BIRN je od Vlade Republike Srbije tražio kopiju Zaključka kojim je ona proglasila poverljivom javnu nabavku za kupovinu automobila marke „škoda“ za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je privukla veliku pažnju i pokrenula debatu u javnosti u septembru 2017. godine.

Zahtev je poslat prvi put u oktobru 2017. godine, a zatim i u aprilu 2018. godine.

S obzirom na to da se Vlada u dva navrata oglušila na zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, a kako Poverenik za informacije od javnog značaja nije nadležan u ovom slučaju, BIRN je pokrenuo upravni spor i tužio Vladu.

Prvi put je to učinjeno u decembru 2017, kada je sud odbacio tužbu, jer su zahtevi za pristup informacijama poslati elektronskom poštom zbog čega nije bilo formalnog dokaza da je pošta primljena, a potom u maju 2018. godine, kada su zahtevi za dostavljanje kopije Zaključka poslati redovnom poštom.

Postupajući po tužbi BIRN-a, Upravni sud se dva puta obraćao Vladi Srbije da odgovori na tužbu, ali je ona bila nema i u ovom slučaju i nije dostavila sudu niti odgovor niti spise zahtevanih predmeta.

Stoga Upravni sud je doneo presudu da Vlada Srbije odgovori BIRN-u da li poseduje traženi Zaključak i dostavi kopiju istog u roku od 15 dana.

Presuda Upravnog suda, Izvor: Upravni sud

Sredinom septembra 2017. godine MUP je nabavio 710 patrolnih vozila marke „škoda“ u okviru projekta Osavremenjivanje voznog parka MUP.

Iako je nabavka proglašena tajnom, desetak dana nakon primopredaje automobila na platou ispred Palate Srbija na Novom Beogradu, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković je izneo pojedine detalje u vezi sa nabavkom.

Građani su saznali da je MUP kupio 710 patrolnih vozila od starog dobavljača sa kojim je MUP i ranije sarađivao, zatim da je vrednost nabavke bila 700 miliona dinara, da su drugi ponuđači u ovom postupku bili Fijat i Pežo i da je ponuda zastupnika „škode“ bila najpovoljnija.

Osim toga iz Vlade je više puta rečeno da su automobili nabavljeni u okviru kapitalnog projekta Osavremenjivanje voznog parka MUP, kojim je planirana nabavka oko 1000 vozila.

Nabavka ovih vozila bio je prvi kontigent i kasnije je trebalo da bude kupljeno još oko 300, što je i učinjeno krajem 2018. godine, a ne krajem 2017. kako su predstavnici vlasti najavljivali.

Međutim, javnost do danas nije mogla da proveri tačnost ovih informacija, zbog tajnosti nabavke, o čemu je BIRN pisao.

BIRN je informacije i dokumenta u vezi sa velikom nabavkom automobila više puta tražio zvanično i od Ministarstva unutrašnjih poslova, pre nego što se pozvao na Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Zahtevane su informacije o tome da li je sprovedena javna nabavka za kupovinu vozila, od koga su nabavljena vozila, ko ih je nabavio, kada je potpisan ugovor, kolika je vrednost ugovora i ko su bili svi ponuđači i učesnici u postupku nabavke.