Rekonstrukcija zgrade Hemijsko-tehničke škole koštala je više od 156 miliona dinara, a radovi su kasnili više od godinu dana u odnosu na prvobitni rok, koji je u nekoliko navrata produžavan.

Kako se navodi na sajtu Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, radovima na obnovi bila je obuhvaćena zamena spoljašnje i unutrašnje stolarije, zatim restauracija specifičnih ulaznih vrata u objekat. Najveći deo radova obuhvatao je saniranje fasada sa kompletnom ornamentikom za koju u Kancelariji ocenjuju da je jako komplikovana i zahtevna za izvođenje.

Hemijsko – tehnološka škola se nalazi u okviru gradskog jezgra, koje je proglašeno za prostornu kulturno istorijsku celinu, dok je sam objekat utvrđen za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Ostali radovi, koju su obuhvaćeni sanacijom ovog objekta su i radovi na sanaciji kompletne fiskulturne sale sa svlačionicama i sanitarnim čvorovima. Sanirani su i kompletno svi zidovi, plafoni i podovi.

Javna nabavka raspisana je krajem decembra 2016. godine, a procenjena je na skoro 157 miliona dinara. Rok za podnošenje ponuda produžavan je u četiri navrata. Početkom aprila sledeće godine ugovor je dodeljen konzorcijumu „Ornament-invest inženjering” d.o.o Beograd, „Jugogradnja” d.o.o Beograd, „Niković Company” d.o.o Beograd, „Elkoms” d.o.o Beograd.

Ugovorena vrednost radova bez uračunatog poreza na dodatnu vrednost iznosila je nešto više od 130 miliona dinara. Ugovor je zaključen krajem aprila 2017. godine, sa rokom završetka od 209 dana od uvođenja u posao, odnosno sedam meseci.

Prva izmena roka za završetak radova doneta je 15. januara 2018. godine. Kao obrazloženje je navedeno da je izvođač “više puta morao prekinuti radove zbog ekstremin vremenskih uticaja temperatura iznad 36 stepeni i kiša, kao i zbog temperatura ispod pet stepeni”.

Sledeće produženje roka usledilo je 26. juna iste godine sa obrazloženjem da je izvođač “više puta morao prekinutu radove zbog nepovoljnih vremenskih uslova, kao i neradnih dana, koji su zbog odbrane završnih radova maturanata morali da se ispoštuju”.

Treće produženje roka, za još 61 dan, dozvoljeno je 29. oktobra 2018. godine. Poslednja izmena ugovora usledila je 15. marta 2019. godine, kada su sravnjeni viškovi i manjkovi u radovima, te konačna cena povećana na 131,8 miliona dinara.

U maju iste godine pokrenut je pregovarački postupak sa izvođačem za dodatne radove, a početkom juna iste godine dodeljen je ugovor vredan nešto manje od pet miliona dinara bez PDV-a.

“Zbog starosti objekta dolazilo je do neplaniranih radova, koje projektanti nisu mogli da sagledaju, te su sada i ti radovi izvedeni”, navode u Kancelariji za javna ulaganja koja je kraj radova na svom sajtu objavila 8. marta 2019. godine.