Miroljub Ljuba Mosurović nezakonito je razrešen dužnosti direktora Osnovne škole „Svetozar Miletić“ u Zemunu – odluka je Upravnog suda koji je poništio rešenje Ministarstva prosvete iz avgusta 2017. godine i naložio novo odlučivanje u ovom postupku.

Sud je odluku doneo jednoglasno 22. marta 2019. godine i ona je dostavljena bivšem direktoru početkom juna, kaže Mosurović za BIRN.

Sud je dao Ministarstvu rok od 30 dana od dana prijema presude da ispravi rešenje o razrešenju direktora.

Mosurović kaže za BIRN da Ministarstvo to do danas nije učinilo.

„Ministarstvo ne postupa po odluci suda. A znate šta oni zapravo čekaju? Ja 12. septembra 2019. idem u penziju“, kaže bivši direktor osnovne škole u razgovoru za BIRN.

Smena direktora Ljube, kako ga iz milošte zovu deca, izazvala veliko nezadovoljstvo i roditelja i đaka te škole koji su mesec dana protestovali odbijajući da idu na nastavu u jesen 2017. godine.

Roditelji su dali veliku podršku direktoru tvrdeći da je od „Svetozara Miletića“ napravio jednu od najboljih škola u Srbiji.

Međutim u Ministarstvu prosvete su tvrdili da je direktor imao propuste u radu.

Bivši direktor je pre skoro dve godine podneo tužbu Upravnom sudu koju je svojim potpisom podržalo 2.500 roditelja čija deca pohađaju tu osnovnu školu.

Roditelji i Mosurović tvrdili su da je odluka Ministarstva politička i da je doneta jer direktor nikada nije hteo politički da se angažuje. Roditelji, koji su tražili da Ministarstvo poništi svoju odluku, osnovali su i pravni tim koji je pomogao prilikom podnošenja tužbe Upravnom sudu.

Jednomesečni protest 2017. godine obustavljen je dogovorom bivšeg direktora i predstavnika Vlade Srbije, nakon čega je ministar Mladen Šarčević za novu direktorku imenovao Gordanu Srećković, profesorku engleskog jezika.

Upravni sud je poništio rešenje kojim je Ministarstvo prosvete u avgustu 2017. razrešilo dužnosti Miroljuba Mosurovića „jer je osporenim rešenjem prekršen zakon na štetu tužioca“.

„Naredni korak mog pravnog zastupnika jeste obraćanje Ministarstvu prosvete sa zahtevom da postupi po odluci suda. Ukoliko Ministarstvo to ni tada ne učini, onda sud sam ispravlja odluku“, kaže Mosurović.

On odluku suda smatra važnom, jer ona za njega predstavlja moralnu satisfakciju.

„Odluka suda potvrđuje ono što smo tada tvrdili, odnosno da je rešenje Ministarstva nezakonito“, kaže Mosurović za BIRN.

Miloš Đajić, jedan od roditelja koji je učestvovao u borbi da se „sačuva“ direktor škole, kaže za BIRN da „ovakav epilog pokazuje da smo bili u pravu“.

Zato on pita Ministarstvo ko će snositi odgovornost zbog toga što je Mosurović nezakonito smenjen, što deca nisu išla u školu, što je Ljuba maltertiran što je to uticalo na njegovo zdravlje i njegov ugled, kao i ko će snositi odgovornost zbog manipulacija i napada na roditelje.

Đajić napominje i da se Ministarstvo, za sada, oglušuje o odluku suda prema kojoj u roku od mesec dana mora da promeni svoj rešenje.

BIRN je pitao nadležne u Ministarstvu prosvete da li će i kada postupiti po presudi Upravnog suda i da li su to možda već učinili, ali odgovore na pitanja nismo dobili.