Fakultet organizacionih nauka u Beogradu (FON) nije izabrao novog dekana na izborima održanim 20. i 21. maja. Profesor Dragan Vukmirović nije uspeo da osvoji potrebnu većinu u drugom krugu glasanja zato što je 63 njegovih kolega precrtalo glasačke listiće. U trci za novog dekana FON-a bio je i profesor Siniša Vlajić koji je ispao u prvom krugu

Za Vukmirovića je u drugom krugu glasalo 68 kolega. Nedostajala su mu dva glasa za pobedu. 

Izvori BIRN-a sa ovog fakulteta svedoče o velikim podelama među profesorima i postojanju dve struje – jednoj pripadaju uglavnom mlađi profesori i saradnici koji žele promenu trenutnog stanja, dok drugu struju predvodi aktuelno rukovodstvo koje čini sve što je u njihovoj moći da do smene ne dođe. 

Izvori BIRN-a tvrde da je profesor Dragan Vukmirović bliži struji aktuelnog rukovodstva, dok je Siniša Vlajić bliži struji koja zahteva korenite promene na fakultetu.  

Vukmirović za BIRN kaže da je demokratsko pravo većine da bira svoje predstavnike, te da se više neće kandidovati bez obzira što za dva glasa nije izabran za dekana.

Izbori za dekana dešavaju se u veoma osetljivom trenutku za fakultet koji proteklih godina prati nekoliko nerazjašnjenih problema iz prošlosti. 

Između ostalog, to su etičke prijave protiv dekana i osmoro profesora ovog fakulteta koji su odlučivali o spornom doktoratu Siniše Malog. Čeka se i ishod budžetske inspekcije Ministarstva finansija koja je u toku, zbog nezakonitog upisa studenata na master program koji ovaj fakultet organizuje sa privatnom firmom Mokrogorska škola menadžmenta (MŠM).

Ukoliko na narednim izborima, koji su zakazani za 7. i 8. jul, profesori ponovo ne izaberu dekana, Savet ovog fakulteta mogao bi tajnim glasanjem 15. jula da izabere vršioca dužnosti dekana FON-a, navodi se u odluci o raspisivanju izbora koja je dostavljena profesorima ovog fakulteta. Mandat aktuelnog dekana Milije Suknovića traje do početka nove školske godine. 

Ukoliko odluka padne na Savet, o novom dekanu odlučivaće trinaestoro profesora, docenata i asistenata, četvoro studenata i dvoje predstavnika nenastavnog osoblja, ali i osmoro predstavnika osnivača, odnosno Vlade Republike Srbije. 

Izbori za dekana FON-a nisu uspeli ni tokom marta ove godine, o čemu je BIRN ranije pisao. Profesor Zoran Marjanović, jedini kandidat koji je prošao u drugi krug glasanja, nije dobio većinsku podršku kolega zato što je tada 67 profesora precrtalo listiće za izbor kandidata. 

Marjanović je u martu za BIRN ocenio da su se izbori pretvorili u demonstraciju sile aktuelnog rukovodstva, umesto da bude rutinska procedura. 

Dosadašnji dekan fakulteta Milija Suknović nije se kandidovao za još jedan mandat iako po Statutu na to ima pravo. Međutim, taj isti statut kaže i da “lice koje je prekršilo kodeks profesionalne etike” ne može biti birano u zvanje dekana. 

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu doneo je krajem septembra 2020. godine rešenje da se dekanu Miliji Suknoviću izrekne mera javne opomene zbog kršenja Kodeksa profesionalne etike, a u vezi sa odlučivanjem u slučaju doktorata Siniše Malog. Kako je BIRN ranije pisao, u ovom slučaju čeka se konačna odluka drugostepenog organa – Etičkog odbora, koji to nije učinio nakon osam meseci. 

Ko čini Savet fakulteta

Ispred Vlade Srbije u Savetu FON-a sede nekadašnji ministar privrede i član Srpske napredne stranke Goran Knežević, izvršni direktor Telekom Srbija i član SNS-a Milenko Dželetović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje i član Socijalističke partije Srbije Zoran Martinović, savetnik pri Kabinetu premijerke Vukašin Grozdić.

Tu su takođe direktor uprave za nenamenske poslove privatnog doma zdravlja Vizim Marko Dinić, v.d. direktor Specijalne bolnice Banja Koviljača i član upravnog odbora Naučnog instituta za veterinarstvo dr Aleksandar Jokić, profesorka Univerziteta Singidunum Angelina Njeguš i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Branko Vasić.