Poslove zamene javnog osvetljenja širom Srbije u 2020. godini nastavile su da dobijaju iste firme, ali je došlo do manje preraspodele u okviru konzorcijuma – neke firme su manje prisutne, a njihovo mesto zauzele su firme Petrol doo, koja je partner Resalte u Sloveniji i srpske firme Emporio team i Elgra vision, koje učestvuju u drugim važnim državnim poslovima.  

Ove tri firme su prošle godine, u saradnji sa kompanijama Resalta, Keep Light i Esco Elios, koje su povezane sa ljudima iz najbližeg okruženja državnog vrha Srbije i Mađarske, i njihovim partnerom firmom Smart Energy Investment, dobile 10 od ukupno 11 ugovora za ugradnju LED svetiljki.

Ovi poslovi koštaće lokalne budžete oko 66 miliona evra, a od toga gore navedenim firmama ide oko 56 miliona evra, pokazuje nastavak istraživanja BIRN-a.

Od 2015. godine do danas u modernizaciju javnog osvetljenja uloženo je oko 120 miliona evra, a većinu poslova dobile su gotovo iste firme i njihovi partneri – njima je u ruke otišlo oko 108 miliona evra. Oni su pobedili na 33 od ukupno 35 tendera za javno-privatno partnerstvo, kao i na tenderu u Boru, koji nije JPP.

Do decembra 2019. godine 24 grada u Srbiji staru javnu rasvetu zamenilo je novom, energetski efikasnom. Njima su se u 2020. godini priključili Priboj, Pančevo, Vrbas, Vršac, Negotin, Leskovac, Niš, Zaječar, Sremska Mitrovica, Subotica i Pirot. Samo se na tender u Pančevu nisu javile firme koje su dobile sve ostale poslove. 

U prošloj godini primetna je manja aktivnost nekih od mađarskih firmi, koje su povezane sa zetom mađarskog premijera Viktora Orbana, a njihovo mesto zauzele su lokalne firme, koje su uključene u nekoliko važnijih državnih poslova. 

Ono što se nije promenilo u odnosu na prethodne godine jeste način na koji se ovi tenderi odvijaju – uslovi za učešće su i dalje takvi da ih ispunjavaju samo firme koje su već pobeđivale, nove firme koje se pojave nastupaju zajedno sa iskusnima u ovim poslovima, a konkurencije gotovo da nema ili biva odbačena.

Predstavnici firmi, koji su odgovorili na pitanja BIRN-a, objašnjavaju da ne dobijaju baš sve poslove, kao i da na tenderima pobeđuju jer imaju dobru ponudu i iskustvo. Čelnici opština tvrde da se sve radi po zakonu, kažu da ih ne zanimaju političke veze i da na tenderu pobeđuju firme sa najpovoljnijom ponudom. Ne pominju da je ta ponuda u većini slučajeva ujedno bila i jedina.

Ko “drži” javnu rasvetu

Novi igrači u ovom poslu, srpske firme Emporio team i Elgra vision, udružile su se sa srpskim ogrankom slovenačke firme Resalta i dobili su poslove u tri grada – Nišu, Pirotu i Negotinu. Ova tri posla vredna su ukupno oko 20 miliona evra. 

Resalta doo iz Beograda je u vlasništvu kompanije Resalta iz Slovenije, čiji je jedan od suvlasnika bivši poslodavac srpske premijerke Ane Brnabić, Mark Krendal. 

Emporio team je prvi posao privatnog partnera za ugradnju LED svetiljki dobio krajem 2019. godine, o čemu je BIRN pisao.

Vlasnik i direktor firme Emporio team Slobodan Zdravković nije odgovorio na pitanja BIRN-a, ni krajem 2019. godine kada se priključio ovim poslovima, niti početkom januara 2021. godine. Prema pisanju medija, Zdravković je uhapšen 29. januara 2021. zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe za pranje novca.

Emporio team angažovan je i na održavanju higijene MUP-a, o čemu je pisao dnevni list Danas, zatim na čišćenju nove kovid bolnice u Batajnici, o čemu je pisao portal Nova.rs, kao i za obezbeđenje MUP-a, o čemu je pisao nedeljnik NIN.

Drugi partner u ovom trilingu kompanija je firma Elgra vision iz Ugrinovaca.

Osim na poslovima javne rasvete, ova kompanija angažovana je na vrednim projektima na aerodromima u Srbiji – dobili su posao postavljanja tri jarbola i tri zastave na Aerodromu Nikola Tesla u vrednosti od 9,25 miliona evra, o čemu je pisao nedeljnik Vreme 2018. godine.

Osim toga, ova firma dobila je posao u pregovaračkom postupku sa Ministarstvom odbrane 2019. godine za ugradnju sistema svetlosnog obeležavanja na aerodromu Morava-Lađevci u vrednosti od 2 miliona evra.

Iz firme Elgra vision nisu odgovorili na pitanja BIRN-a u vezi sa njihovim učešćem u poslovima javnog osvetljenja kroz javno-privatno partnerstvo, odnosno kako su se priključili ovim poslovima i kako je došlo do saradnje sa partnerima.

Glavni partner u ovoj grupi je srpski ogranak slovenačke firme Resalta, koja je prisutna u ovim poslovima od 2017. Iz ove kompanije ranije su rekli za BIRN da nije tačno da zbog političkih veza dobijaju poslove. Na pitanje kako komentarišu to što pobeđuju i na tenderima u 2020. godini, iz Resalte navode da njihove firme učestvuju u svega 13 od aktivnih oko 40 projekata.

„Nije tajna da smo jedan od market lidera na tržištu ESCO produkta u Srbiji – u projekte smo investirali oko 10 miliona evra, koji će nama biti vraćeni kroz uštede u potrošnji električne energije“, navodi se u pisanom odgovoru iz Resalte BIRN-u u januara 2020. 

Prema podacima iz javnih nabavki, poslovi koje je dobila Resalta, uključujući i one koje je dobila firma ENEF-Energetska efikasnost, koja je sada u njenom vlasništvu, vredni su više od 40 miliona evra. Resalta je 2017. godine preuzela ENEF od mađarske firme U light i Silvestera Horvata, koji je većinski vlasnik i direktor firme Esco Elios. 

Resalta je prethodnih godina na tenderima nastupala zajedno sa firmama U light, Smart Energy Investment, Esco Elios i Keep Light. Ove firme su učestvovale na tenderima i bez Resalte.  

Keep Light je javnosti postala poznata nakon što je gradu Beogradu 2017.  godine prodala plastičnu novogodišnju jelku visoku 18 metara za 83.000 evra. Učestvuje na ukupno 17 od 35 javno-privatnih partnerstava za ugradnju LED svetiljki. Iz Keep Light-a nisu odgovorili na pitanja BIRN-a u vezi sa ovim poslovima.

Firme U light i Esco Elios povezane su sa mađarskom firmom Elios, čiji je suvlasnik bio zet mađarskog premijera Viktora Orbana, o čemu je BIRN pisao.

Veze sa SNS-om

U periodu od 2015. do 2020. godine, u poslovima ugradnje LED svetiljki učestvovale su i dve firme sa bliskim vezama sa vrhom SNS-a.

Prva je Energotehnika Južna Bačka, koja je bila deo pobedničkog konzorcijuma u opštini Žabalj. Vlasnik ove firme Dragoljub Zbiljić je bio žirant za bankarski kredit, koji je SNS podigla za izbornu kampanju 2012. godine. 

Druga firma je Somborelektro, koja je radila sa firmom Elios SRB u Boru, a koja je 2017. godine pozajmila oko 577.000 evra firmi Prointer IT koja je vladajućoj SNS-u obezbedila infrastrukturu za pozivanje glasača telefonom tokom izborne kampanje.

Druga grupacija

Drugu kombinaciju iz 2020. godine čini srpski ogranak kompanije Petrol iz Slovenije i srpski ogranak kompanije Smart Energy Investment iz Mađarske. Njihova zajednička ponuda odnela je tri pobede na ovim tenderima – u Vrbasu, Priboju i Zaječaru, ukupne vrednosti oko 10 miliona evra. 

Na čelu ogranka mađarske firme Smart Energy Investment u Srbiji nalazi se Obrad Tadić, bivši pomoćnik direktora u Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine.  Iz ove firme kažu za BIRN da to što dobijaju poslove nema veze sa funkcijom njihovog predstavnika.

„Političke veze, osim onih koje se tiču politika zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, unapređenja usluga komunalnih delatnosti nisu predmet naše pažnje niti utiču na naše poslovne odluke“, navodi se u pisanom odgovoru BIRN-u iz kompanije Smart Energy Investment.

Iz kompanije Petrol izjavili su za BIRN da je javna rasveta u Srbiji zastarela i predstavlja veliko opterećenje za budžete lokalnih samouprava, kao i prekomerno zagađenje.

„Ponosni smo što svojim ulaganjem u energetski efikasno javno osvetljenje pomažemo i lokalnim zajednicama u Srbiji, do efikasnog javnog osvetljenja i finansijskim uštedama za opštinske odnosno gradske budžete“, naovde u pisanom odgovoru BIRN-u i dodaju da iza sebe imaju desetine uspešnih projekata u regionu.

U Srbiji, Petrol doo je prvi posao za ugradnju LED svetiljki dobio u opštini Sečanj 2018. godine. Iako sarađuju u Sloveniji, Petrol i Resalta ne nastupaju zajedno na tenderima rasvete u Srbiji, već se naizmenično javljaju. 

Umesto odgovora na pitanje zašto je to tako, iz firme Petrol navode da projekti energetske obnove osvetljenja podležu lokalnim zakonima i da Petrol nastupa kao privatni partner – investitor.

„Kompanija Resalta je naš partner isključivo na uskom polju određenih projekata energetske obnove javnih zgrada u Republici Sloveniji, na projektima obnove javne rasvete za sada ne sarađujemo“, navode iz ove kompanije u pisanom odgovoru BIRN-u.

U Priboju sa njima radi i Elektromontaža, čiji je vlasnik Nenad Kovač, prijatelj i poslovni partner Nikole Petrovića, bivšeg direktora Elektromreže Srbije i kuma i jednog od najbližih saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Stalni drugi

Uporni takmac na ovim tenderima je firma Feman iz Jagodine. Iako se javila na 14 tendera za javno-privatno partnerstvo, ponuda ove firme uvek biva odbačena kao nepotpuna. Ipak, angažovan je kao podizvođač na projektu ugradnje LED svetiljki u Jagodini, gde radi sa firmama Resalta i Emporio team.

Na tenderima, koji liče jedni na druge, pored 14 na kojima su firme pobednice imale jednog konkurenta, još 14 tendera prošlo je bez ikakve konkurencije.

Samo se u Pančevu nisu javile ni firme stalni pobednici, niti Feman kao stalni ponuđač. Tamo je, bez konkurencije, pobedu vrednu 10 miliona evra odneo konzorcijum ruskih firmi – DOO MSK BL GRUPP Rusija Moskva, DOO SVETOSERVIS Rusija Moskva. Iz ovih firmi nisu odgovorili na pitanja BIRN-a otkud na srpskom tržištu i zašto se ne javljaju na ostale tendere.

A šta kažu oni koji plaćaju

Na osnovu odgovora koji su BIRN-u stigli iz lokalnih samouprava, obrazloženje za pokretanje ovih poslova svuda je isto – stara rasveta je dotrajala, mnogo troši i analize su pokazale da će ovi projekti doneti uštedu i smanjiti zagađenje.

Kažu i da su ih sami gradovi inicirali, odnosno da je ideja potekla od strane javnog, a ne privatnog partnera. Ipak, podsetimo se, lokalni mediji su pisali da je u Kragujevcu inicijativu pokrenuo privatni partner – Resalta.

Iz Pirota kažu da već sarađuju sa Resaltom na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu iz 2017. godine za zamenu postojećih kotlova na lož ulje kotlovima na biomasu i isporučivanje toplotne energije u nekoliko škola u Pirotu, da imaju dobro iskustvo i nikakvih problema.

„Saznanja o političkim vezama kompanije Resalta nemamo, ali smo iz sredstava informisanja upoznati da je na javnim pozivima u više lokalnih samouprava dobila poslove u projektima javno-privatnog partnerstva za javno osvetljenje“, kažu iz Pirota za BIRN.

Iz Priboja kažu da su 2018. zamenili 450 svetiljki i da su 2019. godine videli smanjenje potrošnje, pa su poučeni tim iskustvom predložili projekat Komisiji za javno-privatno partnerstvo. Sa političkim vezama, kažu, nisu upoznati, „niti su im predmet interesovanja“. U Priboju su pobedili Petrol doo i SEI. 

I Zaječar dodaje da je samostalno inicirao projekat i da „gradonačelnik Boško Ničić na nedavno održanoj konferenciji za medije rekao da niko nikada nije vršio pritisak u vezi sa učesnicima tendera, da niko nije uticao, već da je sve urađeno u skladu sa procedurama i zakonom“. Istakao je i da se računi neće povećavati, već će „realni računi padati i tom razlikom će se otplaćivati JPP“. U Zaječaru su takođe pobedili Petrol doo i Smart Energy Investment.

Leskovac je potpisao ugovor sa firmom Keep Light i njenim stalnim partnerom MEP inženjering, iako nije usvojen na sednici Gradskog veća,  o čemu je pisao i lokalni medij Južne vesti.

„Skupština Grada nije odbacila ugovor o javno-privatnom partnerstvu za vršenje usluga zamene osvetljenja i održavanja, već je predlog konačnog nacrta ugovora povučen na sednici Gradskog veća, gde je zahtevano da se ispita postupak angažovanja savetnika“, objašnjavaju iz Leskovca za BIRN. 

Dodaju i da „kvalitet ugovora ni u jednom trenutku nije bio sporan niti doveden u pitanje, a stepen uštede električne energije je jedan od najvećih u Srbiji“.