BIRN je tražio informacije o tome da li je sprovedena javna nabavka za kupovinu vozila, od koga su nabavljena vozila, ko ih je nabavio, kada je potpisan ugovor, kolika je vrednost ugovora i ko su bili svi ponuđači i učesnici u postupku nabavke.

Pored toga, zatražene su i kopije Odluke o dodeli ugovora i Zaključka Vlade kojim je nabavka označena kao tajna.

S obzirom na to da MUP Srbije nije odgovorio BIRN-u na više puta postavljena pitanja u vezi sa nabavkom automobila, ove informacije i dokumenta zatražena su od MUP-a po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ne samo da je MUP ignorisao obraćanja BIRN-a, već se nije izjasnio ni na upit Poverenika nakon što je uložena žalba, o čemu je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić govorio na konferenciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku o svrsishodnosti javnih nabavki u MUP-u.

BIRN je od Vlade Srbije tražio kopiju Zaključka kojim je ona utvrdila poverljivost postupka i realizaciju nabavke putem neposredne pogodbe.

Kako je Vlada ignorisala zahtev BIRN-a, a kancelarija Poverenika nije nadležna da postupa u takvim slučajevima, BIRN je tužio Vladu Srbije početkom decembra 2017. godine i pokrenuo spor pred Upravnim sudom u Beogradu. 

Rešenje Poverenika kojim se nalaže MUP-u da BIRN-u dostavi informacije, Izvor: BIRN

Video umesto činjenica

Sredinom septembra 2017. godine na platou ispred Palate Srbija obavljena je primopredaja 710 patrolnih vozila marke ’’Škoda Rapid’’ koje je MUP kupio za potrebe policije.

Međutim građani i javnost ostali su uskraćeni za sve informacije u vezi sa ovom nabavkom – a za uzvrat su im prezentovani video materijali u kojima se prikazuju svi automobili na jednom mestu poređani isped Palate Srbija na Novom Beogradu.

Tada se nije znalo da li su vozila donirana ili kupljena, po kojoj ceni, od koga, kada i pod kojim uslovima.

Precizni detalji ove nabavke su i dalje nepoznati, iako su se u medijima 10 dana nakon zvanične primopredaje vozila, pojavile pojedine informacije u vezi sa nabavkom.

Tri meseca kasnije, javnost i dalje ne može da proveri tačnost informacija koje su joj servirane, jer je nabavka proglašena tajnom.

Iz Vlade je više puta ponovljeno da su automobili nabavljeni u okviru kapitalnog projekta ’’Osavremenjivanje voznog parka MUP’’, kojim je planirana nabavka oko 1000 vozila, a ovo je tek prvi kontigent vozila i do kraja godine bi trebalo da bude kupljeno još oko 300 automobila.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković je izjavio Tanjugu da je MUP Srbije kupio 710 patrolnih vozila od starog dobavljača sa kojim je MUP i ranije sarađivao, da je vrednost nabavke bila 700 miliona dinara, da su drugi ponuđači u ovom postupku bili ’’Fijat’’ i ’’Pežo’’ i da je ponuda zastupnika ’’Škode’’ bila najpovoljnija.

„Kupljeni su automobili ‘Škoda Rapid’, jer smo time za isti novac uspeli da nabavimo veći broj vozila. Na isti način i od istih dobavljača su nabavljana vozila za vojsku i policiju i tokom prethodnih vlada”.

Takođe, on je kazao da je Odluka o dodeli ugovora obrazložena na 10 stranica, kao i da nije bilo žalbi ponjuđača na odluku, što bi prema njegovim rečima, ukazivalo na to da je sve urađeno u skladu sa zakonom, jer bi u suprotnom postojale primedbe.

Zastupnici ’’Fijata’’ i ’’Pežoa’’ koji su, prema rečima Miličkovića, bili drugi ponuđači u ovom postupku se nikada do sad nisu oglasili u vezi sa nabavkom.

Dodatno sumnje u ispravnost ovog postupka unose i nesigurne i nepotpuno izjave predsednice Vlade Ane Brnabić u vezi sa nabavkom automobila.

Ona je najpre izjavila da su kupljene ’’Škode’’, a ne automobili domaćeg proizvođača ’’Fijat’’, jer su pobedili na tenderu.

„Ko je pobedio na javnoj nabavci od njega kupujemo, ne praktikujemo protekcionizam“, rekla je predsednica Vlade Ane Brnabić u septembru 2017. godine na TV Vojvodina.

Zatim je, odgovarajući na pitanja novinara Insajdera na konferenciji za štampu početkom oktobra, uveravala medije da je ’’sigurna da ne postoje nikakve protivzakonite radnje i da se ozbiljno razmišljalo i o potrebama našeg Ministarstva unutrašnjih poslova i o zaštiti budžeta Republike Srbije“ ali da ne zna zbog čega je nabavka proglašena tajnom i obećala da će to proveriti sa ministrom Stefanovićem.

Nedugo potom, izjavila je takođe za Insajder da je nabavka proglašena tajnom zbog specifikacije vozila i da su koliko je ona informisana ’’uglavnom nabavke vozila za Ministarstvo unutrašnjih poslova, tajne nabavke, zbog specifikacije’’. 

Ipak, praksa nije takva, jer su uglavnom nabavke vozila za MUP javno objavljivane sa kompletnom pratećom dokumentacijom. Poslednja je iz maja 2017. godine, o čemu je pisao Nemanja Nenadić programski direktor Transparentnost Srbija.