Objekat srednjih škola u Tutinu, koji zajedno koriste Gimnazija i Tehnička škola u ovoj opštini, saniran je 2018. godine. Ukupna vrednost radova iznosila je 107 miliona dinara.

Na objektu je kompletno zamenjena stolarija i ugrađen novi sistem za grejanje – kotlarnica, cevni sistem i svi radijatori. Urađeni su i novi podovi, pa su umesto vinil pločica sada ugrađeni terafleks podovi. Sređeni su fiskulturna sala, krov škole, saniratni čvorovi, osvetljenje, zidovi, protivpožarna zaštita škole, šahte i regulacioni čvorovi.

Prema rečima zaposlenih, objekat je pre sanacije bio u izuzetno lošem stanju. Zbog stare stolarije i dotrajalog sistema grejanja bilo je gotovo nemoguće zagrejati učionice zimi, rasveta je bila loša, krov prokišnjavao…

Direktor Tehničke škole Hajruš Hot rekao je da su oni zadovoljni i zahvalni, jer sada imaju maltene nov objekat u kojem nastavu mogu da izvode na adekvatan način, a uz znatno manje izdatke za električnu energiju.

On je za BIRN rekao da oni nisu bili uključeni u raspisivanju tendera i odabir izvođača radova, već da je sve išlo preko Kancelarije za javna ulaganja i lokalne samouprave.

“Mi smo učestvovali u manjim sugestijama prilikom izvođenja radova sa molbama da se urade neke stvari dodatno, da se poprave, promene u projektu, a nadzorni organi i investitori su imali sluha za to i izlazili nam u susret. Neki veći uticaj na izvođenje radova nismo imali“, rekao je Hot.

On je pojasnio da su škole konkurisale 2016. godine sa projektima za zamenu stolarije i parketa u fiskulturnoj sali, čija je vrednost bila oko osam miliona dinara, međutim predstavnici Kancelarije za javna ulaganja su prilikom obilaska objekta uvideli da tu ima još mnogo nedostataka, koje je neophodno sanirati.

“Objekat je star 35 godina i oni su predložili da uradimo i projekte za sanaciju grejanja, krova, sanitarnih čvorova, podova, osvetljenje i drugo. Opština je angažovala projektansku kuću u Tutinu za građevinske radove, a firma iz Novog Pazara je radila projekat sanacije sistema za grejanje“, rekao je Hot.

Dodaje da je sanacija objekta počela u aprilu 2018. godine i da je trajala šest meseci tokom kojih su oni nastavu izvodili u tamošnjim osnovnim školama.

“Ceo objekat je bio prepušten izvođaču radova, firmi GAT iz Novog Sada, koja je angažovala i podizvođače za određene delove projekta, poput mašinskih i elektroinstalacija, sanitarnih čvorova i krova. Sve je urađeno dobro, kvalitetno. Naročito smo zahvalni za novi sistem za grejanje, jer da to nije urađeno gotovo sam siguran da bi naredne zime morali da prekinemo izvođenje nastave“, rekao je Hot.

Obe škole pohađa preko 1.100 učenika, a zajedno imaju oko 200 zaposlenih.