Nenametljivu, jednospratnu zgradu od žute cigle na Zrenjaninskom putu u beogradskom naselju Borča, sedištu firme „W.D. Concord West“, do pre par godina zapazili bi samo oni koji “ubijaju vreme” čekajući gradski prevoz na stajalištu ispred ove zgrade. 

Danas, međutim nije tako. Stajalište je izmešteno stotinak metara niže zbog proširenja parkinga pomenute firme. Jednospratnicu sa žutim ciglama zamenila je moderna zgrada u staklu sa koje se pruža veliki svetleći naziv i logo firme. 

Ova firma dobila je petinu ukupne sume, koju je Kancelarija za javna ulaganja utrošila na obnovu javne infrastrukture širom zemlje tokom poslednjih šest godina. 

Na poslovima izgradnje i rekonstrukcije javnih bolnica, puteva, mostova ili škola angažovano je preko dve stotine različitih firmi – nosilaca poslova – ali analiza BIRN-a pokazuje da je samo 10 firmi birano za nosioce posla na unosnijim projektima, čija vrednost prelazi polovinu ukupno dodeljenog novca.  

Kroz projekte sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima firma „W.D. Concord West“ nosilac je posla na projektima vrednim 4,1 milijardu dinara ili blizu 36 miliona evra tokom poslednjih par godina. To ovu firmu stavlja daleko ispred svih drugih izvođača angažovanih preko Vladine Kancelarije, pokazuju podaci, koje je BIRN dobio od ove kancelarije. 

Firma je sklopila mali broj ugovora, ali veoma vrednih. „W.D. Concord West“ izabran je za nosioca posla samo na četiri projekta –  rekonstrukciji KBC „Zemun“, izgradnji novog bloka Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, rekonstrukciji i energetskoj sanaciji Osnovne škole “1. maj” u Vladimirovcu i  srednjoškolskom centru u Majdanpeku. Osim ovih projekata, „W.D. Concord West“ angažovana je na sanaciji i adaptaciji ambulanti i rekonstrukciji amfiteatra u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova kao član grupe ponuđača, koju predvodi „Tončev gradnja“ iz Surdulice. 

U intervjuju za BIRN direktor Vladine Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da u našoj zemlji nema puno firmi, koje mogu da rade velike i značajne poslove. 

“Sve firme, koje ispunjavaju uslove mogu da konkurišu, od svih koje se kvalifikuju posao dobija ona sa najnižom cenom – to su pravila igre”, kaže Blagojević. On dodaje da veće projekte finansiraju razvojni partneri, odnosno banke, koje traže saglasnost “na svakom koraku tokom sprovođenja javne nabavke i radova.”

Iz firme „W.D. Concord West“ nisu odgovorili na pozive i poruke novinara BIRN-a.

Velike beogradske bolnice i prosvetni objekti u manjim mestima nisu jedini projekti na kojima „W.D. Concord West“ radi zajedno sa državom. 

Firma je osnovana u septembru 2010. godine, a pobede na državnim tenderima beleži od početka 2014. godine, pokazuju javno dostupni podaci na portalu javnih nabavki. Među prvim poslovima na kojima je angažovana bili su završni radovi u objektima Gradske uprave Grada Beograda.

Ova firma pobedila je na 90 tendera za nabavku različitih građevinskih usluga, što samostalno, što u grupi ponuđača od 2014. do kraja 2019. godine. Ukupna vrednost sklopljenih ugovora je 10,5 milijardi dinara, odnosno oko 90 miliona evra, pokazuju podaci sa portala javnih nabavki. 

Top lista državnih zidara

Osim „W.D. Concord West“, na projektima vrednim blizu milijarde dinara, kojima upravlja Kancelarija za javna ulaganja, angažovane su firme „Jugogradnja“ iz Beograda i „Tončev gradnja“ iz Surdulice, što ih stavlja na treće i četvrto mesto u finalnom plasmanu firmi, koje su dobijale najunosnije poslove. Drugoplasirani je „Kej“ doo iz Valjeva, koji se najčešće bavi sanacijom poplavljenih objekata.

Beogradska firma „Jugogradnja“ izabrana je za izvođača sedamnaest puta u proteklih šest godina. Kao nosilac posla vodi projekte širom Srbije vredne gotovo jedne milijarde dinara, odnosno nešto više od osam miliona evra. 

Gotovo sve veće projekte na kojima je angažovana ova firma pratile su česte izmene ugovora – produžeci početno dogovorenih rokova i uvećanja početno dogovorene cene. 

Direktor firme „Jugogradnja“ Marko Radonjić za BIRN kaže da se “posao dobije kada se ispune svi kriterijumi, koji se traže u uslovima, kada se da garancija za dobro izvršenje posla i za garantni rok i naravno ponudi najniža cena u odnosu na druge ponuđače.”

Radonjić ističe da firma tako posluje od kada postoje javne nabavke i da je “sve javno dostupno i transparentno.”

Ova beogradska firma pobedama na različitim državnim tenderima angažovana je na izvođenju radova vrednih 3,2 milijarde dinara, što je nešto više od 27 miliona evra u periodu od 2014 do kraja 2019. godine. 

„Jugogradnja“ je angažovana na izgradnji novog krila Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, o čemu je BIRN ranije pisao.  

Odmah iza „Jugogradnje“ nalazi se „Tončev gradnja“ iz Surdulice, u vlasništvu visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije i ministra bez portfelja u novoj Vladi Novice Tončeva. Projekte vredne blizu 900 miliona dinara, odnosno nešto više od 7,5 miliona evra, ova firma je sklopila je na poslovima obnove sa Kancelarijom za javna ulaganja. 

„Tončev gradnja“ birana je za izvođača radova na 14 projekata, kojima je poslednjih godina upravljala Vladina Kancelarija. Najveći broj ovih projekata su na jugu zemlje – u Gadžinom Hanu, Doljevcu, Vlasotincu – ali i u Svijancu, Boru, Zaječaru i Jagodini. 

Najvredniji projekat na kome je „Tončev gradnja“ angažovana kao nosilac posla je rekonstrukcija ambulanti i amfiteatra Dečje klinike Tiršova u Beogradu, koju prati ubedljivo najveće kašnjenje. Ugovori su izmenjeni jedanaest puta, a rok produžen za tri puta u odnosu na početnu procenu. 

Veliko kašnjenje i česte izmene ugovora pratile su rekonstrukciju Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ u Zaječaru.

Pored saradnje sa Vladinom Kancelarijom, ova građevinska firma sa juga u istom periodu angažovana je na drugim državnim poslovima, a ukupna vrednost svih radova u periodu od 2014. do kraja 2019. godine je preko 3 milijarde dinara, tačnije preko 27 miliona evra, pokazuju podaci sa portala javnih nabavki. 

„Tončev gradnja“ angažovana je na poslovima sanacije bolničkih toaleta tokom 2015. godine u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda vrednim 85,5 miliona dinara, o čemu smo pisali tada.  

O tome kako je firma Novice Tončeva sklapala ugovore sa državnim ustanovama vredne preko 2,2 milijarde dinara u periodu od 2007. do kraja 2012. godine, BIRN je pisao i ranije. 

Na pitanje BIRN-a kako objašnjava činjenicu da je njegova firma prihodovala više milijardi dinara kroz poslove sa državom, dok je on sve vreme u vlasti,  Novica Tončev u pisanom odgovoru za BIRN navodi da se “upravljačkih prava u kompaniji „Tončev gradnja“ odrekao od kako je politički aktivan 2008. godine.”

“Kompanija „Tončev gradnja“ je porodična firma, koju je osnovao moj pradeda i koja uspešno i transparentno posluje već 80 godina isključivo u oblasti građevine”, objašnjava Novica Tončev i dodaje da je firma osim države sarađivala i sa poznatim firmama kao što su Coca-Cola, Tehnomarket, Srbija Tourist, Grand Hotel u Nišu.

Tončev napominje da “od 200 tendera na kojima je učestvovala, Tončev gradnja osvojila je 20”, ne navodeći o kom se periodu radi.

Regionalni šampioni 

Firma „Bauwesen“ iz Lazarevca nosilac posla je na projektima vrednim preko 798 miliona dinara, odnosno 6,7 miliona evra, u periodu od 2014. do kraja 2019. godine. 

Firma iz Lazarevca, čiji naziv znači “izgradnja” na nemačkom jeziku, sklopila je 23 ugovora, što kao nosilac posla, što u grupi ponuđača preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima –  izgradnju mostova, koje su odnele bujične poplave širom Srbije ili popravku puteva, koja su urušila mnoga klizišta u našoj zemlji. 

„Bauwesen“ sa državom radi na različitim projektima rekonstrukcija trgova i ulica širom zemlje. Ovoj firmi povereno je 60 projekata, koji uključuju i one sa Vladinom Kancelarijom, vrednih preko 2,7 milijarde dinara, odnosno više od 23 miliona evra, pokazuju podaci sa portala javnih nabavki.

Direktor firme „Bauwesen“ Aleksandar Kovačević nije odgovarao na pozive i poruke BIRN-a, te nije objasnio kako je ova firma sklopila dvadeset i tri ugovora o izgradnji različitih objekata javne infrastrukture preko Vladine Kancelarije. 

Firma iz Lazarevca angažovana je na izgradnji pasarele, koja spaja Kalemegdan i beogradsko pristanište. Ista firma angažovana je na izgradnji trga u Leskovcu, uređenju trga Kralja Milana u Nišu, Karađorđevoj ulici i na Bulevaru patrijarha Pavla u Beogradu, kao i izgradnji dela autobuske stanice u Bloku 42.  

Apsolutni šampion u severnoj pokrajini je firma „GAT“ iz Novog Sada, pokazuje analiza BIRN-a. Samo kroz poslove sa Kancelarijom firma „GAT“ angažovana je na preko 18 projekata vrednih preko 782 miliona dinara, odnosno 6,6 miliona evra. 

Firma „GAT“ popravljala je dotrajale domove zdravlja, domove za stare, dečje dispanzere i škole u Apatinu, Bečeju, Horgošu, Rumi, Novom Sadu i Adi.

„GAT“ je apsolutni šampion po broju dobijenih tendera na državnim projektima i sa državnim firmama. Samo u periodu od 2014. do kraja 2019. godine sklopio je čak 557 ugovora na različitim projektima, što samostalno, što kao nosilac posla u grupi ponuđača. Vrednost svih ugovora je 7,9 milijardi dinara, tačnije 67,7 miliona evra. 

„GAT“ izvodi radove na rekonstrukciji objekta klinike za interne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, sanaciju objekata Dom Veternik, kao i sanaciju Turzo Lajoš u Senti. 

Iz novosadske firme „GAT“ doo nismo dobili odgovore na pitanja upućena mejlom o tome kako rukovodstvo ove firme objašnjava preko 500 dobijenih tendera u poslednje četiri godine. 

U većini okruga u Srbiji učestvuju manje lokalne firme, međutim najunosnije poslove u gradovima i opštinama širom zemlje dobijaju iste firme – veliki igrači o kojima je bilo reči u ovom tekstu. Kako izgleda raspodela resursa opredeljenih za izgradnju javnih objekata, prema okruzima u Srbiji u kojima se izvode i izvođačima radova, kojima je novac dodeljen pogledajte u tabeli ispod.