i koliko novca je isplaćeno Južnoj Bačkoj. Takođe, nije dat nijedan argument koji bi osporio istraživanje BIRN-a.

Podsetimo, Južna Bačka je, između ostalog, izabrana jer je dala najkraći rok za izvršenje posla. Bez obzira na to, EPS je sa konzorcijumom angažovanim da isuši kop “Tamnava – Zapadno polje” potpisao tri aneksa  za produženje rokova na originalni ugovor.

Uprkos tome što je BIRN od EPS-a još 3. februara 2015. godine tražio fakture za izvršenu uslugu, kao i dnevnike radova Južne Bačke, EPS nikada nije dostavio odgovor, zbog čega je po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja platio dve novčane kazne od 20,000 i 180,000 dinara.

Svetska banka je izvršila “post facto” proveru tendera, ali ni taj izveštaj novinari BIRN-a nisu dobili.

Sada je na potezu Vlada Srbije, koja na predlog Poverenika treba da omogući izvršenje, odnosno da omogući dostavljanje tražene dokumentacija.

Osim mišljenja da BIRN iznosi neistine, premijer Aleksandar Vučić je, kako i novinarka ističe u intervjuu, nekoliko puta rekao da „strani centri moći ruše vladu preko medija“ i još jednom je BIRN naveden kao primer za diskreditaciju onih koji „postave nezgodno pitanje“.

„Za BIRN, nisam koristio za njihovu diskreditaciju, nego sam se pitao, i dalje se pitam, ali nije naročito važno, kako i na osnovu čega se taj novac dodeljuje“, rekao je Vučić. On je rekao da se o ovome interesovao i u Briselu.

„Pitao sam ljude iz Evropske komisije da li je to istina, a oni su mi rekli „Mi te projekte finansiramo unapred i ne znamo kojim će temama da se bave i ja sam rekao OK“, objasnio je premijer. On se još jednom osvrnuo na pojam koji se već godinu dana sve više pominje, a to je „strani plaćenici“ i rekao da od njega ne čujemo „priče o izdajnicima i stranim plaćenicima“. Na konstataciju novinarke da ako su novinari „strani plaćenici“, zašto to ne možemo da kažemo za članove Vlade u poslednjih 15 godina koji su dobijali sredstva EU u iznosu od 2.6 milijardi evra. Komentar premijera bio je da je to „beznačajno“, ali da je saglasan sa činjenicom da je novac koji dobiju mediji od stranih donatora desetinama puta manji u odnosu na novac koji dobija domaća egzekutiva.

Na kraju, on je potvrdio da teza o „stranim plaćenicima“ pripada prošlosti.