Aleksandar Obradović, uhapšeni radnik Krušika, iz zatvora će biti vraćen u kućni pritvor, odluka je Višeg suda u Beogradu, saznaje BIRN.

Prehodno je Apelacioni sud doneo rešenje kojim je ukinuo raniju odluku Višeg suda o određivanju zatvorskog i vratio ga tom sudu na ponovno odlučivanje i samo par dana pošto je javnost saznala da se Obradović već više od 20 dana nalazi u zatvoru.

Današnjim rešenjem Viši sud u Beogradu praktično je ukinuo svoju prethodnu odluku o slanju Obradovića u zatvor.

Aleksandar Obradović bi mogao iz Centralnog zatvora da bude pušten tokom večeri ili sutrašnjeg dana.

Vladimir Gajić, novi advokat Aleksandra Obradovića, uhapšenog radnika Krušika, rekao je za BIRN uoči donošenja ove odluke Višeg suda da očekuje da će sud ili potpuno ukinuti pritvor ili će ga u najgorem slučaju vratiti u kućni pritvor

„Izvršna vlast pokušava da kontroliše štetu, jer je procenila da će joj dalji protesti koji se održavaju ispred Centralnog zatvora u znak podrške Obradoviću, doneti više štete“, ocenjuje Gajić.

Gajić objašnjava da je ukidanjem odluke Višeg suda o zatvorskom pritvoru sve vraćeno u stanje od pre 27. septembra kada se na odluku sudije za prethodni postupak Višeg suda Miloša Labudovića koji je Obradoviću odredio kućni pritvor, žalio tužilac Višeg tužilaštva Aleksandar Momčilović.

Po žalbi tužioca, Vanraspravno veće Višeg suda preinačilo je odluku u pritvoru, nakon čega je Obradović iz svog stana u Valjevu, prevezen u beogradski Centralni zatvor.

Nakon ove odluke Apelacionog i Višeg suda, Obradović će biti vraćen u kućni pritvor, a predmet će biti prosleđen sudiji za prethodni postupak koji će verovatno sačekati da vidi da li će tužilaštvo podneti predlog za produženje pritvora, koji Obradoviću inače ističe krajem nedelje. Nakon toga bi se Obradović mogao naći na slobodi, smatra Gajić.

U vezi sa sve glasnijim pitanjima u javnosti zbog čega advokati za Obradovića ne zatraže status uzbunjivača, Gajić kaže da je to nemoguće dok se protiv Obradovića ne obustavi postupak.

„On de facto jeste uzbunjivač, ali formalno taj status nije dobio jer izvršnu vlast koja je tu vrstu statusa trebalo da mu da, ne zanima borba protiv korupcije“, kaže Gajić i dodaje da Obradović trenutno ima status osumnjičenog i da se zato u ovom trenutku za njega ne može tražiti status uzbunjivača.

„Prvo protiv njega mora da se obustavi krivični postupak, pa da mu se da status uzbunjivača, iako on to de facto jeste“, kaže Gajić i ističe da je tužilaštvo još prošle godine kada je BIRN objavio dokumenta o nezakonitoj trgovini oružjem u koju je uključen otac ministra policije, trebalo da pokuša da identifikuje izvor informacija o tome, ali ne da bi ga hapsili, nego da bi mu ponudili status uzbunjivača.

Inače, Aleksandra Obradovića danas je u zatvoru posetila i njegova porodica, koja je za BIRN prenela njegove reakcije na vesti o podršci koju ima u javnosti.

„Aleksandar nije znao da je vest o njegovom hapšenju, između dve posete porodice i advokata, stigla do medija. Nije znao da su se u znak protesta zbog njegovog hapšenja, ispred zatvora sinoć okupili građani. Do njega u zatvorskoj ćeliji, glasovi građana nisu doprli“, kažu za BIRN članovi njegove porodice.

Tokom posete u Centralnom zatvoru, na koju članovi porodice imaju pravo tri puta mesečno, Aleksandru su prenete informacije o zbivanjima izvan zatvorskih zidina.

Kada je čuo šta su poslednjih dana mediji o njegovom hapšenju pisali, kako je burnu reakciju to izazvalo i koliku podršku od građana dobija, bio je vidno potresen. Sve te informacije je doživeo vrlo emotivno, jer nije očekivao toliko interesovanje javnosti i toliku podršku, koja mu veoma mnogo znači, saznaje BIRN od članova porodice.

Podsetimo, BIRN je pre dva dana uspeo da dođe do detalja u vezi sa hapšenjem Aleksandra Obradovića, o kojem su se prve informacije pojavile u poslednjem broju nedeljnika NIN, u momentu kada je radnik Krušika već više od 20 dana bio u pritvoru.