Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Sikimićevo ime se nalazi među onima koji su donirali 40.000 dinara Srpskoj naprednoj stranci za prošlogodišnje predsedničke izbore. Istu sumu naprednjacima je dao i 2016. godine za lokalne izbore u Zemunu.

Ovo nije jedina kontroverza koja prati ovaj izbor. Kako je BIRN objavio, Sikimić je bio i član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun na predlog Srpske napredne stranke.

Međutim, ispostavilo se da je on bio i na listi ove stranke za izbore u Zemunu 2016. godine. Prema podacima iz Zbirne izborne liste koja je objavljena u Službenom listu Grada Beograda, na listi naprednjaka na 17. mestu se nalazi Dragan Sikimić, diplomirani pravnik iz Zemuna.

Sikimić će se sad naći u neobičnoj poziciji imajući u vidu da je Agencija, na čijem je čelu, već pokrenula postupak protiv SNS zbog sumnjivih donacija za izbore 2014. godine kao i da trenutno vrši proveru prošlogodišnjih donatora na čijem spisku se nalazi i sam Sikimić.

BIRN je sredinom oktobra prošle godine u svom istraživanju izneo svedočenja ljudi koji su davali po 40.000 dinara za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića u kojima su priznali da novac nije njihov već da su ga dobili u stranci, a zatim uplatili pod svojim imenom.

Agencija za borbu protiv korupcije je u međuvremenu zatražila od Uprave za sprečavanje pranja novca da izvrši kontrolu transakcija Srpske napredne stranke ali ova to nije uradila jer, kako su rekli, u dopisu Agencije nisu dobili objašnjenje od kojih nelegalnih aktivnosti bi oprani novac potekao.

Takođe, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je na zahtev Agencije proveravalo donacije svih stranaka i tom prilikom utvrdilo da se među njima ponovo nalaze korisnici socijalne pomoći.

Od ukupno 8.317 donatora, njih 23 je u isto vreme korisnik novčane socijalne pomoći, rečeno nam je u Agenciji. Do objave teksta nismo uspeli da saznamo koliko njih i kojoj stranci je dalo novac.

Sajt Peščanik je početkom prošle godine pisao da je Odbor Agencije pokušao da izabere Ljiljanu Blagojević, gradsku pravobraniteljku i nekadašnju pomoćnicu ministra Nikole Selakovića, za direktorku Agencije.

Ovaj izbor je propao jer dva člana Odbora nisu hteli da glasaju za Blagojević jer je ona na intervjuu u Agenciji rekla da je bila članica SNS-a do decembra 2016. godine.

Nakon toga, Agencija je dugo bila bez direktora da bi u septembru prošle godine na to mesto bila izabrana Majda Kršikapa koja je dva meseca nakon toga podnela ostavku iz razloga koji ni danas nisu poznati.