Od iseljenja 19. januara 2019. zbog početka renoviranja, do povratka 24. februara 2020. učenici i nastavni kadar OŠ „Momčilo Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu obavljali su nastavu na tri druge lokacije. Stariji razredi učili su u srednjoj ekonomsko-tehničkoj školi i osnovnoj „Sveti Sava“, dok su najmlađi, šest odeljenja prvog i drugog razreda, bili izmešteni nedaleko od matične ustanove u Centar za obuku veze i informatike Vojske Srbije, kasarnu „Vojvoda Radomir Putnik.“

Osim očekivane rezervisanosti u početku, ni roditelji ni nastavni kadar za to vreme nisu imali suštinske primedbe na privremenu reorganizaciju. Jovana Vitković, član Saveta roditelja ove škole, čije je dete nastavu pohađalo u kasarni, kaže da se delimična zabrinutost odnosila na eventulane kontakte učenika sa opasnom vojnom tehnikom.

„Roditeljli su u početku reagovali u smislu pa, kako će deca tamo, možda ima neka mina zaostala i slično, ali posle su bili jako zadovoljni. Međutim, roditelji četvrtaka, petaka, šestaka, dece koja su išla u druge škole, bili su jako isfrustrirani, nezadovljni, ali šta ćeš, cilj je bio da se škola sredi, drugačije nije moglo. Bili smo svesni toga” izjavila je Vitković.

„Naravno da je bio problem iskordinisati sve to kako bi nastava tekla normalno, ali zahvaljujući toleranciji i razumevanju, deca nisu mnogo propustila”, kaže direktorka škole Dragana Nikitović.

Opština im je obezbedila i mesečne karte za prevoz. Radovi su završeni u predviđenom roku i drugo polugodište prethodne školske godine započelo je u novoj školi.

„Dobili smo 500 kvadrata novog krovnog porstora, pet novih učionica i na mestu stare koltlarnice savremenu kuhinju”, kaže direktorka.

Uz predstavnike ulagača, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, renoviranu školu posetio je 11. februara 2020. predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Inače, prva odeljenja ove obrazovne ustanove formirana su 1964. Pet godina kasnije nazvana je „Doktor Ivan Ribar“. Samostalni objekat, današnju zgradu, dobija 1972. Od 1993. godine nosi ime po milanovačkom pesniku Momčilu Nastasijeviću.