Gostujući u emisiji “Stav Srbije“ na TV Prva, u nedelju, 25. januara 2015. godine, u 13 časova, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izneo je stav da je novinarski tim Balkanske istraživačke mreže „tri puta slagao“ pišući o slučajevima:

  1. „Er Srbija“ i ugovoru koji je Vlada Srbije sklopila sa Etihadom,
  2. slučaju „Tamnava – Zapadno polje“,
  3. sednici Vlade Srbije.

U cilju objektivnog informisanja javnosti, BIRN Srbija obaveštava medije i građane Srbije da:

  1. Nisu tačni navodi predsednika Vlade Aleksandra Vučića da je novinarski tim „izmislio ugovor za Er Srbiju“, a da je pri izradi teksta korišćen „nacrt Ugovora preuzet od nesrećnog Saše Radulovića..“. BIRN Srbija ostaje pri navodima koje je izneo u tekstu 7. avgusta prošle godine, pod nazivom „Otkrivanje tajne ministarskog sefa“. BIRN je objavio nacrt ugovora između JAT-a Vlade Srbije i Etihad-a i nikada nije tvrdio da je objavio finalne verzije ugovora. Lako je utvrditi da su tekst nacrta i potpisanih ugovora, dva koje je Vlada objavila, gotovo identični jer su razlike samo u nekoliko detalja: izbačeno je poglavlje iz Ugovora o transakcionom okviru kojim su se Etihadu davala apsolutna upravljačka prava i uneta je odredba o tome da Narodna banka treba da odobri zajam koji je dao Etihad, pa je jasno da BIRN nije obmanuo javnost. Istraživanje BIRN-a objavljeno na sajtu javno.rs i u nedeljniku Vreme dovelo je do toga da premijer Srbije na posebnoj konferenciji za novinare objavi dva od pet potpisanih ugovora iako je više puta obećavao da će objaviti sve ugovore. BIRN je ponosan na to da je pomogao Vladi Srbije da objavi bar deo ugovora sa stranim partnerom i verujemo da je to uvođenje dobre prakse u rad javne uprave u Srbiji. Takođe, pominjani Saša Radulović, ranije ministar privrede u Vladi Srbije, ni na koji način ne stoji iza objavljivanja tog istraživanja. Pored toga, netačno je da je BIRN za to istraživanje dobio 200 000 evra od Evropske unije kako je više puta javno ponovio premijer Vučić. Pozivamo još jednom Vladu Srbije da objavi i ostale ugovore sa Etihadom i da skine oznaku tajnosti sa podataka o dodeljenoj državnoj pomoći novoformiranom preduzeću Air Serbia u 2013. godini.
  2. Umesto konkretnih odgovora zašto u slučaju ispumpavanja vode i mulja iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“ EPS nije odmah ugovorio ispumpavanje kopa i time uštedeo milione evra poreskih obveznika, premijer Srbije Aleksandar Vučić i dalje zamagljuje čitav slučaj i naglašava da ga iz BIRN-a „niko ništa nije pitao“. U toku rada na ovom istraživanju, BIRN nije smatrao da premijer zamenjuje sve institucije države koje su prirodna adresa za novinarska pitanja. Novinarski tim je tokom četvoromesečnog istraživanja u više navrata bezuspešno pokušavao da dobije odgovore od ministarstva energetike, EPS-a i Svetske banke. BIRN je i nakon objavljivanja teksta, 16. januara uputio otvoreno pismo ministru energetike u Vladi Srbije Aleksandru Antiću i direktoru EPS-a Aleksandru Obradoviću u kome je postavio pet pitanja. Na pitanja još nisu stigli odgovori.
  3. Premijer Vučić je kao dodatni argument u kampanji protiv BIRN-a iskoristio nenamernu grešku u prevodu vesti sa BIRN-ovog sajta na engleskom jeziku. Naime, u prevodu naslova vesti „Serbia Coalition in Crisis Talks Over Tender Row“, umesto „Sastanak koalicionih partnera“ stajalo je „Sastanak Vlade“. Iako je greška, uočena, priznata, i ispravljena u roku od 30 minuta, to nije sprečilo premijera da nastavi da to koristi kao vrhunski dokaz u kampanji diskreditacije BIRN-a.

BIRN poziva predsednika Vlade Aleksandra Vučića da stavi tačku na „etiketiranje“ novinara, zbunjivanje i dezinformisanje javnosti, te da urgira da njegovi bliski saradnici, ministar energetike i direktor EPS-a, odgovore na pitanja, što se do trenutka pisanja ovog saopštenja, nije desilo. Takođe, BIRN veruje da je u javnom interesu da premijer iskoristi svoju uticajnu poziciju i stvori ambijent za debatu o ovim temama.