Već sedam meseci postupak protiv Srpske napredne stranke zbog mogućeg pranja novca prilikom finansiranja izborne kampanje 2014. godine, tapka u mestu jer zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije koji su odgovorni za taj slučaj nemaju sertifikate za postupanje sa tajnim podacima.

Više javno tužilaštvo, koje vodi ovaj postupak, u odgovoru BIRN-u koji je potpisala Tatjana Sekulić obaveštava da se izveštaj još uvek nalazi u Agenciji na proveravama što nam je potvrđeno i u Agenciji gde kažu da su dopis tužilaštva primili još 19. aprila 2017.godine.

Na pitanje BIRN-a šta je do sada urađeno rečeno nam je da „dopis nosi oznaku Strogo poverljivo, a zaposleni odgovorni za rad na ovom predmetu još nisu dobili sertifikat“ te da zbog toga nisu u mogućnosti da odgovore na ovo pitanje

BIRN je polovinom oktobra 2017. godine u svom istraživanju objavio izveštaj koji je Agencija za borbu protiv korupcije podnela Višem javnom tužilaštvu u Beogradu tražeći da protiv SNS-a, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije pokrene krivični postupak zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014. godine.

Pitanje sertifkata za pristup tajnim podacima bilo je aktuelno u javnosti još u aprilu 2017. godine kada je Agencija odbila da dostavi određenu dokumentaciju iz postupka koji se vodi protiv gradonačelnika Siniše Malog jer je reč o strogo poverljivim informacijama.

Kako se ispostavilo, njeni zaposleni u tom trenutku nisu imali sertifikate za pristup tajnim podacima da bi u septembru na svom sajtu Agencija objavila vest da je „preduzela sve neophodne radnje…da određeni broj zaposlenih dobije sertifikate“. Kako je navedeno, njima je tada odobreno 12 sertifikata.

U istraživanju BIRN-a objavljene su ispovesti petoro donatora SNS iz ovogodišnjih predsedničkih izbora koji su potvrdili da nisu davali svoj novac već im je on dat u stranci, a onda su ga uplaćivali na svoje ime.

Na pitanje da li je proveravala donacije Srpskoj naprednoj stranci tokom predsedničke kampanje 2017. godine i ako je jeste da li se i ovoga puta obraćala nekim institucijama, Agencija je navela da da je vršila kontrolu svih podnetih izveštaja kao i da se i ove godine obratila Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Upravi za sprečavanje pranja novca.

Sudeći po odgovorima koje je BIRN dobio od Višeg javnog tužilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije, one se neće baviti objašnjenjem doniranja Srpskoj naprednoj stranci koje je dao njen predsednik i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Podsetimo, Vučić je u intervjuu Insajderu doniranje stranci objasnio sledećim rečima:

„Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostavljam – ja kažem: „a ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku“.

Iako je ovakav način doniranja prema rečima stručnjaka krivično delo, o čemu je BIRN već pisao, ni tužilaštvo ni Agencija nisu zainteresovani da se njime bave. Dok je Više javno tužilaštvo u Beogradu ignorisalo pitanje o tom slučaju, Agencija je odgovorila da je kontrolu izveštaja stranaka već završila, objavila izveštaj o tome i da ona „nema istražna ovlašćenja, već vrši administrativnu istragu“.