Misterija šta tačno otac ministra policije radi u GIM-u konačno je razrešena. Branko Stefanović nije „obični zaposleni“, kako je rekao predsednik Vučić. Nije tačno ni da nema nikakve veze sa tom firmom za prodaju oružja, kako tvrdi njegov sin Nebojša Stefanović.

Dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da je Branko Stefanović u svojstvu pravnog savetnika bio u delegaciji GIM-a koja je otputovala u Rijad početkom juna 2018. godine. Sa njim su putovali Goran Todorović, vlasnik firme i Dragan Đurić, direktor prodaje.

Njihov cilj bio je da sa predstavnicima saudijske firme Remas LTD ugovore nove poslove.

Podaci o zvaničnoj Stefanovićevoj funkciji nalaze se u zahtevu za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi čime se još jednom nedvosmisleno potvrđuje njegova uloga u poslovima međunarodne trgovine oružjem i pozicija u GIM-u.

Ni Stefanović, ni Todorović, kao ni vlasnik saudijske firme nisu hteli da govore za BIRN, dok se Dragan Đukić javio i rekao da nema komentar.

Cena po kojoj GIM preprodaje mine saudijskim partnerima skoro je duplo veća od one po kojoj je mine tog kalibra 2018. nabavljao od Krušika, pokazuje dokumentacija kojom raspolaže BIRN.

Iz faktura GIM-a nije, međutim, moguće zaključiti da li se cene odnose na mine iz ugovora sa Krušikom iz te 2018. godine ili je GIM sa Krušikom sklopio nove ugovore.

Krušik preduzeću GIM prodaje mine po privilegovanim cenama i na svoju štetu, o čemu je BIRN već izveštavao.

Branko Stefanović, pravnik i savetnik

Od kako je BIRN u novembru 2018. godine objavio dokument u kome se vidi da Stefanović stariji posećuje vojnu fabriku Krušik i trguje oružjem kao predstavnik preduzeća GIM, ministar policije Nebojša Stefanović uporno je ponavljao da njegov otac nema nikakve veze sa ovim preduzećem.

„Moj otac nije povezan sa GIM-om na bilo koji način. Dakle, nikakvu vezu sa GIM-om nema“, najnovija je izjava ministra policije od 13. novembra 2019. godine izrečena uživo u programu na televiziji 02.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je da je prema njegovim saznanjima Branko Stefanović „samo zaposlen u GIM-u“.

Potom je porekao svoju tvrdnju i usaglasio priču sa ministrom Stefanovićem.

„Pitam Nebojšu je l’ vlasnik, je l’ direktor, šta je? Kaže – ništa. Ja izađem, kažem ‘on običan zaposlen’, računam ne možete da slažete da čovek ne predstavlja firmu ili da nije zaposlen. Ja kažem, ‘pa on tamo običan radnik, zaposlen’, ne znam ni sam šta sam rekao“, rekao je Vučić, takođe u obraćanju uživo naciji odgovarajući na pitanje novinara N1.

Izjave predsednika države i ministra policije nisu delovalo uverljivo, a BIRN otkriva da apsolutno nisu tačne.

BIRN dolazi do dokumenata koji objašnjavaju šta Branko Stefanović radi u preduzeću za trgovinu oružjem.

Na vizi koju mu je izdala ambasada Saudijske Arabije u Bosni navodi se da je on „legal advisor“, odnosno pravni savetnik.

GIM je u dopisu ambasadi u Sarajevu od 17.maja 2018. godine zatražio da im se odobre vize za tri njihova rukovodioca  – Branka Stefanovića, pravnog savetnika, Gorana Todorovića, direktora i vlasnika i Dragana Đukića, direktora prodaje.

Izvori BIRN-a govore da je Đukić, koji je u poslu trgovine oružjem decenijama, prvi ostvario kontakt sa trgovcima iz Saudijske Arabije i to još dok je radio u državnom preduzeću Jugoimport SDPR. Od pre dve godine Đukić radi u GIM-u, kada ova kompanija počinje da sklapa prve unosne poslove sa Saudijskom Arabijom.

Dvanaest dana kasnije odobrene su im vize na period od 180 dana. Na vizi izdatoj na ime Branka Stefanovića vidi se njegova fotografije kao i njegovi lični podaci.

U pismu se navodi da je predviđeno da put traje 10 dana.  Prema saznanjima BIRN-a, delegacija GIM-a otputovala je u Rijad 3. juna 2018. godine.

Svrha boravka na teritoriji Kraljevine bili su poslovni pregovori i sklapanje ugovora sa kompanijom Remas LTD. Prema dostupnim podacima Remas LTD je registrovan za poslove iz odbrambene industrije.

Na pitanje koje je poslove ugovarao sa srpskim preduzećem GIM, nije odgovorio ni Faisal Bin Sadu, direktor saudijskog preduzeća.

Kako GIM ostvaruje ogromnu zaradu

BIRN je ranije pokazao da preduzeće GIM od Krušika kupuje oružje po povlašćenim cenama u odnosu na konkurenciju i da ima privilegovan status, a sve na štetu vojne fabrike iz Valjeva.

Nova dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da GIM prodaje mine po drastično većim cenama od nabavnih.

U vreme posete Saudijskoj Arabiji, po ugovorima iz 2018. godine, GIM je kupovao razorne mine kalibra 120 mm M62 P10 od Krušika po ceni od 193 dolara po komadu.

Cene po kojima GIM kupuje mine od Krušika foto: BIRN

Fakture GIM-a iz 2019. godine izdate Ministarstvu odbrane Saudijske Arabije pokazuju da je mine tog tipa i kalibra prodavao saudijskom partneru po ceni od 345 dolara po komadu.

Dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da je u toj pošiljci bilo 12.500 komada ovih mina u ukupnoj vrednosti od 4.312.500 dolara.

GIM kupuje od Krušika razorne mine kalibra 60mm M73 u 2018. godini po ceni od 45,20 dolara po komadu.

Ovaj tip municije prodaje saudijskom partneru 2019. godine po ceni od 90 dolara po komadu. Faktura pokazuje da se radi o isporuci od 17.400 komada ukupne vrednosti 2.140.200 dolara.

Cene po kojima GIM prodaje mine Saudijskoj Arabiji foto: BIRN

Da li se radi o minama kupljenim u Krušiku ili je reč o municiji koja je nabavljena od drugog proizvođača, BIRN nije mogao pouzdano da utvrdi.

Međutim, Krušik je jedina firma u Srbiji koja pravi ovaj tip razornih mina i moguće je pretpostaviti da je GIM Saudijcima prodao baš ono naoružanje kupljeno u Valjevu, ali po značajno većoj ceni.

GIM je sa Krušikom, prema dokumentaciji kojom raspolaže BIRN, uvek sklapao komisione ugovore, jer da bi neko privredno društvo moglo da skopi kupoprodajni ugovor, ono mora biti registrovano i za proizvodnju oružja, tvrde izvori BIRN-a koji su u poslu trgovine oružjem.

Kako GIM, prema registru Ministarstva odbrane, takvu dozvolu ne poseduje, od oružja koje kupuje na osnovu komisionih ugovora, zaradu može da ostvari samo u visini provizije određene u tim ugovorima.

U sva tri komisiona ugovora iz 2018. godine kojima je od Krušika kupovao razorne mine raznih kalibara, GIM-u je bila određena provizija od pet odsto. Dakle, tako nabavljeno oružje nije smeo prodati po ceni većoj od pet odsto.

Značajno veće prodajne cene od nabavnih GIM ili neka druga kompanija bi mogla da ostvari samo ukoliko je oružje nabavila po osnovu kupoprodajnog ugovora, jer tada otkupljuje oružje, odnosno postaje njegov vlasnik i sa kupcem može odrediti svaku cenu oko koje postoji saglasnost.

U slučaju komisionog ugovora, to preduzeće je samo posrednik, odnosno prodaje oružje za račun proizvođača i zato može zaradu da ostvari samo u visini provizije određene ugovorom.

Odgovor na pitanje da li je GIM sa Krušikom imao komisioni ili kupopradajni ugovor može se naći u pismu koje je BIRN-u poslala advokatska kancelarija „Ninković & Associates“ i u kome se traži da ubuduće ne objavljujemo informacije o poslovanju GIM-a, inače će biti pokrenut sudski postupak.

Navodeći da su informacije iz ugovora GIM-a sa partnerima poslovna tajna, advokati navode i sledeće: „GIM d.o.o. je prodavao komisiono (u svoje ime, a za račun Krušik a.d.) naoružanje i vojnu opremu koja se proizvodi u Krušik a.d“.

Vlasnik GIM-a Goran Todorović nije odgovorio na pitanje BIRN-a upućeno sms-om kako je moguće da njegovo preduzeće prodaje mine u Saudijskoj Arabiji po drastično većim cenama od onih koje su predviđene komisionim ugovorom sa Krušikom.

Obradović i dalje u zatočeništvu

Nakon pisanja BIRN-a o ulozi oca ministra policije o izvozu oružja iz fabrike Krušik i izveštavanja bugarskog sajta Armsvoč na istu temu, radnik ove fabrike Aleksandar Obradović uhapšen je 18. septembra 2019. godine zbog sumnje da je odavao poslovne tajne.

On je nakon dvadesetak dana pritvora u Centralnom zatvroru prebačen u kućni pritvor, tako da je za sada skoro dva i po meseca u zatočeništvu.

U međuvremenu Agencija za borbu protiv korupcije ne odgovora na pitanja BIRN-a u vezi sa pokretanjem postupka o eventualnom sukobu interesa ministra policije.

Takođe, i Tužilaštvo za organizovani kriminal je još od 19. septembra nemo i ne odgovara na pitanja BIRN-a o pokretanju istrage o eventualnoj trgovini uticajem Nebojše Stefanovića.

U međuvremenu, NIN je u novom broju objavio da je Tužilaštvo za organizovani kriminal zahtevalo od BIA I VBA da prikupe potrebna obaveštenja o trgovini Krušika. Ova informacija potvrđena je i BIRN-u u tužilaštvu.