Fakultet organizacionih nauka, za koga njegov dekan tvrdi da trenutno ima problem sa likvidnošću, krenuo je 23. marta 2020. u izgradnju novog krila fakulteta, samo dve nedelje nakon toga zaposleni ove visokoškolske ustanove dobili su pismo dekana u kome ih obaveštava da će im plate biti smanjene za trećinu.

Izgradnja se finansira sredstvima Evropske investicione banke, a fakultet je u obavezi da ulozi 60 miliona dinara svojih sredstava, odnosno nešto više od pola miliona evra, u opremanje zgrade tokom naredne dve godine.

Ukoliko fakultet ne ispuni svoje finansijske obaveze, Ministarstvo prosvete ima pravo da obriše fakultet iz javnog registra korisnika nepokretnosti.

„Ova ulaganja neće biti nikakav problem, to je sve projektovano finansijskim planom”, uverava dekan Milija Suknović u telefonskom razgovoru za BIRN i kaže da je finansijski problem trenutan.

BIRN saznaje da je zbog navodnog nedostatka novca, dekan FON-a Milija Suknović odlučio da smanji plate zaposlenima za trećinu, iako je Vlada najavila da tokom krize neće biti smanjenja plata u javnom sektoru.

Zvanični predlog o smanjenju plata dekan je poslao Savetu fakulteta 9. aprila, međutim, ovo najviše telo fakulteta nije usvojilo taj dokument, saznaje BIRN. Dekan je odluku usmeno saopštio zaposlenima 15. marta 2020. godine na sednici nastavno-naučnog veća, koja je održana online.

Ključni razlog za to je, kako objašnjava dekan Suknović, kašnjenje uplata za školarinu samofinansirajućih studenata.

„Ono što dobijamo od države u potpunosti se isplaćuje, umanjena je druga polovina koju isplaćujemo iz sopstvenih izvora. U ovom momentu imamo jako puno studenata koji su ostali bez posla ili su njihovi roditelji ostali bez posla“, objašnjava dekan Suknović u telefonskom razgovoru za BIRN.

Studenti ovog fakulteta sa kojima smo razgovali kažu da su poslednju ratu za školarinu platili 15. marta, da je naredna 15. maja, a da u međuvremenu nisu dobili obaveštenje o kašnjenjima plaćanja školarine.

Novo krilo, nove obaveze

Na parkingu i u parkiću ispred postojeće zgrade fakulteta, u ulici Jove Ilića na Voždovcu, uveliko se radi.

Luksuzna četvorospratnica na preko šest hiljada kvadrata, sa podzemnim parkingom na dva nivoa i liftovima za automobile, staklenim holom, dva amfiteatra, čitaonicom sa bibliotekom, salama za sastanke i nastavničkim kabinetima, trebalo bi da bude izgrađena do novembra 2021. godine.

Kreditom Evropske investicione banke vrednim pet miliona evra finansira se izgradnja i opremanje nove zgrade, navodi se u Ugovoru o realizaciji i finansiranju ovog projekta.

Ugovor, koji definiše uslove i dinamiku finansiranja i izgradnje, potpisali su 28. januara 2018. godine dekan FON-a Milija Suknović, ministar prosvete Mladen Šarčević, direktor kancelarija za javna ulaganja Marko Blagojević i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Da bi Fakultet organizacionih nauka bio upisan kao korisnik nove zgrade, u obavezi je da uloži 60 miliona dinara u funkcionalno opremanje.

Prvih 30 miliona dinara ovaj fakultet je u obavezi da uloži 2021. godine, kada se očekuje okončanje radova, a drugih 30 miliona dinara u narednoj. Završetak radova planiran je za 13. novembar 2021. godine, navodi se u potvrdi o prijavi radova.

Ukoliko fakultet ne postupi na ovaj način, Ministarstvo prosvete ima pravo da ga obriše iz javnog registra korisnika nepokretnosti izgrađenih u okviru projekta izgradnje nove zgrade FON-a, navodi se u istom Ugovoru.

Ko su neimari

Međunarodni tender za izgradnju nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka dodeljen je 26. februara 2020. godine konzorcijumu beogradskih firmi među kojima su M Enterijer Gradnja i Jugogradnja.

Ugovor o javnoj nabavci za izgradnju potpisan je 16. marta 2020. godine, a nedelju dana nakon toga firme su ušle u posao.

M Enterijer Gradnja i Jugogradnja dobijaju unosne državne poslove poslednjih godina.

Jugogradnja je zajedno sa glavnim urbanistom Beograda Markom Stojičićem suvlasnik druge građevinske firme – Vladetina 22 doo.

Gradski urbanista Stojičić odbio je da za BIRN komentariše svoju ulogu u ovoj firmi.

Poslednjih godina firmu Jugogradnja Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima angažovala je jedanaest puta na poslovima vrednim preko sedam miliona evra. Samostalno ili u grupi ponuđača, Jugogradnja je gradila bolnice i škole širom Srbije. 

U ovim poslovima Jugogradnju je pratilo probijanje rokova i uvećanje početnih vrednosti ugovora zbog dodatnih i nepredviđenih radova.

Među najznačajnijim poslovima je modernizacija klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici na kojoj je radila zajedno sa još dve firme.

Umesto da radove na sanaciji krova i rekonstrukciji liftova završe za 90 dana, kako je to predviđeno prvobitnim ugovorom, rok je produžen na 170 dana zbog nepredviđenih radova.

Jugogradnja i M Enterijer, firme koje će graditi novo krilo FON-a, radile su zajedno na još jednom poslu. U pitanju je obnova fasada u centru Beograda uoči predsedničkih izbora 2017. godine, vredna više od 344 miliona dinara, o čemu je BIRN prethodno pisao.

Firma M Enterijer Gradnja takođe ima niz državnih projekta u svom portfoliju.

Angažovana je na izgradnji muzičko-baletske škole Isidor Bajić u Novom Sadu, koja je deo projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Gradila je objekte za socijalno stanovanje u Ovči i deonicu Lajkovac – Ljig na Koridoru 11, kao i žičaru za skijanje na Kopaoniku.

Na sajtu ove firme navodi se kako je angažovana na izgradnji hotela Grej na Kopaoniku, koji se dovodi u vezu sa kontroverznim biznismenom Zvonkom Veselinovićem

Sve uz saglasnost Evropske investicione banke

Firme angažovane na izgradnji novog krila FON-a plaćene su kreditom Evropske investicione banke iz 2010. godine kojim je predviđeno finansiranje niza projekata naučno-istraživačke infrastrukture u vrednosti oko 400 miliona evra.

Neki od njih su Naučni centar Petnica, Centar za promociju nauke, naučno-tehnološki parkovi u Nišu, Novom Sadu,  Beogradu i Kragujevcu.

Potpisivanju Ugovora o finansiranju i izgradnji novog krila FON-a u januaru 2018. godine prisustvovala je šefica regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre. Šest meseci nakon potpisivanja, u junu 2019. godine, usvojen je i urbanistički projekat, dok je međunarodni tender raspisan krajem septembru 2019. godine.

Saglasnost Evropske investicione banke na izbor najpovoljnije ponude stigla je 25.02.2020. godine nakon čega je usvojena Odluka o dodeli ugovora.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji finansira fondacija National Endowment for Democracy (NED). Stavovi izrečeni u ovom tekstu i njegov sadržaj predstavljaju odgovornost autora i ne predstavljaju stavove donatora.