Sto dva advokata zatražila su od Advokatske komore Srbije da donese odluku o delimičnoj obustavi rada, na osnovu koje advokati, izabrani branioci i branioci određeni po službenoj dužnosti ne bi prisustvovali „skajp-suđenjima“ koja se održavaju po hitnom postupku protiv prekršilaca mere samoizolacije u vreme epidemije koronavirusom.

Advokati tvrde da je tom odlukom Ministarstvo pravde ukinulo sudsku vlast u Srbiji i otvorilo teren za početak suđenja pred sudovima koji više podsećaju na preke sudove nego na sudove u kojima se sudi u ime naroda.

Ukazuje se i da je tek naknadno Vlada Srbije donela i objavila Uredbu o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava u vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020.godine koja se primenjuje od 1. aprila 2020. godine.

„To nas upućuje na zaključak da su suđenja koja su već održana preko ‘skajpa’ za svoj osnov imala dopis Ministarstva pravde. Кao advokati, mi ne smemo učestovati na ovakvim suđenjima i na taj način davati legitimitet jednom činu kojim je izvršna vlast suspendovala sudsku vlast i kojom se u 21. veku na najdrastičniji način ugrožavaju osnovna ljudska prava građana kao što su pravo na odbranu i pravo građana da im sudi nepristrasan sud“.

Zahtev su, između ostalih, potpisali Borivoje Borović, Rodoljub Šabić, Božo Prelević, Novak Lukić, Slobodan Ružić, Boris Popović, Vladimir Gajić i drugi.

U zahtevu advokatskoj komori se navodi da je Ministarstvo pravde, nakon uvođenja vanrednog stanja, „jednim običnim dopisom sudovima odredilo meru kojom će se suđenja zbog krivičnih dela učinjenih u vezi sa nepoštovanjem odluka o samoizolaciji odvijati preko tzv. ‘skajpa’, bez prisustva okrivljenog u sudnici“.

Podseća se i da je ovakav način suđenja doneo i prve presude, pred osnovnim sudovima u Dimitrovgradu, Požarevcu i Pančevu gde su okrivljeni koji nisu bili prisutni u sudnicama, vrlo često ni u mestu sedišta suda, osuđeni na drakonske kazne od 15 meseci do 3 godine zatvora.

Zato traže od Advokatske komore Srbije da donese odluku po kojoj advokati neće prisustvovati glavnim pretresima koji se održavaju bez prisustva okrivljenih u sudnici, ako su okrivljeni dostupni sudu i nalaze se u pritvoru, koji se održavaju na osnovu Uredbe o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava za vreme vanrednog stanja.

U svim ostalim fazama krivičnih postupaka, kao i u svim fazama svih drugih sudskih i upravni postupaka, advokati će, uprkost otežanim uslovima rada u uslovima epidemije, svim građanima pružati blagovremenu i delotvornu pravnu pomoć.

Ceo dokument, možete pročitati ovde.

Ovaj zahtev, koji su podržala 102 advokata i dalje je otvoren za podrušku na internet adresi:

https://boljaadvokatura.com/zahtev-advokata-advokatskoj-komori-srbije/