Do sredine 2019. godine u radove na regulaciji reke Resave uloženo je preko 500 miliona dinara, a oko 70 odsto posla je bilo završeno. Ovu informaciju saopšitile su i republičke i lokalne vlasti.

Svilajnčani sa kojima smo razgovarali kažu da je najviše novca uloženo u sređivanje korita reke, pravljenje nasipa i zidanje bedema.

Ovaj bedem, koji štititi Svilajnac od poplava, prolazi kroz ceo grad u dužini od 1.900 metara. Čelni ljudi Svilajnca su u više navrata naglašavali da je izgradnjom ovog bedeme savim isključena mogućnost da ubuduće dođe do izlivanja Resava.

Ukoliko tražite bedem na obali Resave teško ćete ga uočiti. Naime, ovaj bedem, je ustvari zid visine jednog metra, koji je izgrađen sa jedne strane obale Resave. Na pojedinim delovima zbog visoke trave teško ga je i uočiti.

Neki Svilajnčani smatraju da je to dobro rešenje za regulaciju Resave, dok drugi kažu da će vreme pokazati dal je ovaj zid bio pravo rešenje.

most-svilajnac
Most u Svilajncu

„Videćemo da li će da izdrži kad podnu veće kiše, dosta su uložili, dugo se i radili, dobro su uradili, ne vredi urađivati ovde, ako gornji tok Resave nije uređen” – samo su neki od odgovora koje smo dobili od Svilajnčana.

Ipak, nismo sreli ni jednog Svilajnčana koji bi nas tačno uputio na sva ulaganja u sređivanje vodotokova u ovom gradu, te gde su sve izvođeni radovi.

most-na-resavi
Most na Resavi

Iz medijskih natpisa saznali smo da je urađena regulacija Resave, koja košta 320 miliona dinara. Radila se i regulacija u selu Subotica i sanacija vodotokova drugog reda po selima. U nekoliko medijskih natpisa pojavila se i informacija da će kada svi radovi budu gotovi, Svilajnčani dobiti šetalište kroz grad, a to je najavio sredinom prošle godine i gradonačelnik Svilajnca.

Inače, većina Svilajnčana nas je upućivali na nekoliko sela, gde smatraju da je trebala da se uradi bolja zaštita od poplava. Nekoliko puta su nas upućivali na Sedlare, Plažane, Grabovicu…

U Plažanima smo od meštana saznali da na njihovom delu Resave ozbiljnih ulaganja nije bilo još od sredine devedesetih, te da se reka 2014. godine vratila u svoj stari tok. Kako nam je objašnjeno sredinom devedesetih, Resava je na tom delu „ispravljena” kako ne bi plavila. Nakon poslednje velike poplave 2014. reka se vratila u svoj stari rok, i od tada su poplave bile češće.

„Ovde niko ništa nije radio, a ovde je najveći problem”, priča nam meštanin ovog sela čija se radnja nalazi najbliže mostu.

On nam je rekao da Resava na ovom delu redovno plavi, ali da nikoga to ne zanima, pošto je reč o nekoliko kuća i njiva.

„Ako hoće da reše poplave moraju prvo da rade na ovom delu reke”, tvrdi nam ovaj meštanin.

Nažalost, do Sedlara nismo uspeli da dođemo, ali nam je rečeno da su u tom selu urađeni nasipi.

Inače, u junu prošle godine na teritoriji opštine Svilajnac uvedena je vanredna situacija zbog izlivanja bujičnih vodotokova usled velikih padavina.