BIRN je otkrio da je Srbija izvezla u Izrael najmanje dve velike pošiljke naoružanja, nakon iznenadnog napada Hamasa u oktobru prošle godine.

Podaci o izvozu oružja u ovu zemlju vode se pod oznakom „strogo poverljivo“. Ovo piše u odgovoru kojim je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine odbilo da BIRN-u dostavi informacije o izvozu oružja u Izrael od oktobra, tražene na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ministarstvo navodi da je odlukom propisano da su tajni podaci ministarstva „od interesa za Republiku Srbiju, odnosno podaci od interesa za rad i obavljanje poslova iz zakonom utvrđene nadležnosti ministarstva“.

U odgovoru ministarstva piše da se pod tajnim podacima podrazumevaju i „[…] projekti, planovi, objekti, sredstva, strukture i poslovi koji su u vezi sa tajnim podacima“. 

Dodaju i da bi se dostavljanjem traženih podataka učinili dostupnim i podaci „koji se mogu smatrati poslovnom tajnom“.

Ovakav odgovor ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine je neuobičajen. Ministarstvo obično rutinski novinarima dostavlja podataka o izvozu naoružanja, kao što su podaci o vrsti i količini oružja koje se izvozi, kompanijama koje su u izvoz uključene, kao i ko su krajnji korisnici tog naoružanja.

Ovo je tek drugi put u poslednjih nekoliko godina da je ovo ministarstvo odbilo da BIRN-u dostavi podatke tražene u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja. 

Nedavno je to učinilo u oktobru prošle godine kada je BIRN-u odgovorilo da bi otkrivanje podataka o prodaji municije pronađene u Banjskoj ugrožava „bezbednosne interese“ Srbije. 

Podsetimo, istraživanje BIRN-a o oružju iz Banjske – gde je grupa pod vođstvom Milana Radoičića u septembru prošle godina ubila kosovskog policajca, a zatim se zabarikadirala u manastiru – pokazalo je da je deo zaplenjenog oružja prošao kroz sistem države Srbije u nekom trenutku u prethodnih pet godina. Kod Banjske su ubijena, kako je zvanično saopšteno, i tri člana Radoičićeve grupe.

Dve pošiljke oružja iz Srbije u Izrael od oktobra 2023.

Uprkos odbijanju ministarstva da dostavi podatke, BIRN otkriva da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, poslalo dve isporuke u Izrael od oktobra 2023. do danas – u ukupnoj vrednosti većoj od milion evra.

Prema podacima Uprave carine koje skuplja Checkpoint, portal koji na jednom mestu sabira zvanične podatke državnih institucija, Jugoimport-SDPR je u oktobru 2023. izvezao robu vrednu 540.120 evra, dok je u februaru ove godine u Izreal uputio još jednu pošiljku vrednu 510.000 evra.

Ostaje nepoznato da li je u istom periodu Srbija izdala još neku dozvolu za izvoz oružja u Izrael koja tek treba da bude realizovana, s obzirom na to da je Ministarstvo odbilo zahtev BIRN-a.

Izrael nije na vrhu liste zemalja kojim Srbija inače izvozi oružje. Poslednji značajniji izvoz zabeležio je Prvi Partizan iz Užica, PPU, državna fabrika poznata po proizvodnji municije. PPU je u martu i aprilu prošle godine u Izrael izvezao robu vrednu oko 780.000 evra.

Dobri odnosi Srbije i Izraela

Srbija i Izrael imaju dobre bilateralne odnose, a to se nastavilo i nakon napada Hamasa i odmazde Izraela na Gazu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na društvenoj mreži Instagram 26. februara da je sa premijerom Izraela Benjamin Netanijahu pričao telefonom „ o daljem unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje“.

S druge strane, Netanijahu je pohvalio Vučića ne samo zbog verbalne podrške, već i zbog dela.

„Upravo sam imao plodonosan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Aleksandar je iskreni prijatelj Izraela, i ja sam izrazio zahvalnost za nepokolebljivu podršku, kako na rečima tako i na delima“, napisao je Netanijahu na X-u, nekadašnjem Tviteru.

Nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra 2023, ubijajući više od 1.000 ljudi, Izrael je započeo napad nezapamćenih razmera na Gazu, koji još uvek traje. Prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja, do 10. marta ove godine ubijeno je 31.045 civila, većinom žena i deca.

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu, po tužbi Južne Afrike, doneo je 26. januara presudu kojom se Izraelu naređuje da odmah preduzme sve mere u cilju sprečavanja vojnih snaga da počine genocid u Pojasu Gaze.

„Izrael mora da odustane od ubijanja, ranjavanja, uništavanja života Palestinaca i onemogućavanja rađanja. Ova dela spadaju u delokrug Konvencije o genocidu“, rekla je tada sutkinja Džoan Donahju, prenosi BBC.

Izraelu je tada naređeno i da preduzme „neposredne i efikasne“ mere kako bi obezbedio pružanje hitne humanitarne pomoći.

Izrael je negirao optužbe za genocid i odbio sve dosadašnje apele za prekid sukoba.