Samardžić je navedene pozajmice davao bez saglasnosti Saveta Beogradske škole, čime je prekršio zakon, stoji u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

BIRN je još u julu 2015. godine objavio istraživanje u kome je do detalja opisano kako je Beogradska poslovna škola nezakonito i po nalogu visokih vladinih funkcionera pozajmila sedam miliona evra prezaduženim firmama, koje novac nikada nisu vratile.

Tada je direktor Samardžić rekao da je novac morao da isplati pomenutim kompanijama jer su ga na to primorali ministar sporta Vanja Udovičić i Marko Blagojević, tadašnji državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, a sadašnji ambasador na Kipru.

Njegove navode potvrdilo je i više zaposlenih iz Beogradske poslovne škole, što stoji i u izveštaju budžetske inspekcije Ministarstva finansija.

U pisanoj izjavi šefa računovodstva škole datoj budžetskom inspektoru, navodi se da su pozajmice davane „na osnovu političke i partijske volje“.

Samardžić je izjavio za BIRN da je usmenu naredbu da pozajmi novac dobio na sastanku u zgradi Vlade.

Na sastanku su pored predstavnika privatnih kompanija koje su dobile pozajmicu, prisustvovali i ministar Udovičić i bivši ministar finansija Lazar Krstić.