Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obznanilo je 13. novembra nabavku novih vozila za Upravu kriminalističke policije, ali je ostalo nemo na pitanja o proceduri na osnovu kojih su automobili nabavljeni.

BIRN je zbog toga od MUP-a tražio potvrdu da li je bila spovedena javna nabavka za kupovinu 322 vozila, kao i informacije o tome od koga i po kojoj ceni su vozila kupljena, kada je potpisan ugovor i ko su bili svi ponuđači i učesnici u nabavci.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta nadležni u MUP-u nisu odgovorili niti na mejlove niti na pozive i poruke sa novinarskim pitanjima.

Na sajtu MUP-a Srbije, kao ni na portalu javnih nabavki, takođe nema informacija da je ovakav tender za nabavku vozila bio sproveden ni tokom 2018. ni tokom prethodnegodine.

To bi moglo da znači da je još jedna nabavka automobila proglašena za tajnu, kao i prethodna velika nabavka 710 automobila marke škoda rapid, o čemu je BIRN pisao.

Tajnost nove nabavke posebno bi bila nelogična, s obzirom na to da je u utorak, 13. novembra 2018, na svečanoj primopredaji u Nastavnom centru „Makiš“, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao da se ova vozila neće koristiti u akcijama tajnog praćenja i nadzora, te stoga mogu biti predstavljena javnosti.

Sredinom septembra 2017. godine na platou ispred Palate Srbija obavljena je spektakularna primopredaja patrolnih vozila marke „škoda rapid“.

Tada je iz Vlade više puta rečeno da su automobili nabavljeni u okviru kapitalnog projekta „Osavremenjivanje voznog parka MUP“, kojim je planirana nabavka oko 1000 vozila, a da je to tek prvi kontigent vozila i da bi do kraja 2017. godine trebalo da bude kupljeno još oko 300 automobila.

Građani su tako mogli da vide belo-plave policijske škode – što uživo, što u medijima i na YoutTube video snimcima dronom. Mogli su i da čuju pojedine informacije o nabavci od zvaničnika MUP-a, ali ne i da ih provere.

Vlada Republike Srbije je nabavku za kupovinu „škoda“ proglasila tajnom, pa ugovor nije javno dostupan. Osim toga Vlada nije objavila ni Zaključak kojim je javnu nabavku označila poverljivom.

S obzirom na to da se Vlada u dva navrata oglušila na zahteve BIRN-a da nam dostavi kopiju ovog Zaključka po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, BIRN je pokrenuo upravni spor i tužio Vladu, jer Poverenik za informacije od javnog značaja nema ingerencije u ovom slučaju.