Prilikom prvog talasa korone od marta do juna, Šabac je svojim građanima obezbedio maske i rukavice, krenuo u dezinfekciju cele teritorije natrijum hipohloritom, organizovao dezinfekciju stambenih zgrada i kuća i podelio dezinfekcione barijere.

Pijace su radile što je građanima omogućilo da sveže namernice kupuju na otvorenom, a ne u zatvorenom prostoru – piljarama i marketima.

I pored preduzetih mera, zabeležena su 72 pozitivna slučaja, zvanično bez ijednog preminulog – iako je za jednog umrlog rečeno da nije umro od korone već sa koronom. Korona je ušla i u šabačku bolnicu, ali sve je prošlo bez velikih problema.

Šabac je zabeležio 28 uzastopnih dana bez ijednog pozitivnog slučaja korone što je i po epidemiološkim standardima podrazumevalo da je epidemija završena.

Šestog maja ukinuto je vanredno stanje u celoj zemlji, država je krenula sa potpunom liberalizacijom, svi su se vraćali polako svojim životima i navikama. Korona se, međutim, vratila. Njen povratak se poklopio sa izborima održanim 21. juna.

Tri dana posle izbora, 24. juna, u kovid ambulantu se prijavilo 77 građana sa simptomima korone. Sledećeg dana već 95, a 3. jula 168. Narednih dana taj broj uveliko prelazi 250.

Gradonačelnih Šapca Nebojša Zelenović, na osnovu mišljenja gradskog kriznog štaba, proglašava 3. jula vanrednu situaciju. Dan kasnije odluku na hitnoj sednici potvrđuju gradski odbornici.

Gde su testovi?

Za to vreme grad je bez testova.

U periodu od 24. juna do 3. jula u Šapcu je u kovid ambulanti urađeno 1.116 pregleda, a testirano je svega 289 ljudi.

Premijerka Ana Brnabić izjavila da vladin Krizni štab svakoga dana traži od Zavoda za javno zdravlje svih gradova i opština da navedu koliki broj testova treba da im se isporuči.

Međutim, podaci koje smo dobili iz Šapca govore da se broj dobijenih tekstovi i onih koji su traženi se bitno razlikuju. Recimo, 24. juna traženo je 30-35 testova, a dobijena su tri, dok je narednih dana traženo od 30 do 80, a stizalo je od 11 do 17.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović se za pomoć obratio ambasadama sa molbom da pomognu Šapcu da kupi testove. Iz kanadske ambasade su se javili sa informacijom da imaju dobavljača koji im odmah može prodati 150 testova po ceni od 16,5 evra po testu, a da im od 6. jula dobavljač može dopremati koliko god da im je testova potrebno na dnevnom nivou.

Dobavljač obaveštava 3. jula u 11 sati nadležno ministarstvo da grad Šabac kupuje 150 testova, a gradonačelniku Šapca se istog dana u 17.30 javlja direktor Veterinarskog instituta u Šapcu Nikola Milutinović sa informacijom da je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo 2.000 testova za testiranje Šapčana koje će se obaviti u ovoj ustanovi.

Ovaj Institut na dnevnom nivou može da uradi maksimalno 100 testova, a rezultati stižu u roku od 24 sata. Početkom jula od ukupnog broja testiranih 70 odsto testiranih bilo je pozitivno.

Od 6. jula, Šabac više ne šalje testirane uzorke u laboratoriju Vatreno oko, a 14. jula u Šabac su stigli rezultati testiranih osoba 4. jula u ovoj ustanovi. Situacija sa testovima se popravila, ali je i dalje bio veći broj pregleda nego testova.

Kako je bilo moguće da je u Šapcu 70 odsto testiranih bilo pozitivno? Nebojša Zelenović ima jednostavno objašnjenje – država nije objavljivala istinite podatke.

„Garantujem da situacija u Šapcu nije ništa lošija nego u drugim gradovima Srbije, samo što mi govorimo istinu”, kaže Zelenović za BIRN dodajući da korona ne može da bude pobeđena sa neistinitim informacijama.

Izbori bez obzira na virus

Odmah nakon lokalnih izbora održanih 21. juna, Srpska napredna stranka proglasila je pobedu u Šapcu. Međutim, zbog čitavog niza nepravilnosti, Gradska izborna komisija poništava lokalne izbore.

Upravni sud delimično usvaja žalbu naprednjaka i donosi odluku o ponavljanju izbora na 27 od 100 biračkih mesta. Korona se u međuvremenu sve više širi, a SNS traži ponavljanje izbora bez obzira na situaciju sa virusom.