Fakultet organizacionih nauka (FON) Univerziteta u Beogradu, koji je pre šest godina dobio akreditaciju za master program “Upravljanje poslovanjem”, ovaj program sprovodi u saradnji sa Mokrogorskom školom menadžmenta doo, koja se u akreditaciji ne pominje, a koja program nudi po tri puta većoj ceni nego što je cena ostalih master programa FON-a, pokazalo je istraživanje BIRN-a.

U dokumentima za akreditaciju programa, koje je podneo FON, nigde ne stoji da će se program sprovoditi u saradnji sa privatnom firmom, što je opcija koja nije predviđena Zakonom o visokom obrazovanju kao ni internim aktima Univerziteta u Beogradu.

Dok ostali master programi na FON-u koštaju 252.000 dinara, Mokrogorska škola menadžmenta (MŠM) ovaj zajednički program naplaćuje po tri puta većoj ceni – 720.000 dinara, plus pdv.

skolarina-fon
Školarina na FON-u
skolarina-mokrogorska-skola-menadzmenta
Školarina za isti program na Mokrogorskoj školi menadžmenta

Samo deo nastave i ispita ovog master programa organizuje se na fakultetu, dok se ostatak odvija van sedišta ove visokoškolske ustanove – na Mećavniku i na studijskim putovanjima po Kini, Kataru i jadranskoj obali – što takođe nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju niti uverenjem o akreditaciji.

Reklamirajući ovaj program, Mokrogorska škola menadžmenta doo navodi da polaznici dobijaju dve diplome – “Executive Master of Business Administration – EMBA” koju izdaje Mokrogorska škola i “Master upravljanja poslovanjem” koju izdaje FON.

Međutim, Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović kaže za BIRN da “Mokrogorska škola svakako ne može da garantuje studentu koji upiše MŠM automatski upis na studije na FON-u”.

Rukovodilac programa Dejan Petrović kaže za BIRN da je moguće na FON-u upisati samo akademski deo master studija “Upravljanje poslovanjem”, platiti 252.000 dinara, i ne učestvovati u delu programa koji organizuje MŠM, ali ne postoje dokazi da je neko ovaj master program upisao na takav način.

Iako je program akreditovan maja 2014. godine, Fakultet organizacionih nauka je prve zahteve za izradu 19 diploma prosledio Univerzitetu u februaru 2020. godine.

„Zahtevi su vraćeni FON-u na doradu zbog uočenih nedostataka i iz tih razloga nisu prosleđeni u dalju proceduru“, piše u u odgovoru Univerziteta na zahtev BIRN-a.

Studenti koji su završili ovaj program, kao i oni koji stoje iza njega – Dejan Petrović, kao rukovodilac ispred FON-a, Milija Suknović, dekan FON-a i Srđan Janićijević, direktor i većinski vlasnik firme Mokrogorska škola mendžmenta – tvrde da se radi o izuzetno kvalitetnom programu pogodnom za ljude sa karijerom i na rukovodećim pozicijama.

Iako se na spisku koji se nalazi na sajtu MŠM nalaze imena 43 profesora FON-a koji su navodno angažovani u programu, saznanja BIRN-a govorila su da je samo manji broj njih zaista uključen – većina profesora koji su odgovorili na naše poruke kazali su da nisu držali predavanja i ispitivali studente, a dosta ih je dodalo da nisu ni znali da se nalaze na spisku.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović navodi da je “prethodnom dekanu FON-a pre više godina usmeno predočeno da fakultet jasno razgraniči svoje obrazovne aktivnosti od aktivnosti MŠM”.

“Univerzitet u Beogradu će razmotriti koje mogućnosti postoje, u okviru nadležnosti Univerziteta, za suzbijanje delovanja koja mogu da ugroze njegov ugled”, izjavila je za BIRN rektorka Ivanka Popović.

Tinde Kovač Cerović, nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu prosvete od 2008. do 2012. godine kaže za BIRN da je “pitanje koje su mogućnosti Univerziteta da zaustavi ovakve nelegalne aktivnosti”.

“Ne očekujem da će institucije koje bi trebalo da reaguju to učiniti”, zaključila je ona.

fon-master-diploma-mokrogorska-skola-menadzmenta

Pre i posle akreditacije

Sredinom juna, novinarka BIRN-a pozvala je službu Fakulteta organizacionih nauka kako bi se raspitala o nekoliko master programa, koji se nalaze na njihovom sajtu. Sve je teklo dobro do trenutka kada smo pitali za detaljnije informacije u vezi sa master programom “Upravljanje poslovanjem”.

“Sačekajte trenutak da se konsultujem sa koleginicom”, rekla nam je službenica i posle par sekundi rekla da nam sve “informacije može dati samo profesor Dejan Petrović”.

Tako su u tom trenutku bez odgovora ostala naša pitanja da li je moguće upisati master studije “Upravljanje poslovanjem” samo na FON-u i platiti 252.000 dinara, a ne kao deo zajedničkog programa sa MŠM koji košta tri puta više.

Nekoliko dana kasnije odgovor smo dobili od rukovodioca programa Dejana Petrovića koji nam je rekao da je to moguće.

„Svi kandidati koji ispunjavaju uslove mogu da konkurišu za upis na ovaj studijski program. Za informaciju oko upisa bi morali da proverimo i uporedimo spiskove studenata upisanih na akademski deo i polaznika upisanih na praktični deo“, kaže Petrović.

Milan Martić, nekadašnji dekan FON-a, za BIRN kaže da je upravo profesor Petrović 2010. godine došao kod njega na sastanak zajedno sa Srđanom Janićijevićem sa idejom o zajedničkoj saradnji.

“Dakle nije raspisivan poziv, već je prihvaćena ideja gospodina Janićijevića, da kao vid javno-privatnog partnerstva započnemo saradnju sa MŠM”, objasnio je Milan Martić.

Mokrogorsku školu menadžmenta osnovao je 2011. godine Srđan Janićijević, bivši direktor kompanije Coca Cola za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a potom direktor lista Politika. Pre osnivanja MŠM, Janićijević je bio suvlasnik i direktor firme Komon sens sa kojom je FON sklopio prvi ugovor 2010. godine.

FON je prema sporazumu trebalo da na raspolaganje da svoj logo i da podrži projekat u medijima. Sporazum je važio godinu dana, sa produžetkom na još jednu godinu – što bi bilo do kraja 2012.

Program je zajednički osmišljen i započet i pre akreditacije. Prva generacija zajedničkog master programa upisana je 2012. godine i mesec dana pred sam kraj programa u maju 2014. Fakultet organizacionih nauka dobija uverenje o akreditaciji za master program “Upravljanje poslovanjem”.

Tri godine od upisa prve generacije, FON i Mokrogorska škola menadžmenta doo sklapaju ugovor o strateškom partnerstvu na tri godine, sa produžetkom od još tri.

I pored ugovora o saradnji sa MŠM, zahtev za akreditaciju podneo je fakultet, jer to ne može da uradi firma koja nije deo obrazovnog sistema. U dokumentima koje je 2014. podneo FON, Mokrogorska škola menadžmenta se nigde ne pominje.

“Ja sam želeo da se MŠM vidi u akreditacionoj dokumentaciji ali to nije moguće jer se samo akademski programi akredituju”, kaže Srđan Janićijević u razgovoru za BIRN.

Janićijević kaže da “studenti imaju mogućnost da pohađaju samo akademski deo programa ili mogu izabrati akademski i profesionalni deo i tako steknu i diplomu FON-a i profesionalnu diplomu MŠM-a ”.

“Da su naši propisi drugačiji ja bih se mnogo komfornije osećao da mogu da kažem da je ovo pravi EMBA program. U ovoj formi mi sarađujemo u skladu sa specijalnostima koje svaka institucija može da pruži u realizaciji ovakvog programa.” objašnjava Janjićijević.

Zakonom o visokom obrazovanju nije propisana mogućnost saradnje fakulteta Univerziteta u Beogradu i privatnih firmi koje se bave obrazovanjem na bilo koji način. Zakonom je propisana mogućnost zajedničkog studijskog programa koji organizuju i izvode isključivo visokoškolske ustanove koje imaju dozvolu za rad za odgovarajući studijski program.

Pošto MŠM nema status visokoškolske ustanove, saradnja FON-a sa ovom firmom na zajedničkom studijskom programu nije u skladu sa zakonom. Janićijević, međutim, kaže da “zakon ne zabranjuje ovu saradnju”.

“Zakon ne dozvoljava da imate zajednički akademski program, ali ne zabranjuje da ponudite programski paket sa drugim ustanovama u skladu sa potrebama i standardima koji važe u svetu za ovu vrstu programa”, objašnjava on.

Niti su predavali, niti ispitivali studente

Na sajtu Mokrogorska škola menadžmenta, pored uverenja o akreditaciji koje je dobio FON i u kome se nigde ne pominje MŠM, stoji i link koji vodi na FON-ov spisak profesora.

“Iako moje ime stoji na listi nastavnika tzv. izvršnog master programa Upravljanje poslovanjem, ja na njemu nikada nisam držala nastavu niti sam ispitivala studente. Razlog je taj što je po meni akreditacija ovog programa bila nedovoljno transparentna”, rekla je za BIRN jedna od profesorki koja je želela da ostane anonimna.

BIRN je u petak 12. juna na adrese 27 profesora poslao mejl sa pitanjem da li su ikada držali predavanja na ovom programu. Dobili smo odgovore od 14 profesora od kojih je njih 12 reklo da nikada nisu držali nastavu i ispite na ovom programu, a većina nije znala ni da se nalazi na spisku.

Vest da se BIRN među profesorima raspituje o programu brzo se pronela fakultetom, pa je rukovodilac programa Dejan Petrović “naredio” zaposlenima da ne odgovaraju na naša novinarska pitanja – što se na kraju i desilo, i sve manji broj profesora je odgovarao na naš upit.

Već u ponedeljak 15. juna profesor Petrović je sazvao hitan sastanak na fakultetu. Sastanak je trajao satima, novinarka BIRN-a mogla je da čuje buku koja dolazi iznutra, kao i da vidi pojedine profesore koji su povremeno ustajali i mahali papirima. Prema saznanjima BIRN-a, tražili su objašnjenje od Petrovića u vezi sa novinarskim pitanjima.

Iako je obećao da će posle sastanka razgovarati sa novinarkom BIRN-a, profesor Petrović je na kraju dana rekao da ne može da priča bez dekana, da pošaljemo pitanja elektronskim putem i da se “uplašio da ćemo ga preskočiti” pošto njemu nismo poslali mail. Objasnio je da zaposlenima nije “zabranio” da nam odgovaraju već im poručio da u skladu sa Pravilnikom fakulteta postoji osoba zadužena za medije.

Od obećanih diploma za sada – ništa

Prema podacima FON-a, ovaj master do sada je upisalo 76 studenata i njima su obećane diplome za akademsko zvanje Master upravljanja poslovanjem Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Međutim, prema saznanjima BIRN-a, niko od svršenih studenata do sada nije dobio diplomu.

“Ni nakon tri godine od odbrane master rada na FON-u u sklopu ovog programa, ja nisam dobio master diplomu FON-a koja je predviđena od samog početka”, rekao je za BIRN jedan od studenata koji su završili program i zamolio da ne objavimo njegovo ime i prezime.

Dejan Petrović kaže za BIRN da ne poseduje informaciju koliko je studenata do sada dobilo zvanične diplome.

„Predlažem da se obratite sa zvaničnim zahtevom Fakultetu. Inače, svi studenti, na svim fakultetima, nakon odbrane završnog rada dobijaju Uverenje o diplomiranju koje je potpuno validan dokument do izdavanja diplome“, objašnjava Petrović.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da je “jedini put koji vodi do diplome na master akademskim studijama `Upravljanje poslovanjem`, koje je akreditovao isključivo FON, da se ispune svi zakonom predviđeni uslovi upisa na studije na FON, kao i obaveze predviđene studijskim programom”.

Ona kaže da se postavlja pitanje “kako se saradnja FON i MŠM za sticanje kvalifikacija predstavlja javnosti i da li je ona u skladu sa važećim zakonskim propisima”.

“Ako je došlo do nepravilnosti, Univerzitet u Beogradu će reagovati u okviru svojih, zakonom definisanih, nadležnosti”, rekla je rektorka Popović BIRN-u.

Pitali smo je i da li je potpisivala zajedničke diplome koje dodeljuju MŠM i FON, na šta ona kaže da nije u njenoj ingerenciji “da potpisuje takve diplome”.

“Ne postoji zajednički program Univerziteta u Beogradu sa MŠM, tako da ja nemam tu šta da potpisujem”, objasnila je rektorka.

Na sertifikatima koji se dodeljuju studentima na kraju programa osim logo-a MŠM stoji i zvanični logo FON-a.

Objašnjavajući diplome koje MŠM dodeljuje studentima Janićijević kaže da su “to sertifikati koji se odnose na profesionalni deo programa, odnosno na razvoj veština i sposobnosti menadžera u skladu sa EMBA standardima i imaju reputacioni ugled Mokrogorske škole”. Što se tiče diploma FON-a, kaže da su studenti koji su ispunili sve predviđene obaveze u vezi akademskog dela programa dobili zakonski definisana dokumenta o završenim master akademskim studijama.

Na pitanje gde su polagali ispite, studenti sa kojima je BIRN stupio u komunikaciju davali su različite odgovore – jedni da su polagali ispite i na Mećavniku i na FON-u, drugi da su slušali nastavu u Drvengradu a polagali usmeni deo ispita na FON-u, dok je student prve generacije rekao da je i ispite polagao na Mokroj Gori.

Moduli MEMBA programa na studijskim putovanjima 2017/18. godina
Moduli MEMBA programa na studijskim putovanjima 2018/19. godina

FON nema izveštaje

U rasporedu nastave za master studije na sajtu FON-a, nema rasporeda za predavanja u okviru mastera “Upravljanje poslovanjem”.

BIRN je u februaru 2020. uputio FON-u zahtev za pristup informacijama tražeći izveštaje MŠM o tokovima obuka i spiskove polaznika programa i predavača, kao i informacije o stručnom timu FON-a, njegovom sastavu, njihovim platama i načinu regulisanja njihovog odnosa.

U odgovoru FON-a piše da fakultet ne raspolaže godišnjim planom rada (za sve godine saradnje), kao ni izveštajima Mokrogorske škole menadžmenta o tokovima obuka i spiskovima polaznika programa i predavača.

Tokovi novca

Nadležni za ovaj program kažu za BIRN da je ovaj master program moguće upisati direktno na Fakultetu organizacionih nauka, po ceni od 252.000 dinara, koliko koštaju i ostali master programi, ili preko Mokrogorske škole menadžmenta po tri puta većoj ceni –  720.000 dinara plus pdv.

Na pitanje koliko se studenata odlučilo za prvu varijantu, odbijaju da odgovore.

Studenti iz generacije 2019/2021 u zajedničkom odgovoru koji su uputili BIRN-u navode da školarinu plaćaju Mokrogorskoj školi menadžmenta.

“O poslovnom odnosu između MŠM i FON-a, mi kao studenti, ne posedujemo nikakve informacije”, stoji u njihovom odgovoru.

Međutim, dekan FON-a Milija Suknović u pisanom odgovoru BIRN-u navodi da su studenti mogli da biraju da li će uplaćivati posebno FON-u i MŠM-u ili sve zajedno na jednom mestu.

“Bez obzira gde se studenti odluče da uplate, u skladu sa potpisanim ugovorom između FON-a i MŠM-a, FON poslovno i administrativno upravlja programom, donosi odluke o cenovnoj politici, budžetu, raspodeli sredstava i konačnom obračunu”, navodi dekan.

Srđan Janićijević objašnjava da za kandidate koji izaberu da pohađaju akademski i profesionalni deo programa, MŠM plaća FON-u previđene iznose u skladu sa definisanim budžetom.

Profesori koji učestvuju u realizaciji ovog programa nisu želeli da odgovore na pitanja BIRN-a koliku naknadu za to dobijaju i ko im plaća. Ni odgovorni sa fakulteta nisu bili spremni da objasne kako ide raspodela posla.

U pisanom odgovoru dekana navodi se da iznos naknade za profesore “zavisi od vrste i obima angažovanja” i da se “ne razlikuje se od ostalih master studijskih programa.”

“FON plaća angažovanje nastavnika iz prihoda koje zajedno sa MŠM ostvaruju na ovom programu”, piše u odgovoru dekana FON-a.

Zbog čega master koji na FON-u košta 252.000 dinara, MŠM naplaćuju tri puta više – pitali smo Janićijevića.

“Ukupna cena uključuje troškove školarine i rada FON-a, troškove programa razvoja ličnosti, troškove aktivnosti karijernog razvoja, stručne posete kompanijama sa analizom njihovog poslovanja, studijska putovanja u zemlji i inostranstvu, radionice, poslovne simulacije, gostujuća predavanja, troškove stručne literature – svih knjiga na svim modulima, troškove logistike svih gostujućih predavača koje dovedemo, marketinga i sve popuste koje dajemo studentima organizacija sa kojima imamo saradnju”, navodi on.

“I na kraju kad se završi sve ako ima ostatka, taj ostatak se deli u skladu sa konačnim obračunom”, objašnjava.

Janićijević kaže da od ovog programa nema zarade i da su oni grupa entuzijasta koja je želela da ovakav program zaživi u Srbiji. “A tamo gde ne možemo da pokrijemo troškove za kandidate koji pored akademskog izaberu i profesionalni deo programa, mi kao škola snosimo gubitke zato što FON ima određene fiksne troškove”, dodaje.

Kaže da godišnje upisuju oko 10 studenata, a ne 25 koliko dozvoljava akreditacija. “Kada bismo popunili 25 mesta, onda bi razvoj polaznika bio još bolji jer ideja ovakvih programa je da polaznici uče jedni od drugih, a zbog povećanih prihoda unapredili bi se i pojedini sadržaji programa”, smatra Janićijević.

Nastava van fakulteta

Dekan FON-a Milija Suknović na pitanja BIRN-a gde se održavaju nastava i ispiti u pisanom odgovoru navodi da “i FON i MŠM imaju akreditovane prostorije od strane Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju i Ministarstva prosvete, tehnološkog razvoja i nauke.

”Da MŠM ima akreditovane prostorije rekao nam je i Srđan Janićijević i oni rade po Zakonu za obrazovanje odraslih. Ali MŠM nije sedište ustanove koja je dobila akreditaciju za master, već FON.

“U dve situacije od akreditacije studijskog programa 2014. jedan deo nastave je držan van predviđenih mesta za nastavu jer je to bilo u interesu kvaliteta programa i praktičnijeg oblika izvođenja nastave”, dodao je dekan Suknović.

“Ne vidim da je to problem je što se profesionalni deo programa ne odvija u prostorijama FON-a nego u akreditovanim prostorijama MŠM. Na insistiranje FON-a na fakultetu se održavaju određeni moduli profesionalnog dela programa u celini. Svi ispiti se održavaju na FON-u, ali postoje i predispitne obaveze koje se sprovode van standardnog ispitnog roka, što je akreditacijom i definisano”, objašnjava Janićijević.